Zobrazit přihlášovací formulář

Proč po sexu občas brečíme? Vědci pro to mají hned několik vysvětlení!

  • Publikováno:
Proč po sexu občas brečíme? Vědci pro to mají hned několik vysvětlení!

Možná se vám to už také někdy stalo. Ať už šlo jen o pár slz nebo o několikaminutový vodopád, je dobré vědět, že to není nic neobvyklého. A rozhodně v tom nejste sami!  Proč k tomu ale vlastně dochází? Důvodů může být podle vědců hned několik.

Mohou to být slzy štěstí, slzy úlevy nebo trocha melancholie. Slzy během nebo po sexu mohou ale být také čistě fyzickou reakcí. Jenže zatímco je pláč pro mnoho lidí naprosto normální reakcí na pozitivní pocity, jako je radost, láska nebo uvolnění napětí, po sexu jim tahle reakce připadá trochu zvláštní.

Zbytečně! Provedené výzkumy totiž naznačují, že se to někdy stalo velké části populace. Podle jedné studie z roku 2015, která zkoumala 230 žen ve vysokoškolském věku, 46 procent uvedlo alespoň jeden případ pláče po sexu během svého života. Další studie zahrnující 1 208 mužů v roce 2018 také zaznamenala 41 procent subjektů, které uvedly, že nejméně jednou po sexu brečely, přičemž něco přes 20 procent to zažilo v předchozích čtyřech týdnech.

Proč lidé po sexu pláčou?

Někdy je to štěstím. Ano, čtete dobře. Pláč totiž může vyvolat celá řada emocí a nemusí jít jen o ty negativní. Nejspíš už jste také sami zažili nebo jste byli svědky takzvaných "slz radosti", ať už třeba na svatbě nebo při narození potomka. Takže možná vám slzy vhrkly do očí prostě jen proto, že jste až po uši zamilovaní, nebo jste možná práve prožili ten nejlepší sex v životě. Ještě intenzivnější prožitky mohou přijít, pokud jste sex delší dobu neměli, nebo jste se na něj už dlouho těšili.

K vodopádu slz někoho dokáže dohnat i silný orgasmus, zvláště když se to stane s někým, s kým cítíte silné spojení. Může to být radost a vděčnost za to, že jste měli takový extatický pocit. Nebo může jít jen o další uvolnění energie. Je to jako záchvat smíchu po stresové situaci.

Kdy pláč po sexu není v pohodě?

V okamžiku, kdy slzy provází nepříjemné pocity smutku, podráždění nebo úzkosti, je ale třeba situaci řešit. V takovém případě může totiž jít o postkoitální dysforii (PCD) někdy nazývanou také postkoitální tristesse, což jsou lékařské termíny pro post-sexuální blues. Příznaky mohou zahrnovat plačtivost, smutek, úzkost a podrážděnost po chtěném sexu, i když byl dokonale uspokojující. PCD v takovém případě může naznačovat, že byste měli nejspíš něco změnit. Důvodem bývají například problémy ve vztahu. 

Postkoitální dysforie není zatím bohužel dostatečně prozkoumána, ale z několika málo provedených studií je zřejmé, že je naprosto běžná jak u žen, tak i u mužů. Některé odhady naznačují, že PCD trpí 32 až 46 procent všech žen. Bohužel ale nebylo provedeno mnoho výzkumů, které by odhalily proč tomu tak je.

Může to být způsobeno hormonálními změnami, ke kterým dochází během sexu, což může vést k intenzivním projevům emocí. Pláč může být také mechanismem pro snížení napětí a intenzivního fyzického vzrušení. Pokud za sebou máte delší období sexuální abstinence, je možné, že vás k slzám dohnalo náhlé uvolnění veškeré nahromaděné sexuální energie. Někdy je to ale čistě fyzické.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie