Zobrazit přihlášovací formulář

Opalovací krémy: Jak je správně nanášet a jaké jsou nejčastější chyby při jejich používání

Opalovací krémy: Jak je správně nanášet a jaké jsou nejčastější chyby při jejich používání

Rudá pokožka, nesnesitelná bolest při sebemenším dotyku, zkažená dovolená. Jaké je to spálit se na sluníčku na vlastní kůži už někdy zažil asi každý z nás. Naštěstí se ale opalovací krémy s ochranným faktorem už pro většinu z nás staly samozřejmostí. Přesto ale velmi často děláme chyby při jejich nanášení. Proto jsme se na to, jak je správně vybrat a následně aplikovat, zeptali odborníka.

Není opalovák jako opalovák

Renomovaná značka výrobce nebo prodejce nám může dát jistotu, že zakoupený přípravek bude opravdu dobře účinný. V evropské unii, je prodej opalovacích krémů regulován, a tak se můžeme spolehnout, že faktor na obalu poskytuje deklarovanou ochranu proti UVB záření. Je ale vždy dobré kupovat krémy i s ochranou ve spektru UVA, a to poznáme tak, že na obavu je certifikace této ochrany – jedná se o nápis UVA v kroužku.

Přírodní opalovací krémy nemusí být automaticky lepší

Častým mýtem v poslední době je, že různé přírodní ochranné krémy jsou automaticky lepší. Pro toto tvrzení ale nejsou nebývají žádné důkazy ani výzkumy. Spíš jde častokrát spíše o marketing. Ve skutečnosti opalovací krémy od renomovaných výrobců jsou bezpečné a účinné stejně. Mnoho výrobců dokonce provádí finančně náročné klinické testování účinnosti svých kosmetických produktů, což u kosmetiky není standardem, a u těchto testovaných produktů budete mít i větší jistotu, že nám dobře poslouží.

Jaký faktor použít?

Před pobytem na slunci je nutné určit správný fototyp pokožky a podle toho zvolit vhodný přípravek. „Fotoprotektivní účinnost je charakterizována ochranným faktorem (SPF, sun protecting factor). Ten označuje, kolikrát déle může člověk na slunci být bez vzniku spálení. Například pokud pokožka zarudne při pobytu na sluníčku za 10 minut použijete-li SPF 20, doba bezpečného pobytu se prodlouží na 200 minut. Nyní je požadována širokospektrá ochrana i před UVA zářením,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Jedna vrstva nestačí

Opalovací krém je důležité nanést rovnoměrně, nejlépe ve dvou vrstvách, při druhé aplikaci se zatřou zapomenutá místa. Zvláštní pozornost věnujeme citlivým partiím těla, jako nos, rty, ušní. Často se také lidé zapomínají mazat na místech kolem okraje plavek, klíční kosti či hřbety rukou. Sunscreen je vhodné aplikovat 20 minut před zahájením slunění.

S opalovákem nešetřete

„Špatné dávkování opalovacích přípravků je nejčastější příčinou spálení na sluníčku. „Velmi důležité je, kolik krému na tělo nanesete. Doporučené množství opalovacího přípravku činí 2 mg / cm2 kůže. V praxi na celé tělo průměrné dospělé osoby použijeme asi 30 g nebo šest čajových lžiček krému. Použijete-li jen polovinu doporučeného množství, sníží se úroveň ochrany o dvě třetiny,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Krém versus Koupání

UVA i UVB záření proniká i pod vodní hladinu. Při koupání dochází k rychlému smývání ochranného opalovacího přípravku. Proto je vhodné vybírat voděodolné opalovací prostředky. Tyto krémy poskytnou ochranu 40–80 minut při pobytu ve vodě, než přestanou účinkovat. Ochrannou vrstvu je vhodné obnovit zhruba každé dvě hodiny, ne jenom po koupání, nebo když se více zpotíme. Sunscreen může být z pokožky setřen také ručníkem, pískem, při slunění na dece či na lehátku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie