Zobrazit přihlášovací formulář

5 tipů, kam letos v Česku vyrazit na kolo. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími trasami!

5 tipů, kam letos v Česku vyrazit na kolo. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími trasami!

Prázdniny jsou v plném proudu, počasí je přívětivé a nádherná příroda přímo láká k rodinným cyklo výletům. Pokud jste na dovolenou vyrazili i se svými koly nebo třeba jen plánujete jen něco na víkend, nechte se inspirovat vyhlášenými trasami, které by vám letos neměly uniknout.

V kraji jak z obrázku Josefa Lady

Kdo by neznal romantické krajinky z obrázků Josefa Lady. Cyklotrasa ve Středočeském kraji z Mnichovic má celkem 24 kilometrů, vede přes Hrusice a končí velkým náročným kopcem v Ondřejově, kde jako bonus najdete hvězdárnu. Tato stezka vám nabídne nádherné zážitky v podobě kouzelných výhledů do okolí, pokud vám bude přát počasí, na tento výlet nikdy nezapomenete.

Projížďka Babiččiným údolím

Jak napovídá název celého údolí, jedná se o kraj, kde prožila své dětství spisovatelka Božena Němcová, která potom překrásnou krajinu plnou skal a čisté přírody popisuje ve svých knihách. Trasa je méně náročná, vhodná i pro děti, a můžete zde najít sousoší Babičky s dětmi, Viktorčin splav, Staré bělidlo a další věci a místa, která znáte z knihy. Na kolo sedněte v České Skalici a po mostě přejedete řeku Úpu a dojedete až k rybníku Jindra, pak do Havlovic a skončíte ve Rtyni v Podkrkonoší. Trasa má asi 15 km.

Za přírodními krásami Adršpachu a Broumovska

Slavné místo, které se pravidelně objevuje ve filmech a pohádkách, to je jezero a skály v Královéhradeckém kraji v Adršpachu. Najdete zde jak přírodní krásy (Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny), ale i zajímavé památky či skanzeny. Je tu sice dost kopců, ale nebojte, najdou se tam i snadnější cesty. Středně náročná trasa má přes 20 km, začnete (a také skončíte) v Teplicích nad Metují, pojedete přes Zámeček Skály až do Adršpachu a zpět. Pohled na Adršpašsko-teplické skály rozhodně stojí za to.

Dobrodružství na jezerní stezce

Pokud patříte mezi zdatnější cyklisty a dáváte přednost delším a náročnějším trasám, vyzkoušejte trasy v jižních Čechách v okolí Lipna. Delší cestou můžete projet celých 45 km, kratší varianta pro rodiny s dětmi měří 32 km. Tu snazší opravdu zvládnete i s dětmi, i když je to spíš na celodenní výlet. Zážitkem na trase budou ale určitě dvě jízdy převozem přes Lipno.

Máte rádi výzvy? Vyzkoušejte závody

Zúčastnit se můžete třeba populárního závodu Milada. Ten se koná v sobotu 14. 8. 2021 v Chabařovicích, v unikátní krajině bývalého hnědouhelného dolu, který se v posledních letech změnil v krásné přírodní prostředí jezera Milada na rozmezí Krušných hor a Českého středohoří. Nenáročný závod je vhodný pro všechny cyklistické nadšence. Na své si přijdou v mnoha kategoriích a na různých trasách děti, rodiny i dospělí závodníci.

A pokud si netroufáte na účast, navštivte některý ze závodů jako diváci. Třeba ten největší a tradičně nejkvalitněji obsazený cyklistický závod na českých silnicích, který letos změnil svůj název z Czech Tour na SAZKA Tour. Pojede se ve čtyřech krajích v termínu 5. - 8. srpna 2021 a organizátoři letos opět slibují výjimečný sportovní zážitek, ale i velice zajímavý doprovodný program. Mezi další vyhlášené závody patří také ČT Author Cup, Závod míru U23 N´Cup Grand Prix Jeseníky 2021, Author král Šumavy 2021 nebo Prima Cup (Nova Cup) 2021.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie