Zobrazit přihlášovací formulář

Cena fotovoltaiky roste

  • Publikováno:
Cena fotovoltaiky roste

Doba laciných fotovoltaických elektráren pro rodinné domy s největší pravděpodobností skončila v propadlišti dějin. Montážní firmy zdražují. Musí.

Ceny pohonných hmot stále stoupají. A nic nenahrává tomu, že by se tento trend měl zastavit, nebo alespoň zpomalit. Firmy i domácnosti hledají způsoby, jak blížící se účty alespoň trošku snížit.

Domácnosti i firmy šetří

Zateplují střechy i fasády domů, pořizují si nová okna s izolačními trojskly, a na dračku letí i fotovoltaické elektrárny na klíč. Ty totiž energii dokáží přímo vyrobit. Zájem samozřejmě zvyšují i štědré dotace v rámci státního dotačního programu Nová zelená úsporám, v rámci nichž je možné fotovoltaický systém pořídit až o 220 tisíc korun levněji.

Rychlé to nebude

Pokud i vy o instalaci FVE na střechu svého domu uvažujete, počítejte s tím, že cesta k cenově dostupnější energii nebude bezproblémová. V první řadě si počkáte. Pořadníky nejsou zrovna krátké, průměrná čekací doba je půl roku. Což však neznamená, že u nějaké firmy nemůže být i kratší či delší. Zájem je zkrátka veliký.

Problémy hlásí velcí hráči

Potíže se včasnými instalacemi se paradoxně týkají spíše těch největších hráčů. Společnost E.ON byla například nedávno donucena zastavit příjem nových zakázek. Enormní zájem o fotovoltaické systémy zaznamenává i největší hráč na trhu s energiemi, společnost ČEZ, jež v letošním roce zaregistrovala více než dvojnásobně vyšší zájem o FVE než tomu bylo v roce 2020.

Realizace na „doporučení“

Lépe na tom mnohdy nejsou ani menší firmy. „I přesto, že k pozastavení příjmu nových zakázek jsme sice ještě přistoupit nemuseli, dodání a zprovoznění FVE do šesti týdnů slíbit nemůžeme,“ říká jednatel společnosti SEFY Czech Republic s.r.o. „Preferujeme však realizaci tzv. „na doporučení“, u nichž máme zkušenost, že rozhodovací proces zákazníka již proběhl a je si 100% jist, že fotovoltaiku od nás chce. Celá realizace je pro nás v tomto případě daleko snazší, než když nás lidé poptají přes web a spolu s námi třeba dalších 5 až 10 firem a čekají, kde dostanou nejlepší nabídku. Takové zákazníky zcela chápu, ale v dnešní době se raději věnujeme již pevně rozhodnutým klientům, kteří chtějí SEFY,“ dodává odborník v rozhovoru o fotovoltaických elektrárnách na klíč pro server eFotovoltaika.cz.

Nedostatek pracovníků a komponent

V čem je problém, když samotná instalace panelů na střechu domu netrvá déle než tři dny? Kamenem úrazu je nedostatek kvalifikovaných pracovníků v kombinaci s často se opakujícími lockdowny v Číně. Zde se totiž nevyrábí jenom žádané čipy do automobilů, nýbrž také komponenty do fotovoltaických elektráren, bez nichž se zkrátka systém neobejde.

Cena FVE roste

Další potíže způsobují neustále stoupající ceny pohonných hmot změny tras dopravců. Výsledkem je pro změnu vyšší cena foltovoltaiky. Na druhou stranu se ale zase kvůli vysokým cenám energií krátí návratnost investice do FVE.

Co ovlivňuje cenu fotovoltaiky?

Cenu fotovoltaiky ovlivňuje hned několik faktorů. Hlavním z nich je její výkon. Jiný vám ohřeje vodu, jiný zářivku, jiný vám zapne pračku. A v jiné pozici se ocitnete, budete-li mít zájem prodávat přebytky energie do centrální distribuční soustavy.

Cenové spektrum

Nejlevněji vás vyjde elektrárna „pouze“ ohřívající vodu v bojleru. Na opačné straně cenového spektra se pak nachází fotovoltaická elektrárna na klíč napojená na tepelné čerpadlo. Abyste si udělali obrázek, tak investiční náklady spojené s pořízením a instalací solární elektrárny pro dům s užitnou plochou sto metrů čtverečných se v závislosti na preferencích pohybují mezi 170 až 530 tisíci korunami.

I přesto přese všechno investici do fotovoltaické elektrárny lze jednoznačně doporučit.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie