Zobrazit přihlášovací formulář

Mermaiding: Zábavný sport, který holčičky promění v okouzlující mořské víly

  • Publikováno:
Mermaiding: Zábavný sport, který holčičky promění v okouzlující mořské víly

Rozvíjí plavecké dovednosti, fyzickou kondici i všestrannou pohybovou zdatnost dětí a navíc je pro ně atraktivní. Řeč je o mermaidingu, zábavné sportovní aktivitě pro holky i kluky, která v sobě spojuje přednosti plavání a pobytu ve vodě s koordinovaným, estetickým a uměleckým projevem. Že jste o něm ještě neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas to napravit. Na vše, co byste o mermaidingu potřebovali vědět, jsme se zeptali instruktora plavání, který ho trénuje, a také fyzioterapeutky.

Leží vaše dítě pořád v posteli s mobilem či tabletem v ruce a vaše snahy o to, ho alespoň trochu rozpohybovat, stále bojkotuje? Děti musí pohyb především bavit, a protože většina dětí miluje aktivity ve vodě, vodní sporty patří k těm nejvhodnějším. Pokud tedy rodiče potřebují, aby se jejich dítě začalo aktivně hýbat a získalo kladný vztah ke sportu, mohou to zkusit právě v bazénu. „Samozřejmě je dobré, aby aktivity dětí byly pestré. Aby vedle chození nebo běhání, přirozeně zařazeného do denního režimu, děti musely využít tělo více silově, aby jejich svaly pracovaly i v jiném režimu než jen vytrvalostním. Takový pohyb je potom opravdu prospěšný zdraví. Jako třeba zábavný, vytrvalostní a zároveň posilovací mermaiding,“ říká fyzioterapeutka Mgr. Zuzana Havlíková.

Vodní aktivity jsou vhodné i pro děti s nadváhou, kterým se se sportováním začíná mnohem hůře. Záleží na tom, jak moc velkou nadváhu mají, protože začít s obézním dítětem například běhat a skákat při tenisu nepřinese žádný užitek. Takový pohyb představuje příliš velkou zátěž na klouby, u dětí stejně jako u dospělých, u dětí navíc může přispět k bolestem v období růstu. A dítě to brzy přestane bavit. Děti s velkou nadváhou se často cítí velice dobře ve vodě, kde je pro ně pohyb jednodušší a také šetrnější k jejich kloubům.

„Mermaiding má tu výhodu, že klade v pozitivním smyslu větší nároky na svalovou práci i na kondici. Děti napodobují přirozený pohyb delfína, uplavou více, lépe splynou s vodou a stráví v ní delší dobu. Sportují, aniž by to braly jako sport. To všechno jsou příznivé faktory, které přispějí k tomu, aby dítě mělo z pohybu radost a těšilo se na něj. Díky mermaidingu se navíc i obézní děti mohou proměnit v okouzlující mořskou vílu nebo vysněného mořského prince,“ dodává Mgr. Zuzana Havlíková.

5 OTÁZEK PRO INSTRUKTORA PLAVÁNÍ

Pedagogický slovník popisuje hru jako formu lidské činnosti, která se liší od práce i od učení. Taková činnost má řadu aspektů – procvičovací, poznávací, pohybový, sociální, emocionální, terapeutický a především motivační. Koncepce mermaidingu je postavená právě na hravosti a přirozené touze dítěte být někým, kým zatím mohlo být jen ve své fantazii. Více o mermaidingu prozradil  Mgr. Tomáš Michalica, bývalý vrcholový závodní plavec (účastník mistrovství České republiky v plavání) a současný trenér plavání.

Jaké přednosti má mermaiding v porovnání s klasickým plaváním?

Mermainding není jen sport, ale zároveň i hra, a to je jeho největší výhoda, v tom je zásadní rozdíl mezi mermaidingem a klasickým plaváním. Hravost je naší nedílnou součástí už od narození, je pro nás přirozená, a proto mermaiding představuje velmi atraktivní pohybovou aktivitu, při které jde především o zábavu a relaxaci.

Pro koho je a pro koho není mermaiding vhodný?

Při správném technickém provádění je mermaiding vhodný pro všechny. I začátečníci by ale měli mít už před první lekcí osvojené základní plavecké dovednosti, umožňující v případě nouze sebezáchrannou akci. K těmto dovednostem patří dýchání do vody a zadržení dechu, ponoření se a vylovení předmětu v malé hloubce, splývání na zádech a břichu, otočení se ze zad na břicho a zpět, uplavání alespoň 25 metrů, plavecký kop (kraulové a znakové nohy).“

Co všechno je k mermaidingu potřeba a na co si dát pozor při výběru vybavení?

Kromě plavek a kostýmku mořské víly nebo mořského prince se neobejdete bez monoploutve. Právě jejímu výběru věnujte největší pozornost. Speciálně vyvinutá monoploutev zajistí lepší soužití plavce s ploutví a současně nepřetíží jeho pohybový aparát. Pokud není vyrobená z dostatečně pružného materiálu, ale z příliš tvrdého a křehkého, může prasknout a ohrozit plavce. Při nevhodném uchycení monoploutve na dolní končetiny zase hrozí poškození oblasti hlezenních kloubů, Achillovy šlachy a nártů. Velmi vhodné uchycení představují botičky tvořené dvěma popruhy, které dokonale fixují chodidlo a zároveň chrání oblast Achillovy šlachy, aby nedocházelo k jejímu dráždění.

Jak moc je důležité, aby se mermaiding prováděl správně?

Pokud nebude respektována správná plavecká technika, dříve či později dojde k přetížení pohybového aparátu, v jehož důsledku mohou vzniknout svalové dysbalance a bolestivost v určitých tělesných partiích, např. v oblasti bederní páteře. Při plavání s monoploutví se provádí tzv. delfínový kop, kterého je dosaženo cyklickým střídáním vysazování a podsazování pánve. Do pohybu se nezapojují jen nohy a pánev, ale i břišní a zádové svaly. Správnému provedení delfínového kopu výrazně napomáhá (anebo nenapomáhá) způsob uchycení monoploutve na dolní končetiny a s ním související soužití plavce s ploutví.

Kde se děti mohou mermaiding naučit?

Doporučuji začít pod vedením vyškoleného a certifikovaného lektora, který disponuje biomechanickými, anatomickými a pedagogickými znalostmi, a vykonává tak výuku efektivně. Mermaiding si mohou děti nejprve vyzkoušet na jednorázové lekci a pak se přihlásit na celý kurz, třeba i celoroční. Zkušené mořské víly a mořští princové mohou mermaiding provozovat individuálně v podstatě v jakémkoli bazénu.“

TIP REDAKCE

Vše potřebné pro mermaiding nabízí například česká firma Lucky Swim, která vyrábí kromě plavek, obleků a monoploutví pro mořské víly a mořské prince také relaxační deky ve tvaru ploutve mořské víly, tematické osušky nebo legíny s nanostříbrem.

A aby měli mořské víly a mořští princové kde trénovat, pořádá Lucky Swim jednorázové lekce a kurzy mermaidingu hned ve čtyřech českých městech, a také letní příměstské tábory.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

yvetmil 27. 7. 2022, 10:31
Tak to aby jste měli vlastní bazén. Na koupališti vám toto nedovolí. Tam nemůže mít dítě ani brýle které jsou spojené i na nos. Plavcice z aquaparku Olešná nás setřela.
Terisek08 28. 7. 2022, 22:32
@yvetmil To se nam tedy jeste nikde nestalo. Normalne plaveme s ploutvi uplne vsude. V Olesne jsme ale nebyli, to nevim. Kazdopadne dcery mermaiding miluji. Mame take vse od LuckySwim.

Kategorie