Zobrazit přihlášovací formulář

6 jednoduchých triků, jak se v bytě ochladit i bez klimatizace

  • Publikováno:
6 jednoduchých triků, jak se v bytě ochladit i bez klimatizace

Máte pocit, že se váš byt proměnil v peklo? V noci nemůžete v rozpálené ložnici spát? Nejste sami! Venkovní teploty se v posledních dnech šplhají do závratných výšin a v našich domácnostech bez klimatizace je vedro k zbláznění. A protože léto je teprve je před námi, určitě oceníte osvědčené tipy, jak teplotu doma snadno a účinně o pár stupňů snížit.

1. Inspirujte se v přímořských zemích

Zapomeňte na zvyk po ránu roztáhnout všechny žaluzie a závěsy. Světlo je sice fajn, se slunečnimi paprsky si ale do bytu pustíte také horko. Určitě jste si na dovolené v Itálii, Řecku a podobně všimli, že jsou okna u všech domů zavřená okenicemi. Obyvatelé přímořských států totiž dobře vědí, jak se před nesnesitelným žárem ochránit. Zkuste to jako oni a nechte okna přes den zatemněná, zabráníte tak přehřátí interiéru a zajistíte si teplotu nižší hned o několik stupňů.

2. Neotvírejte přes den okna

Větrat se sice musí, vyměnit vydýchaný zněčištění vzduch za ten čerstvý je důležité a zdraví prospěšné, během horkých tropických dní ale neotvírejte okna kdy vás zrovna napadne. Větrejte intenzivně brzy ráno, ještě než vyjde slunce a večer pak nejlépe až po 22. hodině. Okna klidně můžete nechat otevřená celou noc. Využijte také okamžiky po letní bouřce, kdy je vzduch nádherně svěží.

3. Rozvěste do oken vlhká prostěradla

Možná vám to přijde poněkud podivné, rozhodně je to ale účinné. Suchý vzduch totiž pocit horka a nedýchatelnosti v bytě ještě znásobuje. Až tedy večer otevřete okno, pověste do něj vlhké prostěradlo nebo třeba osušku. Vzduch, který bude proudit dovnitř, se díky tomu zvlhčí a ochladí a v místnosti hned klesne teplota. Nebo alespoň vyperte a vlhké prádlo rozložte v místnosti na sušák.

4. Dejte si teplou sprchu

Ne, nespletli jsme se. Studená voda by vás totiž na chvilku osvěžila, ale za pár minut byste se už zase potili horkem. Důvodem je reflexní zúžení cév a následné prokrvení kůže, které se projeví jako pocit tepla. Příště si proto po horkém dni osprchujte raději vlažnou nebo ještě lépa teplou vodou a hlavně se neutírejte. Nechte na sobě kapičky uschnout, voda při svém vypařování totiž způsobuje chvilkové ochlazení okolního vzduchu.

5. Nachlaďte si pyžamo

Ať už spíte v pyžamu nebo v noční košili, dejte si je alespoň hodinu před tím, než půjdete na kutě, do mrazáku. Uvidíte, že v chladivém nočním úboru se vám bude mnohem lépe usínat. Na přikrytí si místo deky vezměte jen prostěradlo nebo povlečení ideálně z chladivého materiálu jako je satén nebo třeba mikrovlákno. A pokud máte v mrazáku místo, přidejte ho klidně k pyžamu.

6. Vypněte notebook, televizi a další elektrické spotřebiče

Překvapilo by vás, kolik tepla zapnuté spotřebiče produkují. A řeč není jen o žehličce nebo elektrické vařiči či troubě. Až tedy příště zase udeří tropické teploty, dejte si k večeři raději jen zeleninový salát nebo studenou okurkovou či jahodovou polévku, k svačině místo koláče dětem projednou kupte třeba koblihu, žehlení nechte na jindy a místo večera u televize si raději s rodinou zahrajte nějakou pěknou společenskou hru. Pozor ale na pohotovostní stand-by režim! Spotřebiče je nutné vypnout úplně, jinak se stále trochu zahřívají.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie