Zobrazit přihlášovací formulář

Jak začít s investováním? Volte zlato jako svou investici a nebudete litovat

  • Publikováno:
Jak začít s investováním? Volte zlato jako svou investici a nebudete litovat

Snaha uchránit majetek před inflací je v posledních měsících opravdu na místě. Aktuální roční míra inflace totiž začíná překračovat únosnou mez. Pokud stále máte relativně větší obnos peněz na obyčejném spořicím účtu, je na čase pustit se do investování. Naštěstí se nemusíte ničeho bát, protože hodnotu vašeho majetku ochrání i taková jednoduchá a transparentní investice, jakou je právě zlato. Jaké výhody nabízí a proč je v poslední době investování do zlata znovu tolik oblíbené? To všechno najdete v tomto článku.

Investování do zlata zvládne naprosto každý

Myslíte si, že investování je pouze pro lidi, kteří neváhají strávit měsíce až roky studiem jednotlivých akcií, fondů a komodit? Ale kdepak. Ani ti, kdo nemají čas na zkoumání nejrůznějších investic, nemusí zůstávat u nevýhodných spořicích účtů. Hodnotu zlata zná totiž naprosto každý a postačí vám jeden pohled na graf vývoje ceny tohoto drahého kovu a bude vám jasné, že tohle je ta správná cesta. Zlato má svou jasnou historii a jeho cena se tradičně drží nad úrovní inflace. A když se rozhodnete, že ho potřebujete směnit na peníze, ani s tím není žádný problém.

Investiční zlato je osvobozeno od DPH

Ohledně investičního zlata jsou základní faktory, které jsou známé snad naprosto každému. Tolik lidí už ale neví, že je investiční zlato státem osvobozeno od DPH. Týká se to jeho prodeje i nákupu. V praxi to tedy znamená, že si slitek či zlatou minci pořídíte za její hodnotu bez další přirážky 21 procent. I to je důvodem, proč se velká část investorů vrací ke zlatu po časech, kdy na prvních příčkách v oblíbenosti vládlo stříbro. Tento drahý kov ani žádná jiná komodita totiž na rozdíl od zlata není osvobozena od DPH.

Kolik peněz do zlata vložíte, záleží jenom na vás

Mezi další investice, které v čase zvyšují svou hodnotu, patří nemovitosti. Při nákupu pozemků máte v zásadě jistotu, že se žádné nové nevyrábí, takže to je dobrý základ pro budoucí nárůst ceny. Obrovská nevýhoda však spočívá v poměrně hodně vysoké kupní ceně. Oproti tomu u zlata si sami určíte, kolik peněz chcete investovat.

„Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě,“ říká Pavel Trtík z internetového obchodu zlate-mince.cz.

Vyberte si mince s krásnými ražbami

Při investování do zlata se můžete uchýlit cestou nákupu klasických zlatých slitků a větších cihliček. Jejich shromažďování však není takovou sběratelskou vášní, jako jsou investiční zlaté mince. Krásně zhotovené umělecké ražby jsou nádherné na pohled. Limitovaný počet kusů zároveň představuje jistotu pozdější sběratelské hodnoty takové mince. Oboje splňují například i velmi oblíbené svatováclavské dukáty. Tyto zlaté mince jsou zhotoveny podle pravidel, která vydal sám Karel IV. Jejich hmotnost a ryzost použitého zlata tak odpovídá standardům z období středověku. Ražba je však nově zpracována a zobrazuje Karla IV.

Nákup zlata je velmi jednoduchý a rychlý

A jak se stát investorem do zlata? Stačí si nějaké koupit. To zvládnete v kamenné pobočce v Obecním domě v Praze, ale například také na Moravě ve Vsetíně. Kromě toho si můžete investiční zlato a stříbro jednoduše objednat přímo na e-shopu. Každá zásilka je řádně pojištěná a posílána diskrétním způsobem. U prověřeného internetového obchodu máte navíc jistotu, že vám přijde přesně to, co si objednáte, včetně potřebných certifikátů.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie