Zobrazit přihlášovací formulář

Fakta a mýty o flirtování

  • Publikováno:
Fakta a mýty o flirtování

Flirtování je běžnou součástí našeho každodenního života, i když si to možná neuvědomujeme. Dámy sem tam hodí očkem na pošťáka nebo řidiče autobusu, pánové třeba na slečnu obsluhující na benzínové pumpě nebo roztomilou prodavačku. Pokud se dostaneme mezi lidi, tak nám mikro flirt, který trvá pár vteřin, prostě zpříjemňuje den. A skončit může po těch pár vteřinách, po jednom drinku, známostí na jednu noc nebo svatbou, jak definujeme úspěšný flirt, to už je na každém z nás. Jak si ale úspěch zajistit?

Flirt je vlastně vyjadřování zájmu o druhou osobu především dvojsmyslnou, ale jasnou formou. O tom, že flirtování není jen umění, ale celá věda, svědčí i několik statistik.

  • Shodneme se na tom, že většina flirtů začíná úsměvem. Na ten 18 % lidí reaguje okamžitě kladně, ale celých 80 % lidí je nejdříve zaskočeno a v rozpacích, teprve posléze se rozhodnou mírně rozpačitě reagovat. A zbývají 2 % bručounů, kteří, když se na ně někdo usměje, vnímají to negativně.
  • Údajně mají ženy k dispozici přes 50 druhů signálů, které umí směrem k objektu svého zájmu vysílat. Ať už jde o různé formy úsměvu, tónů hlasu, dotyků apod. Muži běžně pracují asi pouze s deseti. To ovšem znamená jediné – rozpoznat flirtující ženu není tak snadné, jako flirtujícího muže.
  • 25 % flirtujících si situaci užívá, aniž by dál něco očekávali. 30 % si slibuje od flirtu pokračování a touží doopravdy partnera svést.
  • 83 % mužů uvádí, že jim nijak zásadně nejde o věk (flirtující) partnerky. Dívají se především na to, jestli má dobrou náladu a jak se s ní baví.

A jaké jsou nejčastější formy flirtování? Odborníci na řeč těla a vztahy boří některé mýty ohledně flirtování. Že je třeba si natáčet vlasy na prst, hihňat se všem vtipům bez ohledu na jejich kvalitu a upřeně zírat do očí? Zdaleka ne.

  • Kam s rukama? Všimněte si, celkem často si jednou dlaní držíme opačné předloktí. A občas si to předloktí ještě mneme. Že na tom není nic špatného? Naopak. Neděláme náhodou totéž třeba u zubaře? Toto gesto je neklamným znakem nervozity a protějšek, i když o tom nemusí přemýšlet na vědomé bázi, to vnímá. A bezprostřední uvolněnost je pryč.
  • Oční kontakt má trvat…a trvat…a trvat. Ne! Další mýtus, nicméně velmi rozšířený. Dlouhý a upřený pohled působí mnohem častěji psychopaticky než svůdně. Takže – navažte oční kontakt, nechte klidně vlasy zakrýt část obličeje, usmějte se a podívejte se dolů. Potom v duchu napočítejte do tří a pomalu se podívejte zpět. Uvidíte, jaké je to kouzlo.
  • Nucená konverzace nikomu nepomůže. Pokud vám jde o flirt, počasí, knihy, filmy a podobné by měly být tabu. To jsou témata pro small talk, když vás kamarádka nechá se svými známými na chvilku, než si odskočí na záchod. Někdy stačí prosté „ahoj“. Bez tématu, uvidíte, jestli se chytne.
  • Přimhouřené oči. A hlava lehce nakloněná na stranu. Při konverzaci je přesně toto ta správná řeč těla, kterou je třeba odpovídat. Dáváte tak najevo, že aktivně a se zájmem posloucháte. A přiznejme si, každému muži lichotí, když ho žena se zájmem (a obdivem!) poslouchá. Dopřejte mu to.
  • Tekutá odvaha. Alkohol může být dobrý pomocník na odstranění zábran, ale rozhodně je zlým pánem. Pokud si chcete dát skleničku, tak jednu. Očekáváte přece ještě další pozvání na drink.
  • Oko sleduje prst. Stejně, jako je dlaň na předloktí špatný signál, jsou dlaně a prsty na skleničce, stole nebo na jiné neutrální půdě vyloženě nevyužitý potenciál. Všichni jsme podvědomě naučení sledovat, kam míří ukazováček. Takže to zkuste jinak, dejte prsty z hrany skleničky pryč a zkuste si pohrávat třeba s náhrdelníkem. Nebo je nechte roztržitě, ale záměrně, klouzat po dekoltu.
  • Sledujte ústa. A to ne jen v tom smyslu, že byste si měla rozmyslet, co říkáte. Ale zcela záměrně – při konverzaci udržujte oční kontakt, ale sem tam se dívejte také na jeho rty. Vnímání tématu to neublíží, naopak tento jednoduchý trik maximalizuje možnost polibku. Takže pozor, nepoužívat, pokud vám jde jen o příjemně dráždivou konverzaci!

Mimoděk dělá každá žena také pár věcí, které zvyšují její atraktivitu u mužů. Při rozhovoru s mužem například snižuje hlas, takže zní klidněji a přitažlivěji. Také je kontaktnější, nebrání se letmým dotykům, naopak je sama iniciuje.

Jak poznáte, že to funguje?

Obecně se dá říct, že úspěšně flirtující žena nutí muže k tomu, aby byl pořád ve střehu. A to nejen co se pohotovosti v rozhovoru týče. Muž začne podvědomě uvažovat a kontrolovat, jestli vypadá dobře. Že je s vámi partner na jedné flirtovací vlně tak poznáte například podle toho, že trošku povyroste (zatáhne břicho a narovná se), urovnává si oblečení i vlasy, ale třeba si také může popotahovat ponožky nahoru. Což by asi žádná žena jako moc dobré znamení nebrala, ale je to tak. Také se často dotýká tváře, uší, brady nebo nosu, což je obecně signál, že jste mu sympatická.

Zdroj: Nina Dreisslerová: Jak flirtovat (Grada)

Vnímáte flirtování jako něco, co probíhá na každodenní bázi, nebo patří podle vás pouze k bujarým večerům venku? Řešíte strategie, vnímáte, jaké signály vysíláte, všímáte si, co k vám vysílá partner? Povyprávějte o svých zkušenostech na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie