Zobrazit přihlášovací formulář

Návod, jak řízkovat muškáty: Napřesrok ušetříte a vaše okna a balkony budou nejkrásnější ze všech

  • Publikováno:
Návod, jak řízkovat muškáty: Napřesrok ušetříte a vaše okna a balkony budou nejkrásnější ze všech

Přestože je celá řada nádherných rostlin, které se dají pěstovat v truhlíku na balkoně, mezi pěstiteli si bezkonkurečně a dlouhodobě drží největší oblibu muškáty vzpřímené i převislé. A protože právě s končícím létem je nejlepší čas pro jejich vegetativní množení, tzv. řízkování, máme pro vás podrobný návod a video, v němž se naučíte, jak na to.

 

 

Již vzrostlé rostliny důkladně prohlédneme a z těch nejlepších, tedy ze zdravých a silných matečních rostlin odebereme tzv. vrcholové řízky, což jsou plně vyzrálé výhony o délce 10 až 15 cm. Řízek jednoduše odstřihneme, zlomíme v kolínku, odstřihneme spodní listy (necháme jen dva až tři vrcholové) a připravíme k výsadbě.

 

Jak na řízkování muškátů  Zdroj: RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ

 

Při množení se vyhneme zemině ze zahrádky nebo kompostu a používáme zásadně jen speciální substrát pro výsadbu a množení, který obsahuje přesně to, co rostliny potřebují. Tímto substrátem naplníme výsadbové květináčky, do kterých řízky umístíme. Dříve než se do výsadby pustíme, použijeme pro lepší zakořenění stimulátor. Díky němu získáme větší jistotu, že se rostlinky ujmou.

 

 

Řeznou plochu jednotlivých řízků zlehka obalíme v práškovém stimulátoru, malým zahradním kolíkem vytvoříme v květináči naplněném substrátem jamku a do něj opatrně, tak abychom prášek nesetřeli, vložíme mírně šikmo řízek asi do hloubky dvou centimetrů. Půdu zlehka přimáčkneme a opatrně zalijeme. Ještě lepší než zalévat, je v této fázi rostlinu rosit. Pro dobré zakořenění je potřebná vyšší vzdušná vlhkost, a tak bychom měli truhlíky umístit do malého domácího skleníku, anebo přes ně přetáhnout fólii.

 

 

Zakořenění můžeme očekávat zhruba po čtyřech týdnech. Jakmile zjistíme, že se objevil nový lístek, můžeme si být jistí, že se řízek ujal, zakořenil a že se máme na jaře nač těšit. Než tomu tak ale bude, musíme je dobře zazimovat, a sice v chladné a světlé místnosti. Během února je pak již můžeme zasadit do truhlíků, začít je mírně zalévat a postupně probouzet z vegetativního klidu, abychom již brzy z jara měli krásná a rozkvetlá okna či balkony.

 

Náš tip:

Další sezónní rady, tipy a triky najdete každou neděli před polednem v Receptáři prima nápadů, oblíbeném magazínu  pro pěstitele, chovatele, chalupáře, kutily a všechny, kdo chtějí pěkně a pohodlně bydlet, příjemně relaxovat či zdravě žít, který slaví letos v září již 20 let na obrazovkách televize Prima.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie