Zobrazit přihlášovací formulář

Záněty močových cest, neustálé trápení

  • Publikováno:
Záněty močových cest, neustálé trápení

Jedna žena z patnácti trpí opakovanými záněty močových cest. A více než tři čtvrtiny žen zánět tohoto typu někdy prodělalo. Na vině je mnoho faktorů, od stresu, přes stravu, hygienu a prochladnutí, až po nechráněný sex. Až příliš často je toto onemocnění podceňováno, není nasazena vhodná léčba a relativně nedostatečně se věnujeme také prevenci. Jak to změnit? Stačí dodržovat pár zásad, a když už je problém, řešit ho včas!

Stejně jako gynekologické, tak i urologické potíže patří mezi jakási tabu. S potížemi tohoto typu se často nesvěřujeme ani lékaři, a proto si zaděláváme na chronické problémy. Co všechno je třeba o zánětech močových cest vědět?

Jak zánět vzniká

Až v 80 % případů může za zánět močových cest bakterie Escherichia coli, která se běžně vyskytuje v trávicím traktu a je pro naše tělo naprosto nepostradatelná. Ale pouze na správných místech – pokud dojde k tomu, že se přes močovou trubici dostává výš až do močového měchýře, může způsobit pěkně nepříjemné situace. A to zvlášť v případech, kdy není močový měchýř (a tím pádem ani trubice) dostatečně proplachován, a bakterie mají možnost se množit.

Nejčastěji vzniká zánět takovým způsobem, že se bakterie Escherichia coli dostane přes hráz až do močové trubice, a to se může stát i při nejpřísnějším dodržování hygienických zásad. Také je to důvod, proč záněty močových cest trápí mnohem více ženy než muže – bakterie překonávají nepoměrně kratší vzdálenost. Navíc muži mají močovou trubici výrazně delší než ženy, takže bakterie většinou nestihnou doputovat až do močového měchýře.

Další rizika pro vznik infekcí močových cest jsou také nedostatečný příjem tekutin, zadržování močení a rizikové sexuální chování. Náchylnější k tomuto druhu infekcí jsou také lidé s cukrovkou.  

Příznaky zánětu močových cest

Asi každý, kdo zánět močových cest zažil, jeho nástup už nekompromisně pozná. Samozřejmě existují různě závažné a akutní formy, při kterých se vyskytuje zejména:

  • Časté nutkání k močení, i když „není co“
  • Bolest v podbřišku
  • Pálivá a řezavá bolest při močení
  • Krev v moči
  • Zvýšená teplota
  • Třesavka
  • Bolest beder

Prevence, prevence

Zásadní pro prevenci vzniku zánětu močových cest je dostatečný příjem tekutin a precizní hygiena zvlášť v případech podráždění (například po sexu). Dalším z podstatných faktorů je pravidelné docházení na záchod, neměli bychom moč zadržovat. Před a po pohlavním styku je dobré také nezanedbat očistu, vhodné je se brzy po něm zajít také vymočit. Důležitý je také výběr vhodného spodního prádla a oblečení. Spodní prádlo bychom měli nosit ideálně bavlněné (tedy prodyšné) a alespoň lehce savé, ať do sebe nasákne případné zbytky moče a zabrání tak bakteriím v množení. Nezanedbávejte také výběr vhodných hygienických prostředků, parfémovaná mýdla, intimky nebo vložky mohou intimní oblast podráždit a tím zvýšit riziko infekce. U běžného oblečení je podstatné zamezit prochladnutí oblasti beder a pánevní oblasti, je tedy dobré se vyvarovat pobytům v chladu nebo sezení na chladném povrchu.  

Co dělat, když už je zánět tady

Domácí péče. Mnoho případů počínajícího zánětu můžete vyřešit doma sami. Naprosto nezbytný je příjem tekutin, a to až enormní. Je třeba močový měchýř lidově řečeno „propláchnout“ a vyplavit tak co nejvíce bakterií. Nevhodné k pití jsou sladké džusy popř. limonády, jinak je ale povoleno cokoliv – minerálky, čaje, voda.

Dalším z oblíbených prostředků domácí léčby jsou léky a doplňky stravy volně prodejné v lékárnách. Jedná se především o speciální probatika a přípravky z brusinek nebo jeřabin, a to ve formě tablet, kapek nebo sirupů. Dobrými pomocníky v boji se zánětem močových cest jsou také čerstvý ananas a vitamín C. Vhodné je také vzít si léky „od bolesti“ – cokoliv s účinnou látkou ibuprofenem. Ten nejen mírní bolest, ale má také protizánětlivé účinky. Nepřekračujte však doporučené dávky!

Alternativní způsoby léčby jsou také k dispozici. Jedněmi z nejdoporučovanějších je přikládání nahřátých sáčků se solí na oblast stydké kosti a beder, popřípadě obklady a koupele ze zázvoru, nebo jeho vmasírovávání do chodidel.

Kdy k lékaři? Rozhodně pokud jde o zánět opakovaný, popřípadě s dlouhým průběhem, který se nedá doma zvládnout. Okamžitě k lékaři by měly také především těhotné a kojící ženy. Standardní léčebný postup je nasazení antibiotik. To je samozřejmé vhodné doplnit probatiky, speciálními čaji i brusinkovými preparáty. V případě vleklých a chronických zánětů vám může lékař nasadit dlouhodobou kúru, která má jednak léčebné, ale i preventivní účinky.

Na co si dát pozor. V případě zánětu je vhodné přeléčit také (sexuálního) partnera, aby nedocházelo k opakovaným návratům infekce. I když je to v danou chvíli těžké, každá žena by se měla vyvarovat tlačení při močení – stlačuje tak močovou trubici, kde dochází ke zbytečnému podráždění. Dbát je třeba také na dostatečné vyprázdnění, při močení je dobré sedět v mírném záklonu (i když bolest nás občas nutí choulit se a předklánět). A i když nám to přijde jako dobrý nápad, rozhodně nevhodné jsou teplé koupele! V teple se nám sice dočasně uleví, ale zamezení přístupu vzduchu a dlouhodobý pobyt v teple dává bakteriím vyloženě živnou půdu.

Prožili jste si také někdy zánět močových cest? Nebo jím trpíte opakovaně? Jaké jsou vaše rady na zvládnutí bolesti a všech ostatních nepříjemných projevů? Necháváte si nasazovat antibiotika? A jak řešíte prevenci? Poraďte ostatním na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie