Zobrazit přihlášovací formulář

Pozor! Čistíte si zuby až po snídani? Zničíte si sklovinu!

  • Publikováno:
Pozor! Čistíte si zuby až po snídani? Zničíte si sklovinu!

Pečovat o zuby co nejlépe se snaží většina z nás. I to je důvod, proč si je ráno obvykle čistíme až po té, co se nasnídáme. Chceme je zbavit nejen plaku usazeného přes noc, ale i všech zbytků jídla. Jenže takový postup není podle renomované stomatoložky správný. Můžete tak prý napáchat víc škody, než užitku.

S tímto tvrzením přišla přišla zubní lékařka Anna Peterson, která prostřednictvím videí na svém kanálu na sociální síti TikTok učí lidi, jak správně pečovat o chrup. V jednom z nich hovoří právě o čištění zubů po snídani. To je podle ní naprosto chybné. Po každém jídle totiž klesne hodnota pH v ústech, bakterie vyskytující se v zubním povlaku se spojí s cukry z potravy a začnou se vytvářet kyseliny. "Kyselina pak zubní sklovinu změkčí a vy si ji následně použitím kartáčku ničíte," říká Peterson.

To ostatně potvrzují i stomatologové v Česku. jak se píše například na webu zubní kliniky Dolident, hodnota pH v dutině ústní se odvíjí především od pH sliny, které se normálně pohybuje v rozmezí 6,0 – 7,5 pH. V dutině ústní se střídá proces demineralizace (ubývání minerálních látek ze zubu) a remineralizace (opětovné posílení zubu minerálními látkami). Pokud se bakterie vyskytující v zubním povlaku spojí s cukry z potravy, vytváří kyseliny, klesá hodnota pH. Pokud hodnota klesne pod 5,5 pH, převažuje proces demineralizace skloviny a zuby jsou náchylnější vůči jakémukoliv poškození – především vůči tvorbě zubního kazu.

Pozor také na ústní vodu a zubní nit!

V jednom z dalších videí, které se zaměřuje na používání ústní vody, zase Peterson vysvětluje, kdy ji používat, aby to mělo smysl. tvrdí, že používání ústní vody po čištění zubů způsobí zubní kaz. Navrhuje použít ji hned poté, co jste se najedli. A jak to zdůvodňuje? V jiném videu vysvětluje, že zubní pasta obsahuje přibližně 1450 ppm fluoridu, zatímco ústní voda má pouze 220 ppm, což jednoduše nestačí na ochranu zubů před cukry, které ten den pravděpodobně v potravě přijmete. "Když si tedy vyčistíte zuby a ústa ihned vypláchnete ústní vodou - opláchnete veškerý fluorid, který na zubech díky pastě zůstal, něčím, co obsahuje jen minimu fluoridu," říká. A dodává, že je samozřejmě pro její používání, ale ve správnou dobu.

Důležité je i pravidelné používání mezizubní nitě. Samotný zubní kartáček totiž nevyčistí prostor okolo celého zubu. Mezizubní čištění je proto nezbytné. V jiném z videí proto Peterson odpovídá na otázku, zda byste měli používat nit před nebo po čištění zubů. I tentokrát budete nejspíš v šoku. Lékařka neoblomně tvrdí, že před. "Nit posune bakterie z mezizubních prostor na povrch zubu a vy pak vše, co je na povrchu zubu, setřete zubním kartáčkem."

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

rizzoli 23. 9. 2021, 17:55
Tzn . Po večeři před spaním si také zuby nečistit !!!!!!!!! JINAK TO NEDÁVÁ SMYSL !!!

Kategorie