Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

  • Publikováno:
Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

I když v létě se nám naštěstí většina nemocí vyhýbá, měli bychom myslet na podzim a zimu, až nás zase bude trápit  chřipky, virózy a nachlazení. A protože právě teď kvete lípa, byla by škoda její léčivé květy nabité zdravím nevyužít. Sirup z nich připravený si totiž skvěle poradí s většinou nepříjemných příznaků, které respirační choroby provázejí. Přitom je rychlý a snadný na přípravu.

Červen a červenec je obdobím, kdy je lípa v plném květu. Máte tak dostatek času vypravit se na jejich sběr. A to nejlépe brzy odpoledne, kdy jsou plně rozvité. Sbírejte ale jen květy, které nejsou odkvetlé nebo na sobě nemají tvrdé plody v podobě kuliček. Natrhané květy dávejte nejlépe do papírového nebo plátěného sáčku, aby se nezapařily. 

Zajímá vás, s čím vším si sirup, který chutná a pomáhá nejen dětem, ale i dospělým, poradí? Účinný přírodní lék podporuje odkašlávání, odhleňuje, podporuje pocení, snižuje horečku, má protizánětlivé účinky, odvodňuje organismus, odstraňuje křeče. Vzhledem k silnému obsahu prospěšných léčivých látek je ale vhodné užívat ho i preventivně. Třeba k oslazení čaje nebo jen tak na lžičce. Podporuje totiž imunitu a také napomáhá správnému zažívání, podporuje totiž činnost žaludku a tvorbu žluči. A protože se vyznačuje i uklidňujícími účinky, oceníte ho i při stavech úzkosti a napětí. 

Recept na lipový sirup zastudena

Ingredience

  • 10-12 hrstí lipových květů
  • 4 citrony (nejlépe bio, které nemají chemicky ošetřenou kůru)
  • 2 pomeranče (nejlépe bio, které nemají chemicky ošetřenou kůru)
  • 1,5 kg cukru (může být i třtinový)
  • 2 l vody
  • hřebíček, badyán (nemusí být)

Postup

1. Natrhané květy na několik hodin rozložte na papír, aby z nich mohli vylézt drobní broučci a hmyz. Neoplachujte je! Spláchli byste z nich pyl.

2. Vodu si dejte převařit a nechte ji vychladnout.

3. Květy dejte do vhodné nádoby, ideální je třeba pětilitrová zavařovací sklenice, a zalijte je studenou převařenou vodou. 

4. Přidejte šťávu ze tří citronů. Zbylý citron dobře omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky, stejně jako pomeranče. Plátky citrusů přidejte do nádoby.

5. Zakryjte a nechte na tmavším chladnějším místě 24 hodin macerovat.

6. Druhý den macerát sceďte do velkého hrnce nejlépe přes jemné plátýnko. Květy vymačkejte.

7. Přidejte cukr. Pokud použijete hnědý třtinový, získá sirup zajímavější, jemně karamelovou chuť. 

8. Pokud máte rádi kořeněnou příchuť, můžete přidat pár hřebíčků a hvězdičku badyánu.

9. Obsah hrnce za občasného míchání pomalu zahřejte na 60 °C, ne víc! Dohlédněte na to, aby se všechen cukr rozpustil.

10. Odstavte a ještě horký plňte do předem připravených sterilizovaných sklenic nebo lahví. Víčka můžete ještě vypláchnout alkoholem, abyste předešli případné plísni.

11. Skladujte v chladu a temnu. Po otevření sirup uložte v lednici. Případné uakalení není na závadu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie