Zobrazit přihlášovací formulář

Voňavé a zdravé jedlé kaštany

  • Publikováno:
Voňavé a zdravé jedlé kaštany

Kdo by neměl rád každoroční atmosféru vánočních trhů? Vůně medoviny, svařeného vína, trdelníků, bramborových placek a v neposlední řadě taky pečených kaštanů. Tahle horká, voňavá pochoutka v papírovém sáčku má kromě vynikající chuti taky překvapivé nutriční hodnoty a dopřát si ji můžete taky doma. Jak na to?

Kaštanovník jedlý se v našich zeměpisných podmínkách vyskytuje velmi vzácně. A pokud, tak se mu nejlépe daří na Jižní Moravě. Abychom uvedli na pravou míru to, co všichni známe jako kaštan, je ve skutečnosti jírovec maďal neboli kaštan koňský. Ten patří do čeledi jírovcovitých, zatímco jedlý kaštan do bukovitých. Nejvíc jedlých kaštanů se k nám dostává právě na podzim z Číny, Korey nebo Itálie. Jsou to především Malá Asie a jižní Evropa, které jsou největšími producenty této pochoutky.

A je to právě problém dovozu, který nutí prodejce téměř polovinu z každé zásilky kaštanů prostě vyhodit. Jsou totiž velmi náchylné k plísním, a jakmile se na nich objeví první typické zčernání, je třeba kaštany vyhodit.

Co kaštany obsahují a jak prospívají našemu zdraví

  • Oproti například ořechům obsahují kaštany mnohem méně tuků.
  • Jsou velmi bohaté na vitamíny B, C a E, dále pak na minerály, jako jsou draslík, sodík, fosfor, hořčík, síra, vápník, mangan, železo, měď nebo zinek.
  • Obsahují látky příznivé k našemu organismu – niacin, karoten a biotin, takže mimo jiné chrání pokožku před slunečním zářením.
  • Ačkoliv obsahují plody velké množství škrobu, neobsahují glukózu ani fruktózu, proto jsou vhodné také pro diabetiky.
  • Působí velmi příznivě na nervovou soustavu včetně prevence potíží s pamětí.
  • Má výborné účinky při nemocích srdce a ledvin.
  • Čistí játra.
  • Působí antidiureticky – proti průjmu.
  • Velké využití má také kaštanová kůra, odvar z ní se používá na ozdravné koupele už celá staletí.

Jak kaštany připravit doma

Pokud si budete chtít kaštany připravit doma, dejte si především pozor na výše zmiňovanou plíseň. Zpracujte je bezprostředně, skladování ani za nejlepších podmínek kaštany moc dlouho nepřežijí, navíc vysycháním tvrdnou a jsou tím pádem nepoužitelné.

  • Pečené kaštany: Z vypouklé strany kaštanu je nařízneme do tvaru X tak, abychom neponičili vnitřek. Vyskládáme je na plech a pečeme cca 20 minut na 180 – 210 stupňů. Ke konci kaštany hlídejte, nesmí zčernat! Že jsou hotové, poznáme tak, že se slupka kaštanů otevře v místě naříznutí (stačí i málo). Tip Mimibazaru: Pokud chcete mít kaštany hezky nevysušené, namočte je ještě před pečením na několik hodin do vody.
  • Vařené kaštany: Důležité je kaštany pořádně omýt. Při vaření je můžete a nemusíte nařezávat, záleží na vás. Ve velkém hrnci kaštany povaříme alespoň 20 minut a cca 7 – 10 minut je „necháme dojít“. Ani potom ale vodu neslíváme, bereme si z ní čerstvé kaštany – na vzduchu a bez tepla by velmi rychle vyschly. Uvařené kaštany ovšem můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích. I po rozmražení budou chutnat naprosto skvěle.  
  • Kaštany v páře: Kaštany můžete připravovat také v parním hrnci. Při tomto způsobu přípravy je nařezáváme do známého tvaru X, stejně jako při pečení. Opět je připravujeme zhruba 20 minut. Tip Mimibazaru: K vařeným nebo pařeným kaštanům se skvěle hodí zakysaná smetana nebo šlehačka.

Zajímavosti o kaštanech

  • V jižní Evropě, ale také například u našich sousedů Slováků, se každoročně pořádají kaštanové slavnosti, na kterých můžete ochutnat všechny myslitelné pokrmy z jedlých kaštanů.
  • Kaštany se zdaleka nemusí jen péct nebo vařit, připravuje se z nich nádivka, ale i speciální bezlepková mouka.
  • Velké využití mají kaštany v cukrářství, z kaštanů medu a karamelu se dá vyrobit tradiční lionský nugát, ale jsou vhodné také například pro přípravu nízkotučných krémů, které mají díky nim lehce oříškovou příchuť.
  • Na Korsice je kaštanová mouka využívána k přípravě piva, ale můžeme sehnat také kaštanová vína nebo likéry.

Máte rádi jedlé kaštany? Taky pro vás symbolizují vánoční trhy a celou podzimní až zimní atmosféru? A máte zkušenosti s jejich domácí přípravou? Podělte se o ně s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

KamilkaC 9. 1. 2016, 18:02
Jíme je každou zimu, skvělé jsou pečené jako příloha k masu, nbo jen tak s olivočesnekobylinkovou tapenádou (Y) je to báječné pohoštění pro hosty (Y) (pusa) (pusa) (Y)

Kategorie