Zobrazit přihlášovací formulář

Jak učinit svůj dům ekologickým

  • Publikováno:
Jak učinit svůj dům ekologickým

Ekologie a zodpovědný přístup k životnímu prostředí jsou hesla dnešních dnů. O tom, aby byl náš životní styl udržitelný a zasloužil si nálepku „zelený“, se však musíme aktivně snažit. Třeba tím, jak postavíme svůj dům a jak jej budeme využívat. Dobrou zprávou je, že ekologické chování nám nezřídka přináší kromě dobrého pocitu a vědomí, že jsme udělali něco pro planetu, i prospěch ekonomický. Jak konkrétně můžeme svému domu pomoci k tomu, aby byl opravdu zelený?

Energie a její spotřeba

Tím hlavním, co určuje ekologickou stopu domu, je samozřejmě množství energie, kterou spotřebovává. Snížit spotřebu energie lze např. používáním úsporných žárovek, nebo tím, že nebudeme svítit tam, kde to není potřeba. To samé platí o zbytečně zapnutých spotřebičích a v menší míře i o jejich ponechávání v pohotovostním (standby) režimu.

V souladu s výše uvedeným znamená méně spotřebované energie při svícení a provozu spotřebičů úsporu peněz, a samozřejmě také pozitivní efekt ve vztahu k životnímu prostředí. Žárovky ale nejsou tím jediným, co nám může pomoci uspořit. Ještě výrazně větší vliv na celkovou spotřebu má ale vytápění a ohřev vody. Pro rodinné domy je to velká položka v rozpočtu a mluvíme-li o ekologičnosti bydlení, ten nejvýznamnější parametr.

Jak na vytápění domu

Prvním krokem v cestě za úsporami při vytápění je minimalizace úniků tepla z interiéru. Napomoci tomu lze i takovou zdánlivou maličkostí jako je instalace vnitřních nebo vnějších žaluzií. Ty totiž dokážou v zimě snížit potřebu vytápění tím, že v interiéru udrží teplo, a v létě naopak zabrání přílišnému vyhřátí interiéru, takže bude možné používat klimatizaci méně často. V obou případech to bude opět znamenat úporu peněz a krok blíže k ekologičnosti celé stavby. Co se úniků tepla z interiéru týká, i prosté záclony mohou v tomto ohledu pomoci.

Kromě snahy o zamezení únikům tepla je třeba zamyslet se na cestě k ekologickému a ekonomickému domu také na zdroj energie pro vytápění, případně ohřev vody. V poslední době je čím dál tím populárnější vytápět tepelným čerpadlem. Tepelné čerpadlo funguje de-facto jako chladnička, dokáže s pomocí kompresoru a teplonosného média využít teplo z vnějšího prostředí, ať již ze vzduchu, podzemní vody nebo z půdy. Toto teplo je potom předáno do systému vytápění nebo do užitkové vody, kterou je třeba ohřát.

Vzhledem k tomu, že teplo pro vytápění je odebíráno z vnějšího prostředí, není na jeho vygenerování třeba spotřebovávat elektrickou energie. Ta je samozřejmě potřeba na provoz kompresoru, stejně jako u ledničky, celkově jí je ale třeba méně, než když je dům vytápěn přímo elektřinou, plynem apod. Tepelná čerpadla jsou zkrátka moderním ekologickým finančně výhodným řešením.

 

Zdroj obrázku: diy13 / Shutterstock.com

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie