Zobrazit přihlášovací formulář

Návod: Vyrobte si obaly na sešity a učebnice na míru

  • Publikováno:
Návod: Vyrobte si obaly na sešity a učebnice na míru

Děti už jsou po prázdninách zase ve škole a domů si přinesly učebnice a seznam sešitů, které budou v průběhu školního roku potřebovat. A na ně budou potřebovat obaly. Pokud ale nechcete zatěžovat planetu dalšími zbytečnými plasty, pusťte se do výroby obalů z papíru, které svým designem budou vyhovovat vkusu vašeho školáka.

Zapomeňte letos na tuctové obaly z papírnictví, které má každý, a podpořte ve svém dítěti touhu po originalitě a výjimečnosti. Na výrobě vlastních obalů není nic složitého, zvládne to každý. Starší děti si je mohou dokonce vyrobit úplně samy, ty mladší to zvládnou s vaší pomocí. Výhodou je, že si mohou vybrat takový vzor, který se jim bude líbit a zpříjemní jim učení.

Zdroj: Mimibazar/Michaela B. (barvice)

Vybrali jsme pro vás návod od jedné z vás, který je úžasně podrobný a doplněný fotkami. Podle něj zvládnou obaly vyrobit i ti méně zruční. Autorkou je naše čtenářka Michaela B. (barvice), které tímto děkujeme. Kompletní návod i s obrázky najdete ZDE >>

Jak sama píše, návod je opravdu jednoduchý, obaly dobře drží, netrhají se a jsou originální. A má pro vás i jeden tip, který se jim ve škole osvědčil. Na každý předmět použijí jiný vzor, dcera se tak v sešitech a učebnicích dobře orientuje, protože podle obalu na první pohled pozná, o který předmět jde.

Budete potřebovat:

  • balící papír (tapetu; můžete udělat i koláž z obrázků...)
  • průhlednou lepící pásku
  • nůžky

Postup:

1. Položte učebnici nebo sešit na balící papír. Na bocích necháte z každé strany přesah 4-5 cm nahoře a dole cca 1 cm.

2. Přehněte vrchní a spodní okraj, aby jste měli kraje pěkně rovné. Dobré je přiložit knihu a nechat 1-2 mm přesah přes knihu.

3. Otočte na druhou stranu a lepte lepící páskou jeden pruh vedle druhého. Dbejte na to, aby přes sebe pruhy přesahovaly. Pokud by jste kousek vynechali, obal by se v tom místě trhal. Autorce návodu se lépe osvědčilo lepit pruhy na kratší straně, tolik se netvoří bublinky. A doporučuje takovou tu klasickou větší velikost pásky, s tou extra širokou se jí docela špatně  pracovalo.

4. Ustřihněte rohy lepící pásky, otočte obal a přesahy nalepte na druhé straně.

5. Přehněte okraj obalu a přelepte lepící pásku, aby vám vznikla taková ta kapsa na zasunutí učebnice (sešitu).

6. To samé udělejte na druhé straně. Lepší je učebnici zavřít a teprve pak zahnout okraj. Jestliže to budete dělat s otevřenou učebnicí, potom vám bude obal pnout.

7. A máte hotovo

A ještě jeden tip navíc
Doprostřed obalu můžete přilepit stužku, která bude sloužit jako záložka.

 

Partnerem speciálu Back to school je Herkules, univerzální české vodou ředitelné lepidlo pro domácnost, školy, kancelář a domácí dílnu, které společnost Druchema uvedla na trh už na přelomu 50. a 60. let 20. století a od té doby se bez přerušení vyrábí.

Inspirujte se a použijte ho například k výrobě jednoduchého rámečku na fotku z prázdnin. 
Podrobný návod najdete v článku a na videu ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

MaruskaZK 6. 9. 2023, 10:59
Proč ne, ale že by se tím ušetřily plasty... Lepící páska je přece taky plast, ve spojení s papírem těžko recyklovatelná, běžné školní obaly jsou aspoň čistý, jednodruhový plast...

Kategorie