Zobrazit přihlášovací formulář

Průvodce školními lepidly: Na co které použít

Průvodce školními lepidly: Na co které použít

Mezi potřeby, bez kterých se váš potomek neobejde, patří také lepidlo. A to jak ve škole,  především při výtvarné výchově, tak i při domácím tvoření. Jenže na pultech papírenských obchodů najdete celou řadu typů a druhů, každý je vhodný na něco jiného. Víte po kterém z nich při jaké příležitosti sáhnout? Jiné je potřeba na slepení draka, jiné při výrobě přáníčka nebo třeba lepení plastového modelu.

Lepící tyčinka

Je skvělou volbou pro "lepiče" začátečníky. Nemusíte mít obavy, že jim lepidlo někde vyteče, nebo že s ním polijí sebe či spolužáky. Díky posuvnému mechanismu se s lepidlem v tyčince dobře pracuje, speciální tvar umožní přesné nanesení lepidla i na okraje a špatně přístupná místa a navíc, jak potvrzují psychologové, napomáhá i se správným úchopem a podporuje rozvoj jemné dětské motoriky. Před vysycháním je tyčinka chráněna nasazovacím uzávěrem. Vhodná je k lepení papíru, kartonu, kůže i dalších dřevovláknitých a savých materiálů.

  • NÁŠ TIP
    Pořiďte dětem lepicí tyčinku Herkules s názvem Mizím. Po nanesení zůstává na povrchu obarvená stopa, která během krátké doby zcela zmizí. Při lepení je tak nepřehlédnutelně označeno, kde je lepidlo naneseno. Předejde se tak, zbytečnému zamazání a plýtvání. A ještě je s ní zábava.

Bílá lepicí pasta

Klasické lepidlo na papír v tubě je vyrobeno z přírodních materiálů. Má pastovitou konzistenci a je vhodné do kaceláře, školy a domácnosti. Je netoxické a po zatřísnění snadno odstranitelné, je proto také vhodné i pro ty nejmenší školáky. Patří mezi lepidla označovaná jako hygroskopická, což znamená, že snadno pohlcuje a udržuje vzdušnou vlhkost. Takové látky za vlhka měknou a za sucha tvrdnou.

Univerzální disperzní lepidlo

Jde o husté neprůhledné lepidlo bílé barvy, které lepí papír, dřevo, korek, kůži, dřevovláknité materiály a další savé materiály. Zvláště vhodné je na lepení fotografi í, slepování dřevěného nábytku, kožených výstelek obuvi apod. Použití najde v domácnosti, ve škole i dílně.

Klovatina

Tekuté víceúčelové lepidlo medové barvy je rychlé a spolehlivé. Skvěle se hodí pro běžné lepení, ale i kreativní tvoření doma nebo ve škole. Vhodné je na lepení papíru, textilu a dřeva. Je vypratelné při 40°C a neobsahuje žádná organická rozpouštědla, přesto je jeho síla a všestrannost srovnatelná s víceúčelovými lepidly na bázi rozpouštědel.

Kanagom

Speciální vodostálé lepidlo pro domácnost, školy, kancelář a domácí dílnu. Jde o čirý bezbarvý až slabě žlutohnědý viskózní roztok nitrocelulózy ve směsi organických rozpouštědel. Hodí se k lepení různých pórovitých materiálů, jako je papír, kůže, textil, dřevo, porcelán, keramika a korek. Nelepí PVC a pryž.

Partnerem speciálu Back to school je Herkules, univerzální české vodou ředitelné lepidlo pro domácnost, školy, kancelář a domácí dílnu, které společnost Druchema uvedla na trh už na přelomu 50. a 60. let 20. století a od té doby se bez přerušení vyrábí.

Pusťte se do výroby draka, který sice nelétá, ale bude krásnou podzimní dekorací. A zvládnou ho hravě i děti, tedy s vaší malou pomocí. Jak na to? Video návod najdete ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie