Zobrazit přihlášovací formulář

Sůl nejen v kuchyni

  • Publikováno:
Sůl nejen v kuchyni

Sůl je nad zlato, to víme všichni a nejen z pohádky. Zdaleka ne proto, že teprve se solí má každé jídlo pořádnou chuť, ale také proto, že se jí dá využít takřka nekonečnými způsoby. Chemické i fyzikální vlastnosti soli, její struktura a naprostá všudypřítomnost v každé domácnosti vám můžou pomoct k takovému menšímu domácímu kouzlení. Co všechno se dá pomocí soli zvládnout?

Víno na koberci? Dramatická představa a ještě horší realita červeného vína na světlém koberci může být s naprostým přehledem zažehnána trochou soli. Nalijte na červené víno trochu vína bílého, ať se naředí barva. Místo vyčistěte houbičkou a studenou vodou, poté na skvrnu nasypte sůl a nechte ji alespoň 10 minut působit. Poté sůl vyluxujte.

Koberec podruhé. A tentokrát mastné skvrny. Ať už se vám vysype balíček brambůrků nebo upadne jídlo, sem tam se na koberci mastnota objeví. Na ni je ideální roztok soli a francovky v poměru 1:4.

Ideální na cídění mosazi a mědi je domácí pasta vyrobená ze soli, mouky a octa, všeho rovným dílem. Touto pastou povrchy očistěte, poté omyjte saponátovou vodou a vyleštěte – zelené skvrny i mat zmizí jako mávnutím ocelného proutku.

Domácí osvěžovač vzduchu si můžete vyrobit pomocí soli. Vonné soli nejsou nic neobvyklého, je to právě pórovitost povrchu krystalků soli, která zaručuje dlouhotrvající vůni. Dejte si do uzavíratelné sklenice střídavě několik vrstev soli a plátků růží. Kdykoliv sklenici otevřete, celý pokoj se nádherně rozvoní.

Zachraňte svůj mop nebo houbičky, prodlužte jim život – nechejte je přes noc namočené v solném roztoku; na litr vody dejte dvě až tři lžíce soli.

Podráždění pokožky kopřivami nebo bodavým hmyzem zvládne sůl taky. Při bodnutí vosou nebo včelou a v případě, že nejste alergičtí, místo namočte a zasypte solí. Ta zmenší otok a uleví od bolesti. Pokud vás poštípe komár nebo blecha, potřete místo slanou vodou a na to použijte ještě rostlinný olej nebo sádlo. Místo přestane svědit. A při požahání kopřivami omývejte postiženou část těla teplou slanou vodou, klidně si dopřejte teplou koupel se solí.

Sůl je skvělá na čištění skoro všech povrchů, odstraní například kroužky od sklenic na nábytku, silný sodný roztok odstraní usazeniny ve vázách i připečené zbytky jídla v pekáčích a hrncích. Výborný je solný roztok také na smaltované nádobí – nechte ho v hrnci přes noc působit, druhý den chvíli povařte a hrnec bude jako nový.

 Sůl snižuje bod mrazu, proto je vhodné, pokud vám zamrzají okna, omýt je houbou namočenou ve slané vodě a nechat uschnout. Stejně tak vozte v autě pytlík se solí, kterým přejedete přes okna, když jsou mokrá. Díky vrstvičce soli nebudete muset škrábat!

Sůl funguje také proti blechám v pelíšcích a boudách domácích mazlíčků. Jednou za čas omyjte vnitřní stěny a podlahu boudy solným roztokem, blechám se tam už nikdy líbit nebude.

I proti mravencům je sůl vynikající obrana. Pokud potřebujete odklonit mravenčí proudění, přehraďte jim cestu solí, tu překonávat nebudou.

Vyteklá šťáva v troubě je jedna z nejhorších kuchyňských katastrof. Nejen, že je trouba od připečené šťávy téměř nevyčistitelná, ale navíc máte zadýmenou celou kuchyň a pach nevyvětráte, ani kdybyste se rozkrájeli. Tomu se ale dá předcházet! Pokud uvidíte, že cokoliv v troubě teče, ihned hoďte na tekutinu trochu soli. Až trouba vychladne, připečenou šťávu snadno odstraníte a sůl se navíc postará také o nepříjemný zápach!

Spálené mléko v kastrůlku dá taky pořádně zabrat. Kdo se někdy pokoušel vydrhnout připálené mléko, ví, o čem je řeč. Než se do toho pustíte, hrnec navlhčete a nasypte do něj sůl, kterou nechejte alespoň 10 minut působit. Uvidíte, o co jednodušší práce bude.

Pomoučený vál se zbytků těsta zbavuje doopravdy těžce. Když na něj ale nasypete sůl, tak dlaní nebo houbou odstraníte zbytky těsta i mouky naprosto bezproblémově.

Prskající olej na pánvičce už znepříjemnil nejednu snídani. Prskání oleje ale zabráníte tím, že na pánvičku nejdřív přihodíte špetku soli, teprve pak rozpálíte olej.

Aby nakrájené ovoce nehnědlo, namočte je do vody s mírně slanou vodou. Déle si pak udrží původní barvu – a ani nebudou chutnat slaně.

Křehký salát můžete připravit i s několikahodinovým předstihem – ihned po omytí listy salátu posolte, udrží si pak svou křehkost mnohem déle.

Čerstvé nebo staré vejce? To si můžete snadno ozkoušet – dejte do hrnku slanou vodu a vejce do ní vložte. Čerstvé se ponoří, staré se bude držet na hladině.

Ztracená vejce jsou takovým kulinářským oříškem. Trik pro to, aby bílek hezky držel pohromadě, je vkládat vejce do osolené vody. Stejnou službu udělá i například trocha octa.

Rozbitá vejce jsou na úklid tak trochu mor. Nezoufejte – posypte je solí, půjdou pak mnohem lépe „sesbírat“.

Špetka soli patří i do šlehačky a sněhu z vaječných bílků. Šlehačka bude nadýchanější a bílky budete mít nejen rychleji ušlehané, ale po upečení budou také lépe držet.

Jak udržet déle čerstvé mléko a sýry? Jednoduše, do kartonu mléka přidejte trochu soli, je to přírodní konzervant. Stejně tak vám pomůže prodloužit trvanlivost tvrdých sýrů, když je zabalíte do látky namočené ve slané vodě a uložíte do ledničky.

Nerovný povrch žehličky? Připálené nečistoty snadno odstraníte tak, že zapnete žehličku na maximum a povrch budete čistit hrubou solí a novinami.

Zažloutlé skvrny od potu nás už donutili vyřadit nejeden kousek ze šatníku. Rozpusťte ale v litru horké vody 4 lžíce soli a roztok vtírejte do skvrn, dokud úplně nezmizí. A nebojte, jde to rychle!

Nové ručníky většinou pouští při praní barvu – abyste tomu předešli, přidejte k prvním několika praním šálek soli – ručníky nebudou pouštět a udrží si mnohem déle syté barvy.

Sůl ve vaně i ve sprše jako péče o pokožku. Koupelové soli jsou napuštěné většinou barvivy a parfemačními látkami, účinnou složkou je ale vždy obyčejná sůl. Naložte se do teplé vany, ve které rozpustíte jeden šálek mořské soli, vaše pokožka bude krásně vláčná a jemná. Hrubou sůl můžete použít také po sprše, vydrhněte se jí jako přírodním peelingem, povzbudíte krevní oběh a své tělo zbavíte odumřelé kůže.

Ucpaný odpad můžete vyčistit za pomoci čistě přírodních prostředků. Smíchejte šálek soli, šálek jedlé sody a půl šálku octa a vzniklou směs nalijte do odpadu. Zalijte dvěma litry vroucí vody, pusťte teplou vodu a nechte ji téct, dokud nezačne odpad normálně odtékat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 29. 10. 2015, 14:26
[A]

Kategorie