Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zhubnout po porodu zdravě a bez hladovění: 5 tipů, díky nimž se zbavíte přebytečných kil

  • Publikováno:
Jak zhubnout po porodu zdravě a bez hladovění: 5 tipů, díky nimž se zbavíte přebytečných kil

Období po porodu je pro ženu tím nejkrásnějším, ale zároveň tím nejnáročnějším. Kromě toho, že si musí zvyknout na úplně odlišný režim, musí se také srovnat se změnami, které těhotenství zanechalo na jejím těle. Kromě jiných proporcí jde nejčastěji o nějaké ty kila navíc. A z těch není žádná žena nadšená. Jak se jich tedy nejrychleji a bez stresu zbavit, aniž byste ohrozila miminko či sebe? Máme pro vás pár praktických osvědčených rad, díky nimž to zvládnete!

1. Nesnažte se to uspěchat!

Je jasné, že skutečnost, že se nedostanete do svých oblíbených džín, sukně nebo halenky, může být poněkud traumatizující. Uvědomte si ale, že těhotenství trvalo devět měsíců, a když k tomu přičteme ještě šestinedělí, mělo naše tělo spoustu času, aby si pomalu ukládalo tuk, který má sloužit jako zásobárna energie pro vás a vašeho drobečka. A to jste ani nemusela jíst za dva. Nečekejte proto, že se ho zbavíte za pár týdnů. Takové štěstí má jen pár z nás. Pokud se ale budete řídit našimi následujícími tipy, za pár měsíců budete zase na své původní váze. A pokud kojíte, půjde to ještě rychleji. Aby vaše tělo produkovalo dostatečné množství mateřského mléka, stojí ho to hodně energie. Laktace zvyšuje energetický výdej o přibližně 500-1000 kcal za dne, což rozhodně není málo. Stejné množství byste totiž spálila za hodinu běhu.

2. Zapomeňte na striktní nesmyslné diety, soustřeďte se na kvalitní jídelníček

"Hladověním" byste mohla uškodit sobě i svému dítěti. Věděla jste, že při rychlém hubnutí se mimo jinédo organismu i mateřského mléka uvolňují škodlivé látky obsažené v tukových tkáních? Zdravý úbytek je maximálně 0,5-1 kilo za týden, tedy 2-4 kila za měsíc, pokud kojíte, tak je doporučena ta nižší hranice. Řešením tedy nejsou drastické diety, ale správně složený zdravý jídelníček. Ten by měl mít vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. A nezapomínejte také na vlákninu. Bohatým zdrojem bílkovin je kvalitní maso, vhodné je libové vepřové a hovězí, drůbeží a samozřejmě ryby. Chybět by neměly ani mléčné výrobky. Důležité jsou také zdravé tuky, které najdete v různých semínkách a oříškách. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité nejen pro vás, ale i pro vaše miminko. Podporují totiž zdravý vývoj mozku a celého centrálního nervového systému u novorozenců. Průmyslově zpracované potraviny nahraďte čerstvými, pozor si dejte na prázdné kalorie ve sladkostech a sladkých limonádách!

TIP REDAKCE

Když vás přepadne chuť na sladké, je dobré mít doma stále po ruce nějaké chutné a přitom nutričně vyvážené svačinky na doplnění energie, jako jsou různé proteinové tyčinky, které nahradí plnohodnotné jídlo a zároveň obsahují třetinu doporučené denní dávky vitamínů a minerálů. Výhodou navíc je, že si je můžete vzít kamkoliv s sebou. Skvělé jsou také speciální instantní kaše, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitamíny a minerály a jsou raz dva hotové. Tyčinky i kaše pořídíte například na stránce one2onediet.cz pod značkou The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, která je po celém světe populární již téměř čtyřicet let. Produkty je možné používat jak v rámci speciálního programu na redukci hmotnosti, tak samostatně jako běžné potraviny. Kojící ženy nemohou do redukčního programu nastoupit.

3. Vsaďte na pravidelný pohyb

Nemáme teď na mysli "trápení těla" v posilovně. V prvních týdnech budou bohatě stačit každodenní delší procházky s kočárkem, při nichž můžete střídat tempo. Doplnit je můžete také stále populárnějším cvičením s kočárkem, jak na to najdete na internetu. Pokud máte odvahu, můžete s kočárkem také jezdit na bruslích. Něco do sebe má i cvičení s miminkem, které vám poslouží jako takové živoucí závaží a zároveň si blízkým kontaktem vytváříte s dítětem silnější pouto a zabavíte ho. Zpočátku se ale soustřeďte jen na posilování pánevního dna, s posilováním břišních svalů pár týdnů počkejte. Později se můžete poohlédnout po nějakém studiu s dětským koutkem, které nabízí cvičení pro novopečené maminky. Někde se cvičí i s miminkem. Po šestinedělí, v případě císařského řezu po 8 - 12 týdnech, můžete také 2-3 týdně zařadit pohyb jako je plavání, jóga, aqua aerobik, pilates, případně posilování s lehkými vahami. Vždy se ale řiďte doporučením lékaře. Nezapomeňte také na to, že při kojení se do svalů uvolňuje kyselina mléčná, která přechází i do mléka a to pak nemusí miminku chutnat. Je tak lepší si kojení naplánovat na dobu před cvičením. A pozor na cvičení spojené s poskoky a otřesy, to si nechte až na dobu přibližně šesti měsíců po porodu. Otřesy totiž nesvědčí děloze, ani močovému měchýři. 

4. Hodně pijte!

Správný pitný režim je důležitý vždy, po porodu ale ještě víc. Pomůže nastartovat metabolismus a zbavit se přebytečné vody v organismu uložené během těhotenství. Navíc když naplníte žaludek vodou, nebudete pociťovat takový hlad. Vypít byste měla alespoň 2 litry, v případě vysokých venkovních teplot nebo nemoci ještě víc. Pokud kojíte, je dostatek tekutin ještě důležitější. Plně kojící žena totiž vyprodukuje za den 800-1000 mililitrů mléka a o toto množství by měla svůj příjem tekutin navýšit, jinak je ohrožena dehydratací. Zapomeňte ale na sladké limonády, vhodná je voda, neochucené neperlivé minerálky, ovocné a bylinkové čaje, nejvhodnější jsou ty pro kojící matky. 

5. Oslovte výživového poradce

Pokud máte obavy, že nemáte dostatečně pevnou vůli nebo si myslíte, že sama úpravu svého jídelníčku nezvládnete, nebojte se obrátit na odborníky. Vyškolený výživový poradce vám se sestavením vhodného jídelníčku pomůže, hubnutím vás bude provázet a bude vám důležitým rádcem i oporou. Pozor ale na samozvané "odborníky", kteří se prezentují jako výživoví poradci, za sebou ale mají jen nějaký kurz. Je jich bohužel plný internet, své klienty loví často i ve skupinkách sdružujících zájemce o hubnutí a zdravý životní styl. Renomované poradce ve svém okolí najdete například na one2onediet.cz. Nemusíte se obávat, že budete muset zakoupit nějaké speciální produkty, v případě zájmu vám totiž sestaví jídelníček na míru z běžných potravin. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie