Zobrazit přihlášovací formulář

Rychlá a levná večeře: Cuketové bramboráky s pažitkovým dipem ze zakysané smetany

  • Publikováno:
Rychlá a levná večeře: Cuketové bramboráky s pažitkovým dipem ze zakysané smetany

Dozlatova osmažený, na povrchu nádherně křupavý a uvnitř božsky měkký, vlhký a vláčný. Takový je bramborák s cuketou, který prostě chutná báječně. Když ho navíc ještě doplníte svěžím dipem s čerstvou pažitkou, získáte pokrm, kterému nikdo neodolá. A přitom vás tohle jídlo vyjde jen na pár korun. Vyzkoušejte ho!

Sezóna cuket je v plném proudu, úroda na zahrádkách je bohatá, v obchodech a na trhu je nabízejí za pár korun, a tak často přemýšlíme, jak tuhle letní tykev chutně zpracovat. Receptů je celá řada, skvělé jsou cuketové lasagně, zapečená plněná cuketa, chipsy z cukety, polévka, ale i sladké moučníky, kterým dodá příjemnou šťavnatost. Populární šéfkuchař hned několika restaurací Radek David si pro vás ale tentokrát připravil jednoduchý recept na oblíbenou klasiku, kterou je bramborák. Tenhle je ale vylepšený právě cuketou.

 

 

Recept na cuketové bramboráky

Suroviny:

  • 300 g brambor
  • 700 g cuket
  • 10 g solamylu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • majoránka čerstvá nebo sušená
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • slunečnicový olej na pečení

Postup:

1. Cukety překrojte podélně na půlky a lžičkou zbavte středu, který je měkký. Brambory oloupejte.

2. Nastrouhejte cuketu i brambory najemno a nakonec také česnek.

3. Směs osolte a dobře promíchejte. Pokud jste použili velké cukety, které pustí vodu, tak ji slijte vodu, které se .

4. Přidejte vejce, mouku, solamyl, čerstvě mletý černý pepř a majoránku nasekanou najemno nebo sušenou rozemnutou.

5. Dobře hmotu promíchejte stěrkou a lžičkou dávejte do pánvičky nebo do lívanečníku.

6. Opečte pozvolna z obou stran dozlatova. Servírujte s pažitkovým dipem ze zakysané smetany a ozdobte snítkou majoránky.

Zakysaná smetana s pažitkou

Suroviny:

  • 200 g zakysané smetany
  • sůl
  • Černý pepř
  • Pažitka

Postup:

Do misky dejte zakysanou smetanu, osolte ji, opepřete, přidejte najemno nasekanou pažitku. Důkladně promíchejte stěrkou.

Kategorie