Zobrazit přihlášovací formulář

7 tipů, jak levně vybělit zuby přírodní cestou. Vystačíte si s tím, co máte doma!

  • Publikováno:
7 tipů, jak levně vybělit zuby přírodní cestou. Vystačíte si s tím, co máte doma!

Káva, čaj, červení víno, kolové nápoje, kouření... To všechno a celá řada dalších potravin se nepříznivě podepisuje na našich zubech, které jsou jejich vlivem nepěkně zažloutlé. Vybělit si je můžete nechat na některé ze zubních klinik. Nejde ale zrovna o levnou záležitost. Pokud ale chcete ušetřit, poradíme vám, jak si chrup s minimem nákladů můžete vybělit sami. 

Nepěkné zabarvení zubů může u řady lidí způsobovat větší problémy, než by vás kdy napadlo. Trápí je obrovský pocit nejistoty, často se bojí smát. Řešení tohoto problému přitom vůbec nemusí být složité. A dokonce ani nákladné. Alespoň pokud jde o vnější skvrny na zubní sklovině. Jedním z hlavních důvodů tohoto typu zabarvení je náš životní styl. Asi každý ví, že například tabák, červené víno, černý čaj a káva způsobují změnu barvy zubní skloviny. Za zmínku ale stojí, že zuby mohou "trvale ušpinit" i potraviny a nápoje jako je čokoláda, balzamikový ocet, rajčatové omáčky na špagety a některé ovocné šťávy. Totéž platí pro některé druhy ovoce a zeleniny. I když mohou být skvělým zdrojem výživy, například borůvky, granátová jablka a třeba řepa, obsahují chromogeny, které se mohou vázat na sklovinu a způsobit změnu její barvy. Některé druhy ovoce a zeleniny jsou navíc přirozeně velmi kyselé, mohou tak zubní sklovinu narušovat, což zase usnadňuje její nechtěné zabarvení.

7 tipů, jak přirozeně vybělit zažloutlé zuby

1. Jedlá soda a peroxid vodíku

Směs peroxidu vodíku a jedlé sody, pokud se používá jako zubní pasta, je téměř srovnatelná s profesionálními bělícími ošetřeními v tom, že zbavuje zuby plaku a bakterií, které mohou způsobit skvrny na zubech. Většina lidí zaznamená výrazné zlepšení již za šest týdnů. Tato kombinace je tak účinná, že ji mnoho výrobců přidalo do několika nejprodávanějších značek zubních past.

Domácí zubní pasta na bělení zubů:

Smíchejte 1 polévkovou lžíci jedlé sody a 2 polévkové lžíce peroxidu vodíku, dokud se nevytvoří pasta. Tou si čistěte zuby 2 až 3 minuty

Náš tip:

Peroxid vodíku v kombinaci s jedlou sodou je také skvělou ústní vodou. Pro dosažení nejlepších výsledků smíchejte stejný poměr přísad a po vyčištění kartáčkem si  roztokem ústa důkladně vypláchněte.

2. Aktivní uhlí

Dalším skvělým přírodním pomocníkem při odstraňování skvrn, bakterií a toxinů, které obvykle vedou ke žlutým zubům, je aktivní uhlí. To pořídíte v každé lékárně, větších prodejnách se zdravou výživou a na internetu. Nejlepší variantou je to práškové. 

Použití:

Na navlhčený zubní kartáček naneste množství aktivního uhlí o velikosti zubní pasty. Chrup jemně kartáčujte krouživými pohyby po dobu minimálně 2 minut.

Tento způsob nemusí fungovat každému, zvláště těm s citlivými zuby, protože dřevěné uhlí může být příliš abrazivní.

Poznámka:
I když je aktivní uhlí účinné při bělení žlutých zubů, může se jemný prášek usadit v malých štěrbinách a podél linie dásní. To znamená, že se po použití tohoto produktu musíte ujistit, že jste si důkladně vypláchli ústa čistou vodou.

3. Jablečný ocet

Dalším účinným způsobem, jak vyřešit žlutavé zabarvení zubů, je obyčejný jablečný ocet. Ten je dobré použít před samotným čištěním jako ústní vodu. Nejlepších výsledků dosáhnete, když zamícháte 2 čajové lžičky jablečného octa do 150 ml vody a roztokem intenzivně vyplachujete ústa po dobu 20 až 30 sekund. Důvodem, proč je jablečný ocet tak účinný, je to, že obsahuje přírodní bělicí činidla, která rozkládají skvrny způsobené nejen kávou, vínem a tabákovými výrobky.

4. Kokosový olej

Čištění zubů kokosovým olejem je účinný způsob, jak odstranit plak, zubní kámen a bakterie z ústní dutiny. Bylo také prokázáno, že je účinný při prevenci a léčbě zánětu dásní. Nejlepších výsledků dosáhnete, když 1 nebo 2 čajové lžičky kokosového oleje budete převalovat v ústech po dobu minimálně 10 minut před samotným čištěním. Pro ty, kteří nejsou příznivci kokosového oleje, obdobné účinný má i slunečnicový a sezamový olej.

5. Slupky z ovoce

Možná se vám to bude zdát podivné, ale slupky z citronů, pomerančů, limetek a grapefruitů mohou skutečně pomoci rozzářit váš úsměv. Oobsahují přírodní antioxidant d-limonen, což je sloučenina používaná k léčbě řady zdravotních problémů, jako je například rakovina a bronchitida. Ovocné slupky se však používají i k bělení zabarvených nebo žlutých zubů. Podobně jako peroxid vodíku a jedlá soda, mnoho výrobců přidává d-limonen do zubních past. Nejlepších výsledků dosáhnete, když si na zuby třete ovocnou slupku po dobu minimálně 2 minut. Poté, co skončíte, si však nezapomeňte ústa důkladně vypláchnout vodou, protože kyselina z ovocných slupek může narušovat zubní sklovinu, což ve skutečnosti řeší jeden problém a vytváří další.

6. Ovoce

Konzumace ovoce, které obsahuje vysoké procento vody, jako jsou například pomeranče, hrozny a vodní meloun, může pomoci smýt plak, zbytky jídla a bakterie, které často vedou ke žloutnutí a dalším typům změny barvy skloviny.

7. Zelenina

Podobně jako konzumace toho správného ovoce, může být i konzumace křupavé zeleniny, jako je celer a syrová mrkev, skvělým způsobem, jak odstranit plak a nahromaděné bakterie, které způsobují skvrny a změny barvy zubní skloviny.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie