Zobrazit přihlášovací formulář

4x recept na nejlepší mazanec: Vyzkoušejte tvarohový, se šlehačkou nebo třeba kváskový

  • Publikováno:
4x recept na nejlepší mazanec: Vyzkoušejte tvarohový, se šlehačkou nebo třeba kváskový

Zvenku dozlatova upečený a posypaný křupavými plátky mandlí, uvnitř báječně nadýchaný a plný rozinek. Bez voňavého mazance nebo také bochánku si většina z nás Velikonoce ani nedokáže představit. Jde o jednu z nejoblíbenějších velikonočních tradic, nejstarší psané recepty pocházejí z 15. století. A nejlepší je samozřejmě ten doma upečený. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů našich čtenářů.

Tvarohový mazanec

Ingredience

  • 500 g prosáté hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu polotučného ve vaničce
  • 170 g moučkového cukru
  • 150 g Hery nebo másla
  • 2 vejce
  • 60 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • kůra z citronu
  • špetka soli
  • 60 g mandlí (plátky nebo půlky)

Postup

1. Rozinky dáme do misky a zalijeme 2 lžícemi rumu a necháme nabobtnat.

2. Mouku prosejeme do mísy spolu s práškem do pečiva.

3. Ve větší nádobě vyšleháme změklý tuk c cukrem a 1 lžící horké vody, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a vejce po jednom.

4. Pak do směsi přidáme tvaroh, špetku soli, přimícháme směs mouky, namočené rozinky a 2/3 mandlí.

5. Vše rukama důkladně promícháme a vytvoříme bochánek.

6. Dáme ho na plech vyložený pečícím papírem, vrch posypeme zbytkem mandlí a ty jemně zatlačíme do těsta.

7. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, po 20 minutách teplotu zvýšíme na 180 °C a dopečeme, což trvá ještě asi 30 minut.

8. Mazanec necháme vychladnout a pak zabalíme do mikrotenové folie, aby se do druhého dne rozležel.

9. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Mazanec ze šlehačky (šlehačkový) z domácí pekárny

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 3 žloutky
  • 120g cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 500g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • vajíčko nebo žloutek na potření

Postup

1. Všechny ingredience v uvedeném pořadí dejte do domácí pekárny a nastavte program na těsto (cca kolem 45 minut). Pokud nemáte domácí pekárnu, zadělejte těsto klasickým způsobem s kváskem.

2. Z těsta udělejte dva bochánky, nahoře je nařízněte nebo nastřihněte do kříže a nechte je ještě asi 45 minut kynout.

3. Nakonec je potřete žloutkem nebo celým vajíčkem, posypte mandlemi a dejte péct na 180 °C. Propečenost kontrolujte špejlí.

Tradiční kynutý mazanec

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru 
  • 100 g másla
  • lžíce sádla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny)
  • 3/16 litru mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • nastrouhaná citronová kůra
  • 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta 
  • 20 g nakrájených mandlí na ozdobení
  • 50 g v rumu namočených rozinek
  • rozšlehané vajíčko na pomazání

Postup

1. Do misky dáme kvasnice, posypeme lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přilijeme trochu vlahého mléka, poprášíme lžící mouky a necháme v teple vzejít kvásek.

2. Mezitím rozpustíme máslo a sádlo, nesmí být do těsta horké, po vykynutí kvásku přidáme mouku se lžičkou soli, prosátý cukr, žloutky a postupně přiléváme zbytek vlahého mléka a rozpuštěného tuku, nakonec přidám rozinky a mandle.

3. Těsto pořádně vyšleháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme zkynout.

4. Vykynuté těsto srazíme vařečkou a dáme opět vykynout, to uděláme 2x.

5. Dobře vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, které trochu zploštíme, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut vykynout.

6. Poté střed rozřízneme do kříže ostrým nožem či žiletkou, dobře pomažeme vajíčkem a ozdobíme na plátky nakrájených mandlí.

7. Pečeme v  troubě předehřáté na 180 stupňů cca 35 minut.

Kváskový mazanec podle Maškrtnice

Ingredience

  • 200 g pšeničného kvasu

  • 100 g cukru

  • 310 g hladké mouky

  • citrónová kůra

  • 1 vejce

  • 1 žloutek

  • 90 g másla

  • 3 g soli

  • rozinky v rumu

  • 70 g mléka s vodou

Postup

1. První rozkvas: 20 g žitného kvasu + 40 g vody + 40 g pšeničné hladké mouky, nechat přikryté v teple 4 - 6 hodin.

2. Následuje druhý rozkvas: 30 g kvasu z předchozího krmení + 100 g pšeničné mouky + 100 g vody, v teple 8 - 10 hodin (do zdvojnásobení).

3. A nakonec třetí rozkvas: 30 g kvasu z předchozího krmení + 100 g pšeničné mouky + 100 g vody + 15 g cukru, v teple 10 - 12 hodin (do ztrojnásobení).

4. Když máme třetí rozkvas hotový, zaděláme finální těsto - viz ingredience - ze všech surovin kromě másla a rozinek.

5. Hněteme v robotu 10 - 15 min., poté přidáme malé kostičky studeného másla (přidáváme postupně) a necháme hníst dalších 15 - 20 min. - dokud není těsto hedvábně lesklé. Nakonec ručně přimícháme rozinky.

6. Těsto necháme kynout v teple asi 6 - 8 hodin.

7. Poté z těsta vytvoříme dva mazance, dáme na plech, pomašlujeme a necháme v igelitu (nebo v zavřené troubě) kynout 9 - 12 hodin.

8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 - 180 °C se zapařením 10 min., poté vyvětráme a pečeme na 170 °C dalších asi 15 min. - do vnitřní teploty mazanců 90°C.

9. Pak dáme na plech na papír, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, dáme péct mezi 170-180  °C asi 45 minut,v půlce pečení ještě potřeme mlékem.

Další čtenářské recepty na mazanec najdete ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie