Zobrazit přihlášovací formulář

Češi propadli novému trendu: Zájem o dovoz jídla a nákupů stoupá, ušetřený čas je nenahraditelný

  • Publikováno:
Češi propadli novému trendu: Zájem o dovoz jídla a nákupů stoupá, ušetřený čas je nenahraditelný

Oběd, večeře, ale třeba i snídaně bez práce až ke dveřím bytu, to je sen řady matek. A nejen jich. Služby doručování hotového jídla, ale i celých nákupů, získávají na oblibě. Obrovský podíl na tom má i covidová pandemie. Proč lidé nechtějí chodit do obchodů a přestávají vařit doma?

Ještě před pár lety jsme si domů mohli nechat přivézt maximálně pizzu, možná ještě rozvařené gnocchi v omáčce bez chuti. O moc víc jídel jsme na výběr neměli. Dnes je ale situace jiná. Ať už máte chuť na cokoliv, za hodinu vám u dveří zazvoní kurýr s taškou plnou čerstvě uvařených dobrot. A když se vám nechce ani do obchodu, můžete si nechat dovézt dokonce celý nákup. Co se změnilo? A proč?

NÁŠ TIP

Potřebujete nakoupit, ale nechcete trávit čas v přeplněném obchodě? Zapojte se do našeho testování a vyzkoušejte bleskové a pohodlné nákupy přes Dáme jídlo. 15 z vás získá vouchery na nákup v hodnotě 1000 Kč.

Všechno zlé je pro něco dobré

Zájem o dovoz jídla domů, ale i do zaměstnání, strmě stoupá. A to nejen v Česku, ale téměř po celém světě. Urychlila to především pandemie covidu, která na dlouhé měsíce uzavřela restaurace, bufety i podniky rychlého občerstvení. To přispělo ke vzniku řady nových platforem a rozvoji těch již fungujících. Jejich prostřednictvím si každý může objednat oblíbené pokrmy ze stovek restaurací.

Důvodem ale nebyly jen nefungující restaurace, řada lidí si začala více vážit svého času. Chtějí se věnovat tomu, co je baví, trávit čas s rodinou, s přáteli, kamarády. Už nechtějí trávit hodiny nakupováním potřebných ingrediencí a následně v kuchyni u sporáku. V dnešní době si přes internet jídlo objednávají i ti, kteří se tomu před rokem bránili. Projevilo se to například v prosinci o loňských Vánocích. Ve srovnání s minulými roky stoupl počet objednávek na Štědrý den čtyřnásobně. A dá se předpokládat, že ani po uvolnění restrikcí od tohoto zvyku velká část zákazníků neupustí.

A podobné je to i s nákupy. Češi si na objednávání nákupů potravin a drogerie na internetu a jejich dovoz až domů natolik zvykli, že celé dvě pětiny z nich chtějí službu využívat i v budoucnu. Je to totiž pohodlné a rychlé. Prozradil to provedený průzkum.

Oblíbené jídlo si vybere každý

Ať už jste gurmán s mlsným jazýčkem nebo milovník fast foodu, ať už máte rádi českou kuchyni, italskou, mexickou, thajskou či třeba indickou, ze široké nabídky si vyberete. Strach, že byste nenašli svůj oblíbený pokrm, mít rozhodně nemusíte. Do rozvozu se zapojuje stále více podniků. Objednat si můžete téměř cokoliv – od steaků, těstovin a burgerů, přes dezert, zmrzlinu, až po kávu, pivo či víno.

A dávno už neplatí, že to musí být jen oběd či večeře. Naplno se totiž rozjel i rozvoz snídaní. Objednat si můžete různá snidaňová meníčka, čerstvé wafle, palačinky, croissanty, samozřejmostí je vońavá káva, nechybí ani čerstvě vymačkaný džus. Nevýhodou je ale skutečnost, že rozvoz funguje především ve velkých městech, lidé v menších městečkách a na vesnicích mají výběr dost omezený.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

PersonalMichaela 25. 5. 2021, 10:53
Češi nepropadli ničemu, dohnala je tam docela kritická situace kolem covidu. Pár měsíců, kdy spoustu zboží vám neprodali, prostě takto lidi využili. Co se týče jídla, tak je snad jasné proč...

Kategorie