Zobrazit přihlášovací formulář

Konečně! Dlužné výživné od 1.7. uhradí stát. Kdo na něj má nárok a kolik dostanete?

  • Publikováno:
Konečně! Dlužné výživné od 1.7. uhradí stát. Kdo na něj má nárok a kolik dostanete?

Samoživitelky a samoživitelé, kterým bývalý partner nehradí stanovené výživné na dítě či děti, se blýská na lepší časy. Konečně nebudou muset řešit, za co nakoupit základní potraviny a kde vzít peníze na domácnost, počínaje červencem totiž mohou požádat stát o náhradní výživné. Nárok mají až na 3000 korun měsíčně po dobu až dvou let. Poradíme vám, jak při žádosti o náhradní výživné postupovat.

V Česku žije více než 115 000 osob, které dluží větší či menší částku na výživném na své dítě. Neuvěřitelných sedm procent z nich dokonce na své dítě neposlalo ani korunu. Řada dalších platí jen občas, posílá malý obnos v řádech stokorun nebo přestala platit, a to i přes to, že mají soudem jasně stanovenou částku, kterou mají na své dítě pravidelně posílat.

Data za rok 2020, zveřejněná webem Vasevyzivne.cz, jsou děsivá. A to přesto, že průměrný dluh na výživném za poslední dva roky markantně klesl. I tak ale v loňském roce činil 51 000 korun, což není úplně nízká částka. Až 31 % všech samoživitelů alimenty nedostává vůbec, 13 % pak nepravidelně. Navíc, i když průměrná mzda v Česku stále roste, průměrné měsíční výživné loni kleslo z původních 2 800 Kč na 2 723 Kč. Šokující je i skutečnost, že každý 18. rodič samoživitel má vyměřené výživné nižší než 1 000 Kč. 

Průlomový zákon má přispět k lepšímu vymáhání alimentů

Všechny, kterých se to týká, potěšil dlouho očekávaný zákon, který začal 1. července platit. "Dnešní den je pro samoživitelské rodiny s dětmi naprosto průlomový. Po víc než 15 letech diskusí máme účinný zákon o náhradním výživném. Byla pro Českou republiku velká ostuda, že jsme zákon neměli," uvedla ministryně práce Jana Maláčová, která si od nové dávky slibuje i to, že stát získá údaje o počtu dětí neplatičů a výši dlužných částek.

Náhradní výživné má pomáhat dětem, které se ocitly v obtížné situaci "v důsledku toho, že stát nedokáže prosadit vymáhání". Zmínila také, že školáci ze samoživitelských rodin často nemohou kvůli nedostatku peněz jezdit na tábory, chodit do kroužků či na školní obědy.

 

Náhradní výživné nedostane každý

Jde o podporu (sociální dávku), která má pomoci samoživitelům a samoživitelkám (jejich dětem) v situaci, kdy jeden z rodičů neplatí soudem stanovené výživné. Požádat o náhradní výživné je třeba příslušný úřad práce. Podmínkou však je, že rodič peníze po dlužníkovi aktivně vymáhá a podal návrh na exekuci nebo návrh na soudní výkon rozhodnutí. 

Po skončení poskytování náhradního výživného bude vyplacenou částku po dlužníkovi vymáhat stát. Jak uvedla ČTK, podle podkladů k zákonu se počítá s tím, že se podaří získat zpět zhruba desetinu výdajů. Autoři novely už dřív uvedli, že by ročně mohlo dorazit zhruba 24.000 žádostí. Vyplatit by se mohlo za rok asi 861,3 milionu korun.

 

Kdo může o náhradní výživné požádat?

Žádost může podat rodič, pěstou nebo opatrovník, který má v péči nezaopatřené dítě, na které druhý rodič neplatí řádné soudem stanovené výživné.

Kolik od státu dostanu?

Výše náhradního výživného odpovídá soudem stanovené výši. Tedy nedostáváte-li od druhého rodiče celou částku, dostanete tolik, kolik soud určil. Maximálně však 3 000 Kč měsíčně. Jestli dostáváte jen část soudem stanoveného výživného, dorovná se Vám nezaplacená část, rovněž maximálně do 3 000 Kč měsíčně. Pokud povinný rodič platí výživné nepravidelně v různých částkách, v takovém případě se vypočítá průměr neplaceného výživného za poslední 4 měsíce.

Jak o náhradní výživné požádat a co k tomu budu potřebovat?

Důležité je vyplnit formulář, který je k dispozici na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí nebo v tištěné podobě na všech kontaktních pracovištích úřadu práce. Spolu s ním je potřeba doložit také průkazy totožnosti vás i dětí (pokud je dítě starší 15 let občanský průkaz, u mladších rodný list); dále rozsudek soudu nebo soudem schválená dohoda o výživném; potvrzení o nezaopatřenosti dítěte pro děti starší 15 let (potvrzení o studiu, o zdravotním stavu dítěte atd.); doklad dosvědčující, že byl podán návrh na výkon soudního rozhodnutí nebo exekuci (i pokud je výživné vymáháno v zahraničí) a prohlášení o přijatém výživném (buď informace, že nebylo zaplaceno žádné, nebo doklad o částečném uhrazení např. výpis z účtu)

Kdy náhradní výživné dostanu?

Žádost o alimenty od státu a doložené podklady úřad práce do 30 dnů posoudí a vyřídí. Při splnění podmínek začne dávku vyplácet. Pokud ale nedoložíte všechny potřebné doklady, příslušný úřad práce vás kontaktuje s požadavkem na doplnění. Pozor, o náhradním výživném je možné rozhodnout až ve chvíli, kdy má úřad všechny potřebné informace!

Jak dlouho můžu náhradní výživné pobírat

Pokud druhý rodič dál neplatí výživné, máte nárok na náhradní výživné 24 měsíců, tedy 2 roky. Do těch se počítá skutečná doba neplacení. Když například 4 měsíce náhradní výživné pobíráte, pak druhý rodič začne na 6 měsíců výživné platit a potom opět přestane, můžete výživné pobírat dalších až 20 měsíců. Počítejte ale s tím, že každé 4 měsíce budete dokládat, že jsou splněny podmínky nároku na náhradní výživné (probíhá exekuční řízení nebo řízení o soudním výkonu rozhodnutí) a jak (v jaké výši či vůbec) bylo v uplynulých čtyřech měsících výživné hrazeno.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie