Zobrazit přihlášovací formulář

Jak s dětmi mluvit o válce: Nelžete jim a dejte jim prostor hovořit o všem, z čeho mají strach

  • Publikováno:
Jak s dětmi mluvit o válce: Nelžete jim a dejte jim prostor hovořit o všem, z čeho mají strach

Záběry na plačící ženy a děti utíkající před válkou, rozbombardovaná města, krvácející oběti, útočící tanky a vojáci se samopaly. To je realita posledních dní, s níž se těžko srovnávají dospělí, a co teprve děti, které mohou být z toho co všude vidí a slyší vyděšené a zmatené. Je proto důležité jim situaci úměrně věku vysvětlit a dodat jim pocit bezpečí. 

Většina z nás ale neví, jak na to. Máme obavy, zda a jak téma otevřít, a co všechno vlastně dětem říci. A právě proto Centrum Locika spolu s psychology vypracovalo a zveřejnilo letáček plný praktických rad, jak na zvídavé dětské otázky reagovat.

Nelžete jim

Děti jsou vnímavější, než si myslíte. Rozhodněte se jim proto nesnažte informace zatajovat. Je ale velmi důležité, aby se cítily v bezpečí a v klidu, proto vytvořte vhodné podmínky pro rozhovor a poskytněte jim pravdivé informace, v rozsahu úměrném jejich věku.

Naslouchejte jim

Řekněte jim, že jste tu pro ně. Nespěchejte. Nezlehčujte a nezpochybňujte jejich pocity. Dejte jim najevo, že jste rádi, že s nimi o tom můžete mluvit. Podělte se o své názory a pocity ohledně konfliktu na Ukrajině. Dovolte dětem, aby vyjádřily i ony své vlastní názory a emoce.

Zajímejte se, co si o tom všem myslí

Dejte dětem najevo, že chápete, že to, co se děje, je matoucí a komplikované. Řekněte jim, že pocity, které mohou zažívat, jsou normální reakcí na nenormální situaci - válku. Pomozte dětem vyjádřit své pocity např. hrou, kresbou nebo formou krátké básně, povídky, příběhu… 

Vyhněte se stereotypům

Vyvarujte se škodlivých stereotypů a generalizací. Ať už jsou naše pocity ohledně Ruska a Putina jakékoli, naše děti by měly vědět, že ne všichni Rusové jsou kvůli tomu špatní lidé. 

Co ještě pomáhá

Ukažte dětem příklady lidí a organizací, které pomáhají. Mluvte o příbězích lidí, kteří válku zažili a tuto zkušenost dobře zvládli. Společně zkuste vymyslet způsob, jak se můžete zapojit i vy. Podporujte soucit a další důležité hodnoty. 

Nezapomínejte pečovat i o sebe

Aktivně vyhledávejte spolu s dětmi pozitivní zážitky. Pamatujte, že společné sdílení, vzájemná podpora, kontakt a příklady dobré praxe jsou nejlepší způsob, jak zvládnout náročné a nečekané události.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie