Zobrazit přihlášovací formulář

3 způsoby, jak přestat nad vším příliš přemýšlet. Nechte mozek odpočinout

  • Publikováno:
3 způsoby, jak přestat nad vším příliš přemýšlet. Nechte mozek odpočinout

Je dobré nad věcmi přemýšlet, nejednat zbrkle, nedělat ukvapená rozhodnutí. Ale jak se říká, všeho moc škodí! Pokud totiž mozek neustále zaměstnáváte, přichází zákonitě únava, v tomto případě ta psychická. Navíc vás to odtahuje od reálného života a také od práce, což může přinést řadu problémů. Naučit se zklidnit svou mysl může být jednou z nejzdravějších věcí, které pro sebe můžete udělat. Zdá se to tak jednoduché, ale přesto vám to může změnit život.

Naše mysl je k přemýšlení stvořená. Jenže někdy se podobá spíše pětiletému dítěti. Touží dělat jen to, co sama chce, jít si svou cestu, být stále v pohybu. To nás někdy nutí jednat impulsivně a dokonce říkat a dělat věci, které bychom normálně neudělali, kdybychom byli v uvolněnější a klidnější. Tomu říkáme přehnané přemýšlení.

Jenže když svůj mozek necháte nepřetržitě pracovat, aniž byste zasáhli, brzy zjistíte, že se vaše mysl stala vaším vězením. Abyste tomu předešli, je důležité naučit se svoji mysl zklidnit. V tom vám pomůže jedna ze tří osvědčených technik. Vyzkoušejte je! Den má 1440 minut; věnujte alespoň 10 minut denně jedné nebo všem těmto aktivitám. Zjistíte, že celkově budete méně zbytečně přemýšlet a budete se cítit uvolněněji. Na druhé straně budete mnohem produktivnější.

1. Spojte se s přírodou

Pokud nežijete nebo nepracujete v přírodě, pak je právě příroda to, co nejvíc potřebujete. Udělejte si čas na pobyt v ní. Nemusíte hned vyrážet na výlet do hor, stačí třeba, až budete mít polední přestávku, jít se projít do nedalekého parku. Nebo se odpoledne jeďte projet na chvilku na kole někam do lesa nebo třeba se psem podél řeky. Cokoli, co můžete udělat pro posílení svého pouta s přírodou, bude vaší mysli velmi prospěšné a přestanete okamžitě přemýšlet nad nesmysly. Můžete se soustředit na krásu stromů, listí, potůčku, vodopádu, oblohy, hor, jezera nebo čehokoli, k čemu tíhnete. To okamžitě zastaví vaši mysl. Když to vyzkoušíte, zjistíte, že pak budete celý den přemýšlet jasněji.

2. Opakujte si v duchu pozitivní slova

 

Věnujte pozornost své mysli. Nad čím zrovna přemýšlíte? S největší pravděpodobností zjistíte, že většina vašich myšlenek se soustředí na to, co musíte dnes udělat, nebo na to, co vám někdo řekl, co vás naštvalo, nebo dokonce sami na sebe. Nebojte se; s tolika negativy kolem nás není udržování konzistentního pozitivního myšlení vždycky snadné. Negativním slovům a přehnanému přemýšlení ale můžete ve skutečnosti čelit opakováním pozitivních slov. Kdykoli si všimnete, že nad něčím příliš přemýšlíte, nebo pociťujete úzkost či obavy, zpomalte, zhluboka se nadechněte a začněte si v duchu opakovat pozitivní slova a fráze. Například: Mír. Milovat. Světlo. To je v pořádku. Život je fajn. Jsem šťastná/ý. I když to tak úplně vaší mysl neuklidní, přestane přehnaně přemýšlet a umožní jí to vaší zpomalit a soustředit se na to, na čem v tu chvíli opravdu záleží. Slova mají velký význam a sílu, takže je využijte ve svůj prospěch, kdykoli se budete cítit vystresovaní.

3. Začněte meditovat

Když meditujete, zastavíte tok přemítání a negativních myšlenek, které každou sekundu bombardují vaše vědomí, a místo toho se přesunete do prostoru, kde má přednost ticho. I když při meditaci nemusíte vypínat mozek, mnoho lidí má pocit, že se jejich myšlenky neuvěřitelně zpomalí a přemítání se okamžitě zastaví. Pokud to zkusíte a zjistíte, že se vám nedaří "vypnout" a stále nemůžete přestat nad věcmi přemýšlet, zkuste odborně vedenou meditaci nebo jógu. To vám výrazně usnadnízvládání každodenních výzev.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie