Zobrazit přihlášovací formulář

6 dekorací do dětského pokoje, které vyrobíte s tiskárnou

  • Publikováno:
6 dekorací do dětského pokoje, které vyrobíte s tiskárnou

Správný dětský pokojíček má být hravý, podporovat dětskou fantazii i rozvoj dovedností. Vkusnou výzdobu bez problémů seženete v obchodech i na internetu, co se ale do výroby dekorací pustit vlastními silami – a zapojit do ní i děti? Ukážeme vám, že to není nic složitého. Jediné, co potřebujete, je tiskárna a běžné pomůcky z papírnictví.

Dětské omalovánky

Tím nejjednoduším, co na tiskárně pro děti vyrobíte, jsou omalovánky – stačí je stáhnout a vytisknout. Na internetu naleznete nepřeberný výběr motivů, a to i podle obtížnosti. Snadno tak stáhnete třeba omalovánky s postavičkami z oblíbených pohádek a seriálů jak pro tříleté děti, tak pro malé školáky.

Omalovánky najdete pomocí fráze „coloring book“, ke které přidáte, co hledáte. Řadu omalovánek najdete např. na webu crayola.com nebo omalovanky-online.cz.

 

Oživení nástěnky

Vymalované obrázky najdou své místo na nástěnce, tu ale můžete oživit i mnoha dalšími prvky. I obyčejná korková nástěnka prohlédne, když ji „vyložíte“ papírem. Kromě toho, že vypadá lépe, umožňuje také přilepování různých dekoračních prvků pomocí izolepy. Vyhnete se tak otravnému zapichování desítek špendlíků.

Papírový podklad je samozřejmě potřeba přizpůsobit rozměrům nástěnky. Vždy kupte o něco větší formát a list zastřihněte. Na trhu jsou k dispozici i papíry formátu A0 s rozměry 118,9 × 84,1 cm. Dejte si opravdu záležet – rozměry pečlivě odměřte pravítkem a tužkou si narýsujte dráhu střihu. Přísloví „dvakrát měř, jednou řež“ je zde rozhodně na místě.

Pro luxusnější vzhled sáhněte po papíru s vyšší gramáží. Kancelářský papír má gramáž 80 až 100 g/m2, určitě ale nic nezkazíte s gramáží 160 g/m2, kterou mají čtvrtky. Na trhu jsou k dispozici i papíry s rozličnými povrchovými úpravami, od matného povrchu přes strukturovaný až po křiklavě lesklý. Alternativou je pak potisknutí pozadí na tiskárně, zde si ale dejte pozor, aby byl obraz po odstřihnutí listu vycentrovaný.

Jak nástěnku vyzdobit? U dětí na základní školem jsou skvělý nápad třeba fotky kamarádů nebo snímky ze školních výletů a prázdnin. Doporučujeme využít inkoustovou tiskárnu, která je pro tisk fotografií nejvhodnější. Oproti laserovému zařízení má plynulejší barevné přechody a pokud použijete speciální fotopapír, snímky vypadají jako z fotokiosku.

Své místo si na nástěnce najde i rozvrh hodin, který najdete během několik sekund třeba na Pinterestu:

 

Tím ale výzdoba nástěnky nekončí. Děti si na ni mohou přilepit třeba zvířátka či celebrity, které vystříhají z časopisů. Fantazii se meze nekladou!

Alternativou je pak provázek, který se natáhne mezi dva či více skob zapuštěných ve zdi. Na ty si pak děti mohou s pomocí kolíčků pověsit na vytištěné fotky a obrázky. I tato „nástěnka“ může vypadat překvapivě dobře. Stačí sáhnout po kvalitnějším motouzu a dekorativných kolíčcích – pocit útulnosti navozují např. ty úplně obyčejné, dřevěné.

Montessori pomůcky

Na tiskárně si snadno vyrobíte i pomůcky pro Montessori učení. Jde o modení trend výuky, kdy se děti neučí podle rigidních osnov, ale podle svých zájmů a v tempu, na které stačí. Jde o podporu a  rozvíjení přirozené zvědavosti – důležitou součástí Montessori jsou herní prvky a interaktivita. Naopak je třeba se vyhnout nátlaku a pocitu nepohody.

Tento styl učení je vhodný už pro předškolní děti, které se s jeho pomocí mohou poměrně rychle naučit číst. K tomu slouží sada obrázky různých předmětů z domácnosti, zvířat a rostlin, kterou doplňuje sada kartiček s písmeny. Ta děti přiřazují k obrázkům podle toho, na jaké písmeno obrázek začíná. Alternativou jsou pak karty, na který jsou jednotlivé předměty (nebo živočichové či rostliny) pojmenovány.

Všechny tyto pomůcky stáhnete např. na webu zijememontessori.cz a jednoduše si je vytisknete. Doporučujeme využít silnější papír a jednotlivé karty po vystříhání zalaminovat. Tím zajistíte, že bez újmy přežijí třeba polití nebo snahu dětí je pokreslit pastelkami.

 

Barevné ladění pokoje

S pomocí vhodných obrázků či motivačních citátů můžete uzpůsobit dětský pokoj k lepšímu soustředění. Koncentraci a produktivitu podporují zejména studené barvy, jako je světle modrá či azurová ale např. také sytě zelená (takto barevně laděné plakáty podpoříte rostlinami).

Skvělou inspiraci najdete na Pinterestu. Stačí zadat slovní zapojení „zelený plakát“ či „green poster“ (barvy případně zaměňte).

 

 Stejně jako u Montessori kartiček platí, že obrázky je vhodné tisknout na papír s vyšší gramáží. Zapomeňte ale na jeho laminování – výtisk zarámujte a pověste na zeď nebo postavte na poličku. A pozor, pro nejvyšší možnou kvalitu tisku využijte inkoustové zařízení.

 

Zdroj fotografií: pinterest.com

 

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie