Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zvládnout první měsíce s miminkem: Uberte plyn a nepropadejte panice!

  • Publikováno:
Jak zvládnout první měsíce s miminkem: Uberte plyn a nepropadejte panice!

Pro rodiče je prvních pár společných měsíců s děťátkem poměrně náročných. Nejčastěji především pro maminky, které s novorozencem obvykle tráví celé dny a vstávají k němu i v noci. Každodenní kolotoč krmení, přebalování, koupání a uspávání je opravdu vyčerpávající. Jak se z toho nezbláznit a společné chvilky si užívat? Máme pro vás pár osvědčených rodičovských tipů.

Není nutné, abyste po pár týdnech, které budete doma s miminkem, vypadala jako živoucí zoombie. Zapomeňte na to, že vše musí být perfektní. Nejdůležitější je, přestat se stresovat a být co nejvíc v klidu a pohodě. Váš stres totiž ovlivňuje i děťátko, které pak může být více plačtivé, mít problémy se spánkem, příjmem potravy a podobně. I když především první měsíc budete mít pocit, že se váš život točí jen kolem novorozence, nenechte se rozhodit. Stejné je na tom většina maminek. Zkuste si prostě jen včas vše dobře zorganizovat. V tom vám například pomůže praktický průvodce, díky němuž první měsíce s miminkem lehce zvládnete

SOUTĚŽ

Vyhrajte balíček pečujícího rituálu pro vaše miminko! Najdete v něm produkty francouzské dermokosmetické a VEGAN značky Klorane Bébé s BIO měsíčkem, které mají ochranné a zklidňující vlastnosti pro miminka již od narození.

Více informací o soutěži a produktech Klorane Bébé naleznete ZDE >>

Hoďte se do klidu!

Zapamatujte si, že perfektně naklizená domácnost bez zrnka prachu, vyprané a nažehlené prádlo, ani každý den navařené jídlo a napečené koláče, nejsou důležité. Nikdo vám za to hlavu neutrhne. Přivřete na těch pár týdnů oči a zapojte do domácích prací partnera. Určitě mu to neuškodí. Vy se raději věnujte co nejvíc ďěťátku, které vás teď  hodně potřebuje.

Žádný učený z nebe nespadl

Netrapte se ani drobnými chybami, které v péči o miminko uděláte.  A i když nám mateřský instinkt obvykle velí, co a jak, nestyďte se zeptat se zkušenějších žen, ať už je to kamarádka se dvěma dětmi  nebo třeba vaše maminka.. Obrátit se můžete také třeba na pediatra nebo laktační poradkyni, které vám rádi a ochotně poradí a pomohou.

Řekněte si o pomoc

Zapamatujte si, že to není žádná ostuda. Na chvíli vypnout potřebuje někdy každý. Uvědomte si, že nejste stroj. Alespoň jednou, klidně ale i dvakrát týdně, se s někým domluvte, že se vám o děťátko na dvě, tři, čtyři hodinky postará a jděte si třeba zaplavat, na kosmetiku, masáž, ke kadeřnici nebo zavolejte kamarádce a zajděte spolu na sklenku střiku.

Dejte na vlastní instinkty a rozum

Je sice skvělé, že si dnes už můžeme všechno "vygooglit", v případě péče o novorozence to ale s tím hledáním odpovědí na všechny své otázky příliš nepřehánějte. Internet je sice dobrý sluha, ale zlý pán. Využijte mateřské weby, jako je třeba ten náš, přečtěte si nějaký ten článek, klidně se v diskuzích zeptejte na radu zkušenějších maminek, ale určitě hodiny nečtěte všechny ty "zaručené" informace o tom, co všechno by se mohlo stát. Místo toho, abyste trávila hodiny u počítače nebo s mobilním telefonem v ruce, se raději věnujte miminku, zacvičte si jógu nebo si schrupněte.

Spánek vám dodá sílu

Alespoň v prvních týdnech, než miminku nastavíte určitý řád, aby se naučilo pravidelně spát, si klidně i přes den jděte lehnou s ním, místo abyste uklízela, prala nebo vařila. Každá hodinka spánku vám prospěje. Odpočinutá maminka je pro dítě mnohem větším přínosem, než ta nervózní a nevyspalá.

5 osvědčených tipů, jak naučit miminko spát, najdete ZDE.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie