Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší chleba z domácí pekárny: 5 receptů našich čtenářek na chléb kmínový, kváskový, pivní a jiné

  • Publikováno:
Nejlepší chleba z domácí pekárny: 5 receptů našich čtenářek na chléb kmínový, kváskový, pivní a jiné

Báječně voňavý, uvnitř krásně nadýchaný, s křupavou kůrčičkou na povrchu. Domácí chléb je prostě delikatesa, nad kterou není. S chleby ze supermarketu, které nemají žádnou chuť, druhý den se drolí a třetí už jsou plesnivé, se vůbec nedá srovnávat. Vyberte si ten, který vám zachutná nejvíc. V domácí pekárně je jejich příprava snadná, klidně to ale zvládnete i bez ní.

Výborný chléb ze směsi mouk

Suroviny

  • 380 ml vody
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 kostky droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g chlebové žitné mouky
  • 100 g celozrnné (dala jsem špaldovou) mouky
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup

1. Těsto si připravíme v domácí pekárně.

2. Vykynuté těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem a uděláme bochánek. Pokud se lepí, poprášíme ještě hladkou moukou, aby nám šel bochánek lépe vytvarovat.

3. Necháme na plechu ještě 30 minut kynout.

4. Nakynutý chléb potřeme solí rozmíchanou v troše vody a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Před pečením můžeme ještě na povrchu naříznout, např. do kříže nebo podélné řezy.

5. Pečeme 40 minut. Aby byl chlebík ještě lepší, dávám na dno trouby misku s vodou.

Chlebík můžete samozřejmě péct i v domácí pekárně.

 

TIP NA OBMĚNU
Pokud chcete chlebík více hutnější, stačí změnit poměr mouky, a to 300 g hladké + 200 g žitné + 100 g celozrnné. Do těsta můžete přidat semínka slunečnice, sezamu nebo dýně.

 

Za recept děkujeme uživatelce kalimera, jejíž další recepty najdete ZDE >>

 

Výborný kmínový chléb z domácí pekárny

Suroviny

  • 200 ml mléka
  • 200 ml vody
  • 2-3 lžíce oliv. oleje
  • 1-2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 350 g hladké mouky 
  • 200 g celozrnné žitné chlebové mouky (nejlépe jemně mletá Předměřická)
  • 1 vrchovatá lžička celého kmínu
  • 1-2 vrchovaté lžičky drceného (ne mletého) kmínu nebo chlebového koření (koupíte v DM drogerii)
  • 1/3 kostky čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného droždí (modrobílé s vlaštovkou)
  • podle chuti lze přidat. slunečnicová semínka, sezam, čerstvá či osmahnutá cibulka, česnek, mleté škvarky..., ale já nejraději přidávám cca 1 vrch.lžíci Semínkové směsi (slunečnice, dýně, pinie)

Postup

Všechny suroviny dáme do formy v pořadí tak, jak je uvedeno v rozpisu. Pečeme na program 1-základní (ne celozrnný!), kůrka tmavá (nebo jak má kdo rád).

Mouky smíchám v míse a vmíchám do nich kmín (či jiné chlebové koření) a pak až vsypávám do formy. Droždí dávám doprostřed do menšího důlku v mouce. Po signál. znamení přidám semínka, cibulku, česnek, bylinky nebo třeba škvarky.

Je to skvělý recept pro každého začátečníka s domácí pekárnou. Po čase lze mouky či ostatní ingredience obměňovat, např.mléko za podmáslí nebo přidat např.3 lžíce pomletých škvarků apod..  Tento chlebík skvěle vykyne, má křupavou kůrku, uvnitř je krásně měkký, nedrobí se a vydrží dlouho čerstvý.

Hotový chléb váží cca 1,2 kg.

 

Za recept děkujeme uživatelce Gitty, jejíž další recepty najdete ZDE >>

 

Pivní chléb

Suroviny

  • 250 ml černého piva
  • 5 polévkových lžic vody
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g žitné mouky /dávám 1:1 celozrnou a mletou/
  • 1/4 kostky kvasnic
  • 2 lžičky soli
  • kmín

Postup

V uvedeném pořadí dáme do pekárny. Peču ETA Harmony program základní vel.I, kůrka střední.

Opravdu, vyzkoušela jsem moc chlebů, ale tenhle je NEJ NEJ!!! Je moc dobrý i druhý den.

Pokaždé mi sice nahoře praskl,ale to asi má být.. :o) je pak i nahoře pěkně vypečený.

 

Za recept děkujeme uživatelce Koblížci, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Staročeský chléb s cibulí a majoránkou

Suroviny

310 ml vody

1 PL oleje

1 PL octa

2 ČL soli

1 ČL cukru

380 g hladké mouky

120 g žitné mouky

1 ČL sušeného droždí

1 ČL kmínu

hrst majoránky

cibule (nakrájená)

Postup

Vše dejte v uvedeném pořadí do domácí pekárny a postupujte podle instrukcí. Po pípnutí přidejte kmín, majoránku a cibuli.

 

Za recept děkujeme uživatelce JanaLud, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Pravý kváskový chléb

Suroviny

  • 650 g mouky (žitná chlebová, pšeničná chlebová, popř. celozrnná žitná, špaldová - můžete experimentovat)
  • 12 polévkových lžic (180 g) pravého žitného kvásku
  • 400 ml vody
  • 3 čajové lžičky mořské soli
  • 3 polévkové lžíce kvalitního slunečnicového nebo olivového oleje
  • 1-2 čajové lžičky kmínu
  • semínka (dýňové, slunečnicové, sezamové, lněné - dle libosti, můžete míchat)

Můžeme (není nutné) přidat polévkovou lžičku psyllia (vlákniny) a špetku chlebového koření (firma Sonnentor). Vše dáme do pekárny najednou včetně semínek

Postup

Příprava kvásku:

Pokud nemáte možnost sehnat si tzv."startér" , což je menší množství kvásku, (možno i sušeného), nezoufejte. Není těžké si kvásek vypěstovat. Za čtyři dny ho můžete mít doma. Stačí vám miska, do které přidáte vodu a žitnou mouku v poměru 1:1, no a promícháte. Každý den kvásek stejným způsobem ošetříte, tedy přidáte stejný díl vody a žitné mouky, promícháte. Asi po 4 dnech byste měli mít vlastní kvalitní pravý kvásek. Rychlost kvašení je závislá na fázích měsíce. Zkrátka pokud měsíc dorůstá - kvásek roste rychleji, pokud měsíc couvá - kvásek bude potřebovat o něco více času.

Udržování kvásku:

Pro naše účely zvolíme tuto variantu pro udržování kvásku: Kvásek uchováváme ve sklenici s víčkem v lednici, víčko úplně nedotahujeme. Pokud pečeme chleba alespoň 1 x týdně, nemusíme mít o kvásek žádnou vážnou starost. Stačí po každém odebrání dávky na pečení (což je cca. 12 polévkových lžic) přidat opět žitnou mouku a vodu v poměru 1:1 , dobře rozmíchat vidličkou, a poté nechat v pokojové teplotě asi 6 - 12 hodin, aby kvásek opět "vzešel". Sklenici uložíme zpět do lednice. Ideální konzistence kvásku se osvědčila "lívancová".

Pokud bychom delší dobu chleba nepekli, je dobré kvásek promíchat a přidat trochu mouky a vody minimálně 1 x za týden. Necháme ale jen v lednici, pokud kvásek pouze přiživujeme. U používání kvásku je dobré si uvědomit, že se jedná o "živý produkt", proto nemusí být chleba pokaždé stejný. V minulosti, mívala různá pekařství různé specifické chutě chlebů. Velice záleží také na kvalitě mouky a jemnosti namletí.

Pro pečení kváskového chleba se mě osobně nejvíce osvědčila mouka velice jemně mletá ( firma Country Life ). Používám mouku chlebovou žitnou a chlebovou pšeničnou v poměru 1:1. Kombinovat ale můžeme dle vlastní libosti různé druhy. Výborná je i mouka špaldová (tzv. pradávná pšenice). Prvotní nezdary při pečení chleba mohou být způsobeny i kvalitou mouky.

Pečení:

Chléb lze upéct v podstatě v jakékoli domácí pekárně, přednost dávejme spotřebičům kvalitním, ne tedy těm nejlevnějším.

Popíšu zde postup pro pečení v pekárně ETA 7149 DELICCA, kterou mám vyzkoušenou. Udělá dobrou kůrku a má možnost nastavení vlastního programu.

Pečení bez nastavení vlastního programu: Zvolíme program hnětení a kynutí (u zmíněné pekárny č. 8), většinou trvá 1,5 hod. Poté necháme těsto v pekárně dalších 4 - 6 hodin, podle toho, jak rychle kyne. Až máme formu zaplněnou asi ze čtyř pětin, zapneme samostatný program pečení (č.10), který většinou trvá 60 min. Vybereme volbu Barvy - chléb tmavý. Pro dobré propečení chleba je potřeba přidat 10 min navíc (u některých levnějších pekáren dokonce až 25 min), výsledné pečení by mělo být alespoň 70 minut. Pečení s možností vlastního naprogramování programu č. 12 (pekárna ETA 7149 DELICCA): Tlačítkem cyklus nastavíme jednotlivé cykly pečení: hnětení 1 H1 - 14 min, potom kynutí K1 - 60 min, dále hnětení 2 - 5 min, kynutí 2 K2 - 120 min, kynutí 3 K3 - 90 min, pečení nastavíme 70 min. Před každým pečením zvolíme volbu Barvy na tmavý.Výsledná doba přípravy je 6 hod.

Dobré zkušenosti jsou při pečení kváskového chleba i s pekárnou Panasonic SD-255. Použijme program "Basic dough" v době trvání 2 hodiny 2O minut. Těsto prohněte a nakyne. Po uběhnutí programu necháme chleba další 4-5 hodin kynout, poté nastavíme program "Bake only" s dobu pečení na 1 hodinu 10 minut.

Všem, kteří se do pečení pustí, přeji gurmánský zážitek u znovuobjevené opravdové chuti chleba.

 

Za recept děkujeme uživateli Naturlife

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie