Zobrazit přihlášovací formulář

Poslední šance naočkovat školáky! Usnadníte jim návrat do školy, kroužků a zbavíte je roušky

  • Publikováno:
Poslední šance naočkovat školáky! Usnadníte jim návrat do školy, kroužků a zbavíte je roušky

Stále váháte, zda nechat potomka či potomky naočkovat proti koronaviru? Rozhodnout byste se měli co nejrychleji. Můžete jim tak totiž zjednodušit start do nového školního roku, uchránit je před stresem z pravidelného testování a zbavit nutnosti mít po celou dobu výuky roušku. A nejen to! Máte na to ale jen posledních pár dní.

Příliš času už ale nemáte! Středa 28. 7. totiž byla posledním dnem pro podání první dávky tak, aby plně naočkovaní školáci mohli dva týdny po druhé dávce 1. září zasednout do lavic bez jakýchkoliv omezení. Preventivnímu testování se totiž vyhnou jen plně naočkovaní žáci s minimálně čtrnáctidenním odstupem od druhé dávky. Pokud si ale ještě pospíšíte a zvládnete jim nechat první dávku aplikovat během příštích tří dnů, čeká je jen testování první školní den. Podle plánu ministerstva se totiž děti v září budou testovat hned třikrát po sobě, a to 1., 6. a 9. září. Toto testování ve školách děti hradit nebudou.

Registrovat k očkování proti nemoci COVID-19 mohli rodiče své děti ve věku od dvanácti do patnácti let už od 1. července. Řada z nich této možnosti využila, zájem je velký. Důvodů, proč se tak rozhodli, je hned několik, kromě zdravotních třeba také sociální nebo finanční. Jak uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, od září totiž už ani dětem starším dvanácti let nebudou nadále proplácet z veřejného zdravotního pojištění preventivní testy na COVID-19, které jsou určeny k cestování, návštěvám kulturních akcí, kina a podobně.

Doklad o prodělaném očkování se dětem navíc bude hodit i mimo školní docházku a to například při návštěvě zájmových kroužků a další účasti na volnočasových aktivitách. Vláda navíc na konci června schválila, že kdo testování odmítne a nebude mít doklad o prodělaném onemocnění nebo očkovací certifikát, bude muset po celou dobu ve škole nosit roušku či respirátor, jinak se nebude moci prezenční výuky účastnit.

Ke dni 28.7., tedy za necelý měsíc, bylo podle dat MZCR alespoň jednou dávkou naočkováno 66 056 osob v tomto věkovém rozpětí, což představuje cca 14,5 % všech dětí ve věku 12–15 let. U 1 433 bylo očkování dokončeno. Dalších 27 260 osob má rezervaci termínu očkování a 12 297 osob je registrováno a čeká na termín očkování, celkem se účastní očkování 105 613 dětí (23,1 %) v této věkové skupině.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Zrušený účet 1. 8. 2021, 0:37
Žádné komentáře ??? Zbabělci, styďte se ! Ovce poplatné mediální masáží vystaví riziku vlastní děti. Ty za nic nemůžou.. ani za hloupé a zmanipulované rodiče.. proberte se a když už jste sami podlehli tlaku, aspoň ty děti uchraňte.
marhih 1. 8. 2021, 23:19
@ To není zbabělost nekomentovat-právě naopak! lidi /generace/ se naučily jen psát komenty-ejhle a k čemu? co se spíše podívat do svého okolí a to i zpětně? a víte co?spojte se všichni se mnou nejprve-dám vám odkazy zpětně si všichni zastudujte-nejde jen o toto! Jinak -musíte vymněnovat roky generace dětí,nacpat je všude-pak koukáte že nejsou lékaři neboly jaký,jak lidi jen všude se ptají zatím co to roky někdo sleduje,jak dokáží veřejně kde co na sebe -tím viděno jak jsou roky všemu lhostejný nezajímající se -demokracie?? nikdy nebyla hlavně!!je třeba řešit už roky tu kde kdo hledá i práce a někdo toto právě chtěl a chce atd atd jste v systému který někdo tvořil a propo naše děti taky dávno nechtějí do škol co se tam děje-mimochodem málokdo z mladých se všímá svých dětí!víte proč?sedím vám na úřadu -přijde mamina s 2 letou holočičkou-vytáhne mobil,a holčičce podá taky-ta mezi náma sedícíma cestuje a my se s ní hrajeme-a matka?čumí do mobilu nezájem,hlavně že cizí lidi si s ní hrají!tak se zamyslete nejprve nad charaktery lidí.Ve svém okolí a pak se ptejte proč píšu někde když nikoho neznám :-) JAK PÍŠI NAPIŠTĚ MI VŠEM KDO CHCE-SPOJTE SE-NEJEN CO SE TÝČE DĚTÍ! NEBUDTE LHSOTEJNÍ CO SE DĚJE A CHYSTÁ,VOLÁNÍ 4 ROKY JE-NEVÍME KDE VŠUDE JSTE ALE NEMUSÍTE BÝT SAMI NA NIC-JSOU UŽ MEZI LIDMA I PRÁVNÍCI TAKŽE SPOJTE SE S TIMA KDO CHRÁNÍ NÁS,NAŠÍ ZEM NAŠE ČESKÉ DĚTI-A NE EU!!!

Kategorie