Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí šeříkový sirup: Voňavá dobrota hotová za pouhých 30 minut

  • Publikováno:
Recept na domácí šeříkový sirup: Voňavá dobrota hotová za pouhých 30 minut

Máte rádi domácí limonády? Pak určitě musíte vyzkoušet tu ze šeříkového sirupu. Nádherně voní a skvěle chutná. Protože ale tenhle sirup v supermarketu nekoupíte, budete se musit pustit do jeho výroby ve své kuchyni. Není na tom ale vůbec nic složitého a nezabere vám to déle, než půl hodinky. Tak vyrazte pro šeřík, dokud ještě kvete, a pusťte se do toho!

Také milujete tu úžasně opojnou vůni rozkvetlých šeříků, kterou máme spojenou s květnem? Stačí si pár větviček utrhnout do vázy, provoní vám celý byt. A nebo vyzkoušejte hit posledních let a z voňavých kvítků si připravte domácí sirup, který pak můžete popíjet celé léto.

Léčivé účinky šeříku

Navíc ještě uděláte něco pro své zdraví. Už naše prababičky totiž šeřík využívaly pro jeho léčebné účinky. Možná vás překvapí, že jeho vůně zklidňuje psychiku a mírní bolesti hlavy. Pomáhá ale taky proti bolesti v krku, má silné protizánětlivé účinky. Šeříkovou limonádu navíc můžete využít i v moment, kdy bude váš potomek mít horečku, má totiž výrazné antypiretické účinky, což znamená, že sráží teplotu.

Recept na šeříkový sirup

Ingredience

  • 2 hrnky šeříkových květů

  • 1,5 hrnku cukru (můžete použít i třtinový)

  • 1,5 hrnku vody

  • šťáva z 1 citronu

Postup

  1. Natrhaný šeřík pokud možno rychle zpracujte, aby nezavadl. Abyste ho zbavili případného drobného hmyzu, květy oklepejte je a oberte. Můžete je také chvilku nechat ležet na kuchyňské lince, aby broučci sami vylezli. Květy neoplachujte, pokud ale máte pocit, že je to nutné, dopřejte jim jen skutečně rychlou krátkou sprchu.

  2. Jednotlivé kvítky otrhejte.

  3. Do hrnce nalijte vodu, nechte ji mírně ohřát, přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.

  4. Cukerný roztok následně přiveďte k varu.

  5. Přidejte otrhané kvítky šeříku, znovu přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte 10–15 minut pozvolna probublávat.

  6. Nakonec sirup přeceďte, ještě horký nalijte do čisté a suché láhve a nechte vystydnout.

  7. Hotový sirup skladujte v chladu a temnu, nejlépe v lednici.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Hankiska 2. 6. 2021, 14:28
Dělala jsem loni, bez citronu je fialovější, po přidání citrónu zčervená. Nesmí se dělat ze zahradního velkokvětého šeříku, ten není opravdu dobrý, ale z menších květů na hroznech (většinou v parcích a starých zahradách) a je výborný. (Y)
saisanka (upraveno) 29. 5. 2021, 10:44
Nikdy to nebude mít tak fialovou barvu jako na horním obrázku, ale červenou. A nikdy to také nebude tak hezky vonět jako šeříkový keř. Šeřík navíc obsahuje hořké látky (to se hodí tak na vyhánění červů a parazitů z těla), a dále saponiny. Že by to bylo nějak obzvlášť chutné, to se teda říci nedá.
Aristotella 6. 6. 2021, 8:12
@saisanka Sirup jsem chtela delat,ale po precteni komentu recept mazu.myslim,ze jsem.rodine usetrila zdravi :-$

Kategorie