Zobrazit přihlášovací formulář

Změny ve školách: Vláda schválila mimořádné pandemické ředitelské volno. Jak to bude s ošetřovným?

  • Publikováno:
Změny ve školách: Vláda schválila mimořádné pandemické ředitelské volno. Jak to bude s ošetřovným?

Školy se již plošně zavírat nebudou. Rozhodlo se o tom na dnešním jednání vlády. Ředitelé vzdělávacích institucí ale budou mít k dispozici dvakrát tolik ředitelského volna, než tomu bylo v minulosti. Jak je budou moci využít a jaké další změny děti čekají?

"10 dní mimořádného pandemického ředitelského volna dostalo od vlády zelenou. Ředitelé škol je budou moci využít i na distanční výuku," napsal po ukončení jednání vlády na svém twitterovém účtu ministr školství Petr Gazdík.

Jeho návrh na zvýšení počtu dnů ředitelského volna na deset podpořili i ostatní ministři. Ve Sněmovně se návrh bude řešit ve zrychleném řízení, měl by tak začít platit co nejdříve. Ať už se ředitelé rozhodnou udělit žákům například kvůli karanténě volno nebo mimořádné ředitelské volno využijí pro distanční výuku, rodiče budou mít nárok na ošetřovné. I to Gazdík uvedl ve svém postu.

Vláda schválila i nové znění pandemického zákona, jehož účinnost se prodloužila až do srpna 2023. Mimořádnými opatřeními bude nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by nově mohlo vydávat také ministerstvo obrany.

Počty pozitivně testovaných dětí, ale i učitelů, rapidně stoupají. Potvrdilo to pondělní testování. Nejhorší situace je v Praze, kde bylo u žáků základních škol odhaleno asi 400 případů na 100 tisíc testovaných a u středoškoláků 700 případů na 100 tisíc.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie