Zobrazit přihlášovací formulář

Proč nepodceňovat hydrataci v těhotenství

  • Publikováno:
Proč nepodceňovat hydrataci v těhotenství

Pravidelný pitný režim zabraňuje únavě a bolestem hlavy, zlepšuje soustředění a celkovou náladu. Víme to všechny, ale ruku na srdce, milé dámy, většinou se o svou hydrataci začneme starat až v těhotenství.

Potvrzuje to i průzkum1) AquaLife Institutu, podle kterého svůj pitný režim zcela nebo alespoň částečně zlepšilo 63 % těhotných žen. Důvodem bylo zdraví miminka. Během dne vypily v průměru 2,3 l nealkoholických nápojů denně, což je o 200 ml více než před otěhotněním.

Dostatek tekutin = zdravější dítě

Podle odborníků napomáhá zvýšený příjem tekutin v těhotenství předejít řadě pozdějších komplikací a podporuje zdravý vývoj očekávaného potomka. Ideální je pít čistou neochucenou neperlivou vodu v množství alespoň 1,5 litru denně – v závislosti na tělesné hmotnosti, s postupujícím těhotenstvím tedy více. Více tekutin vyžaduje i fyzická aktivita a teplé prostředí. Celkově se budoucí maminka může dostat i na více než 3 litry tekutin denně.

Jaké nápoje jsou nejlepší?

Kromě kohoutkové vody doporučují nutriční specialisté také přírodní pramenité, kojenecké nebo minerální vody. Ty jsou na přírodní bázi a neobsahují chemicky přídatné látky. Vhodné jsou i slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l, v období těhotenské nevolnosti raději neperlivé. V opodstatněných případech a po konzultaci s ošetřujícím lékařem může nastávající maminka zařadit do svého pitného režimu i vody silně mineralizované nebo léčivé, například pro doplňování hořčíku, jódu aj.

Co pít při nevolnostech

V prvním trimestru trpí spousta žen nevolnostmi nebo nechutenstvím a pití čisté neperlivé vody jim nemusí dělat dobře. V takovém případě pomůže teplý nebo studený ovocný čaj bez cukru nebo voda ochucená ovocem či mátou. Vhodná je také jemně perlivá voda a minerálka. Pokud budoucí maminky trpí velkým překyselením žaludku a zvracením, měly by sáhnout po bylinných čajích nebo hodně naředěném nekyselém džusu (broskve, meruňky, multivitamin, hruška apod.). Rozbouřený žaludek uklidní také voda s kapkou kvalitního ovocného sirupu.

Porodem to nekončí

Dostatečný pitný režim je důležitý i během kojení. Hydratace pomůže maminkám se zvýšenou únavou a bolestmi hlavy a podpoří i hubnutí poporodních kil. Převládat by měla čistá neochucená neperlivá voda. Kojící ženy můžou vyzkoušet i různé speciální čaje. Přesto, že je hydratace naprosto zásadní, v případě tvorby mateřského mléka hraje nejdůležitější roli celková pohoda maminky.

1) Průzkum iniciovaný AquaLife Institutem mapoval postoje a návyky současných a nastávajících maminek k pitnému režimu. Výzkum se zabýval tím, jak vypadal pitný režim maminek, současných i budoucích, v době před otěhotněním, v průběhu těhotenství a po porodu a jaký vliv na jejich pitný režim mělo či bude mít případné kojení. Sběr dat probíhal formou online dotazování prostřednictvím panelu respondentů společnosti Médea Research. Průzkum proběhl v červenci 2020, zúčastnilo se ho 110 těhotných žen a maminek dětí do 3 let.

AquaLife Institute (https://www.aqualifeinstitute.cz/) je organizace, která sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organizmu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim a poskytuje informace s cílem zlepšit pitný režim a kvalitu života široké veřejnosti. AquaLife Institute také podporuje vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.

 

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie