Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat dětský kočárek: Nový versus starší. Jaké jsou výhody a na co se zaměřit?

  • Publikováno:
Jak vybrat dětský kočárek: Nový versus starší. Jaké jsou výhody a na co se zaměřit?

Narodí se vám za pár měsíců miminko a vy se začínáte poohlížet po nejvhodnějším kočárku? Při obrovské nabídce vám určitě hlavou vrtá otázka, který bude pro vaše zlatíčko ten nejlepší. Zda zvolit trojkombinaci, dvojkombinaci nebo snad sportovní verzi. Poradíme vám, na co se při výběru soustředit, aby vám i dítěti co nejvíc vyhovoval, proč třeba sáhnout po kočárku použitém a na co si dát při jeho koupi pozor.

Nabídka kočárků je v dnešní době skutečně rozsáhlá. O něčem takovém se našim maminkám a babičkám ani nesnilo. Jenže o to těžší je vybrat ten, který bude splňovat vše, co byste od kočárku pro vaše zlatíčko chtěla. A protože je právě kočárek tou nejdůležitější a také nejdražší položkou v dětské výbavičce, využívat ho navíc budete až do přibližně tří let věku dítěte, doporučujeme vybírat opravdu promyšleně. Jinak se totiž může stát, že dříve či později zjistíte třeba to, že máte sice na pohled nádherný kočárek, který všichni obdivují, ale z praktického hlediska je zcela nepoužitelný.

Nový versus starší kočárek

Výhodou kočárku z bazaru je především poměrně nemalá úspora. Za částku obvykle nižší než polovina nákupní ceny, pořídíte často exkluzivní kočárek, který vypadá jako nový. Za levnější modely pak dáte jen pár tisíc. Nejlepší je samozřejmě prohlédnout si při koupi kočárek osobně. Zaměřte se především na konstrukci, podívejte se, zda hlavní spoje nejsou moc povolené/uvolněné. Hodně vám o délce a způsobu používání prozradí také kolečka. Podívejet se tedy, jak vypadají, a vyzkoušejte si, jak se s kočárkem jezdí a zatáčí. Důležitý je samozřejmě i stav a vzhled potahové látky, která by neměla být nijak „ušmudlaná“, i když u většiny kočárků není už problém potah sundat a vyprat. Vyčištěn by měl být i vnitřek kočárku. To vše totiž hodně vypovídá o přístupu původního majitele.

Výhody koupě kočárku nového jsou jasné. V první řadě je to samozřejmě záruka. Za zmínku stojí i možnost vybrat si z více modelů, barev a také druhů potahu. Některé mají prodejci rovnou na skladě, na jiné z katalogu si ale budete muset i nějaký ten měsíc počkat. Hodně specializovaných prodejců také nabízí v případě potřeby vlastní servis a zapůjčení kočárku náhradního. Za to vše si ale připlatíte. Ceny populárních značkových kočárků dosahují až 65 000 Kč, za speciální edice pak zaplatíte i 100 000 Kč.

Jak vybrat kočárek

Ať už se rozhodnete pořídit kočárek v obchodě nebo dáte přednost kočárku z druhé ruky, je dobré vědět, na co všechno se zaměřit, abyste později nebyli zklamaní. Ujasněte si, co vlastně od kočárku očekáváte, zda vám bude stačit jeden na celé ty tři roky, kde s ním budete jezdit (terén), jestli ho budete často převážet autem nebo s ním třeba jezdit hromadnou dopravou (váha, skladnost...). Od toho se pak odvíjí další výběr. V bodech vám přinášíme specifikaci parametrů, které byste při výběru neměli zapomenout zohlednit.

Typ kočárku – V prvé řadě se budete muset rozhodnout, zda dáte přednost kočárku hlubokému, sportovnímu, kombinovanému nebo golfkám. Podrobné popisy jednotlivých typů i s jejich výhodami a nevýhodami najdete níže v článku.

Cenová relace – Velmi důležitým parametrem je samozřejmě částka, kterou jste ochotní za kočárek plus minus utratit. Když budete mít jasnou představu o tom, kolik chcete investovat, nebude už výběr tak široký a vy budete mít jednodušší rozhodování. Samozřejmě pokud nechcete za kočárek dát tolik, kolik byste dali za ojete auto. I za nižší částku ale můžete pořídit relativně drahý kočárek, když ho koupíte starší z bazaru.

Kola – Velkou pozornost byste měli věnovat také kolečkům. Ta vybírejte podle terénu, kterým budete nejčastěji jezdit. Na pevný městský terén jako jsou chodníky a silnice se hodí kola tvrdá plastová. V případě, že bydlíte třeba na venkově, dejte přednost kolečkům vhodným na nerovný terén. Těmi jsou kola pěnová, vhodná především na procházky v přírodě, nebo kola nafukovací, která oceníte pokud budete často jezdít na výlety nebo rádi sportujete. Všeobecně platí, že čím větší kola jsou, tím je jízda s kočárkem v terénu lepší a komfortnější. Rozhodnout se budete muset i zda sáhnete po kočárku se čtyřmi koly, ten má lepší stabilitu, nebo se třemi koly, s nímž se lépe manipuluje, ale zase hůře zatáčí. Trojkolku ocení především sportovně založení rodiče.

Uchycení a odpružení kol – Ani tento parametr byste neměli vynechat. Otočná kolečka jsou vhodná do města, ta fixní, tedy napevno přidělaná, jsou naopak vhodná do terénu, na rovném povrchu se vám s nimi bude jezdit hůř. Nezapomeňte se také podívat na odpružení, které lépe tlumí nárazy. Nejkomfortnější samozřejmě je, pokud jsou odpružena všechny čtyři kola. U některých typů kočárku můžete tmíru odpružení dokonce individuálně nastavit.

Hmotnost a velikost – I když vám teď možná to, kolik bude kočárek vážit, nepřijde tak podstatné, opak je pravdou. Jakákoliv manipulace totiž bude vždy jednodušší s lehčím modelem. Navíc si uvědomte, že k samotné váze kočárku budete muset ještě často připočíst i váhu dítěte. Hodně důležitá je i velikost kočárku. A to jak plochy, kde bude dítě ležet či sedět, tak i délka a šířka celého kočárku včetně madla. Mluvím teď z vlastní zkušenosti, kočárek, který jsem pořídila, když byla dcera malá, se totiž ami při sklopení madla nevešel v domě, kde bydlíme, do výtahu. U sportovního kočárku a golfek nepodceňte ani hloubku posedu.

Bezpečnostní prvky – Bezpečnost vašeho dítěte je vždy na prvním místě. Platí to i při výběru vhodného sportovního kočárku. Ten by měl být opatřen bezpečnostními pásy, ať už pětibodovými nebo tříbodovým, které by se měly dát snadno přizpůsobit výšce dítěte. Důležité je také přední madlo pro dítě, které brání jeho vypadnutí z kočárku, případně nežádoucímu vystupování za jízdy. Mělo by být robustní, bezpečné a pohodlné, a mělo by se dát v případě potřeby rychle a snadno odklopit a zase zavřít. Výhodou je i to, že se dá snadno otřít a udržovat čisté. Pokud se s kočárkem chystáte sportovat, oceníte ruční brzdu, která vám umožní rychle a bezpečně zastavit.

Polohovatelnost – Až při používání kočárku zjistíte, jak je důležitá polohovatelnost. Na tu se zaměřte především při výběru sportovní verze. Zajístí vašemu děťátku stoprocentní komfort. Ideální je, když má zádová opěrka pět poloh a dá se sklopit do úplného lehu. Variabilní by měla být i opěrka nohou. Existují ale i hluboké kočárky, které mají polohovatelné lůžko. U sportovních kočárků oceníte také možnost umístit sedačku po i proti směru jízdy. Polohovatelná a výškově nastavitelná by měla být také rukojeť pro rodiče, aby umožnila pohodlnou manipulaci s kočárkem každému, kdo ho poveze.

Skladnost – Pokud s kočárkem plánujete často cestovat autem, zaměřte se také na to, jakým způsobem se skládá, zda to jde zvládnout v mžiku jednou rukou nebo vám to zabere dlouhé minuty a horko těžko vám budou stačit ruce dvě. Velkou roli může hrát i to, kolik místa po složení bude kočárek zabírat, zda se vám bez problémů vejde do kufru auta.

Potahový materiál – V dnešní době je nabídka materiálů opravdu bohatá. Vybírejte takové, které nejsou náročné na údržbu, což znamená, že jsou snadno omyvatelné a také nepromokavé. Výhodou je samozřejmě to, že se dá v případě potřeby celý potah z kočárku stáhnout a přeprat. Až budete mít dítě, pochopíte, proč je to opravdu tak důležité.

Příslušenství – Pozornost věnujte také příslušenství. Obrovskou výhodou je velký a dobře přístupný koš pod kočárkem, který oceníte například při převážení nákupů, deky a dalších nezbytností. Oceníte také přídavnou taško na madlo kočárku. Výhodou je i sluneční clona nebo slunečník a také pláštěnka a moskytiéra. Především v létě se vám bude hodit větrací otvor. Nejen děti ocení okýnko, kterým se mohou dívat ven, vy zase okýnko, kterým můžete nerušeně kontrolovat třeba to, zda dítě spí. Některé moderní kočárky nabízejí i takové vychytávky, jako je zámek proti odcizení nebo GPS lokátor.

Pokud jste se rozhodli, že chcete ušetřit,
vyberte si ten pravý kočárek z naší bazarové nabídky ZDE >>

Základní typy kočárků

Kombinovaný – dvojkombinace nebo trojkombinace

Tyto kočárky patří k nejpopulárnějším. Vystačíte si totiž s nimi často až do konce batolecího období, tedy do cca 3 let. Základem je podvozek, na který lze v případě trojkombinace uložit takzvané vajíčko, v němž pak miminko můžete vozit i v autě, dále je pak součástí hluboká korba a sportovní sedačka pro starší dítě.

Výhody kombinovaného kočárku - multifunkčnost, bohatá výbava a minimalizace dalších pozdějších nákladů

Nevýhody kombinovaného kočárku - vyšší pořizovací cena, kterou je třeba jednorázově uhradit, obvykle menší rozměry hluboké korbičky, masivnější a těžší podvozek

Hluboký kočárek – korbička

Je ideální pro malé miminko. Vystačíte si s ním ale obvykle jen do 6 – 8 měsíců věku dítěte. Odvíjí se to samozřejmě od velikosti miminka a také jeho vývojových schopností. Různé značky mají navíc různé délky a šířky korby. Vybrat si můžete i typ podvozku, který může mít tři nebo čtyři kola. Počítejte ale s tím, že jakmile se miminko začne zvedat a živě zajímat o okolní svět, v korbiččce už ho dlouho neudržíte.

Výhody hlubokého kočárku – podvozek bývá dobře odpružený a má obvykle bytelná kolečka, má dostatek úložného prostoru

Nevýhody hlubokého kočárku – relativně krátká doba využití, nutnost koupit další kočáre a také menší skladnost konstrukce

Sportovní kočárek

Až vaše miminko odroste kočárku hlubokému nebo v něm už zkrátka nebude chtít být, je čas na kočárek sportovní. S tím vydržíte cca do 2 - 3 let věku dítěte.

Výhody sportovního kočárku – má nejdelší dobu využití

Nevýhody sportovního kočárku – v podstatě žádné nejsou. Je ale třeba dobře zvážit, kde s ním budete převážně jezdit. Pokud po nerovném povrchu, je lepší zvolit kočárek s odolnou robustní konstrukcí a velkými nafukovacími koly, které nejlépe obstojí v terénu obstojí. V případě, že žijete ve městě, bydlíte v domě bez výtahu a budete se často pohybovat městskou nebo státní hromadnou dopravou, zvolte raději kočárek s lehkou konstrukcí a menšími koly, která se dají natáčet.

Golfové hole aneb golfky či golfáče

Jde o sportovní verzi kočárku určenou pro starší děti. Využijete je především při delších procházkách a výletech, kdy jsou děti už unavené a začínají „stávkovat“.

Výhody golfek – jsou lehké, skladné a praktické, nestojí tolik peněz. Hodí se na dovolenou.

Nevýhody golfek – nesou vhodné do terénu, jsou určené spíše do města, mají horší odpružení a nejsou příliš pohodlné

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie