Zobrazit přihlášovací formulář

5 potravin, které negativně ovlivňují chování dítěte

  • Publikováno:
5 potravin, které negativně ovlivňují chování dítěte

Je váš potomek často hyperaktivní, má výkyvy nálad nebo u něj pozorujete nevysvětlitelné změny chování? Pak se zaměřte na jeho jídelníček! Na vině totiž nemusí být jen cukr, o němž je to všeobecně známé. Překvapí vás, které další složky potravy mohou mít na chování dětí vliv.

Určitě už jste slyšeli o tom, že například sladkosti mohou způsobovat záchvaty hyperaktivity. Potraviny měnící náladu se však neomezují pouze na cukr - ve svačinkách a jídlech, kterými krmíme své nejmenší, jsou i další viníci. Následujících pět potravin je nejčastějším přispěvatelem ke změnám nálady a chování u dětí.

 

 

Pokud u svého dítěte zaznamenáte změny chování nebo změny nálady, zvažte vedení potravinového deníku. Sledujte, co jedí a kdy se změny chování projevují. Zkuste vyloučit podezřelá jídla, abyste zjistili, zda se i tak chování změní. I když jídlo nemusí být příčinou všech problémů, je důležité zajistit, aby vaše dítě netrpělo něčím, co lze drobnou úpravou jídelníčku snadno napravit.

 

Potravinové alergeny

Běžnými potravinovými alergeny jsou mléčné výrobky, ořechy, vejce, sója a kukuřice. Pokud má dítě nesnášenlivost nebo alergii na konkrétní potravinu, může to způsobit závažné problémy se zdravím a chováním. Bez pomoci alergologa však může být obtížné určit, který alergen způsobuje, že má vaše dítě problémy. Bohužel se často stává, že je potravinová intolerance přehlížena a u dítěte je nesprávně diagnostikována ADHD, tedy porucha pozornosti s hyperaktivitou.

 

 

Konzervanty

Několik konzervačních látek může u dětí způsobit problémy s chováním. Jsou to především dusičnany, dusitany a benzoát sodný. Nejsou ale zdaleka jediné. Glutamát sodný (MSG) je zvýrazňovač chuti, který také způsobuje změny nálady a chování, včetně bolestí hlavy a hyperaktivity. Benzoan sodný se běžně vyskytuje v džusech a pitíčkách pro děti.

 

Mléčné výrobky

Pokud vaše dítě trpí intolerancí laktózy nebo je alergické na bílkoviny nacházející se v mléčných výrobcích, můžete zaznamenat změny v jeho náladě a chování. Mnoho dětí je podrážděných, rozrušených nebo dokonce agresivních. Děti s alergiemi na mléčné výrobky nebo nesnášenlivostí mléčných výrobků také často trpí častými nachlazeními a ušními infekcemi. Novorozenci mohou mít časté koliky, zatímco batolata a starší děti se mohou po jejich konzumaci stát  podrážděným a neovladatelnými.

 

 

Umělá barviva

Mnoho zemí zakázalo umělá barviva právě kvůli škodlivým účinkům těchto chemikálií na děti. V souvislosti s ADHD, úzkostí, hyperaktivitou a bolestmi hlavy u dětí mohou umělá barvivataké způsobit významné změny chování. Protože jsou ale obsažena v mnoha sladkých potravinách, rodiče často obviňují ze změny chování cukr. Umělá barviva se ale často skrývají i v potravinách, kde byste to nečekali, jako je chléb a jogurt. Pokud máte obavy z výkyvů nálady vašeho dítěte po konzumaci jídla s umělým barvivem, vyhněte se výrobkům se žlutým barvivem tartrazin označeným jako E102, červeným barvivem červeň allura AC označeným jako E129 a modrým barvivem brilantní modř označeným jako E133.

 

Cukr

To, že cukr může způsobovat hyperaktivitu, není ničím novým. Problém je, že cukry najdete téměř ve všem, co průměrné dítě denně jí. Varováním by vám ale mělo být prokázané zjištění lékařů, že konzumace cukru dlouhodobě poškozuje zdraví a strava složená z velkého množství průmyslově zpracovaných potravin bývá spojena s opožděným vývojem, problémy se spánkem a také depresemi.

Zdroj: https://childdevelopmentinfo.com

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie