Zobrazit přihlášovací formulář

Testováno mámou: Populární blogerka si posvítila na Kvído chytré hry pro malé objevitele od Albi

  • Publikováno:
Testováno mámou: Populární blogerka si posvítila na Kvído chytré hry pro malé objevitele od Albi

Zda jsou vzdělávací hry od Albi opravdu tak skvělé, se v našem novém pořadu rozhodla spolu s malou pomocnicí prověřit oblíbená blogerka a youtuberka Kamča Linda Sedláčková. Opravdu dokáží kartičky v malých krabičkách děti zabavit, ale i rozpohybovat a probudit v nich zájem o naši přírodu nebo třeba o české pamětihodnosti? Na paškál si vzala hned 5 her z edice Kvído cestovatel. A jak to dopadlo?

Malé plechové krabičky s chobotničákem Kvídem, který děti provází už od roku 2017, od české firmy Albi, v sobě ukrývají moře zábavy. Určeny jsou pro děti od 4 do 10 let, jsou jednoduché, rychlé, děti se díky nim nenudí a ještě se něco naučí. Připraveny jsou velmi pečlivě, ve spolupráci s dětskými psychology, logopedy a speciálními pedagogy tak, aby chytře, ale zároveň i zábavně rozvíjely dovednosti i všestranný potenciál dětí.

"Konkrétně edice pro malé objevitele je připravena tak, aby se hry hodily na rodinné výlety a třeba i pomohly zkrátit čekání na nádraží nebo letišti. U dětí rozvíjejí řadu dovedností potřebných pro život, jako je třeba komunikace, kreativita, smyslové vnímání, jemná motorika a logické uvažování, zároveň v nich také probouzejí zájem o přírodu, pamětihodnosti a krásy Česka," říká o testovaných chytrých hrách Kamča.

Obrovskou výhodou těchto her je, že jsou vyrobeny tak, aby byly nejen praktické a samozřejmě také bezpečné, ale především aby také vydrželi časté zacházení s nimi. Odolají dokonce i malým dětem. Testovány jsou v certifikovaných zkušebnách a splňují nejpřísnější kritéria a podmínky. 

"I když se snažím držet hesla "Nesuď knihu podle obalu.", krabička, v níž jsou kartičky s aktivitami a úkoly uloženy, mě zaujala na první pohled. Je hezky bytelná a působí dojmem, že se na ní nešetřilo a bude tak sloužit klidně i pro další generace tak, jak by to u her a hraček ideálně mělo být," zhodnotila výrobky Kamča a pak už se vrhla na hodnocení obsahu. U samotných kartiček pak ocenila především to, že jsou voděodolné, což se pro hry určené také do venkovního prostředí hodí. 

A jak blogerka a youtuberka Kamča Linda Sedláčková testování chytrých her od Albi pro malé objevitele shrnula?

"Doporučila bych je všem rodinám s dětmi, které chtějí společným výletům dodat jiskru. Hoďte krabičku nebo dvě do batohu a žádné čekání na zpožděný vlak vás už nezaskočí. Kdybych měla vybrat jen jednu z testovaných her, bylo by to 100 aktivit na výlety," řekla. 

100 aktivit na výlety

Krabička obsahuje 100 zábavných venkovních aktivit a úkolů, které jsou na 50 oboustranných ilustrovaných kartách. Ty jsou rozdělené do kategorií: v lese, na louce, u vody, ve městě/v obci nebo na hradě/zámku.

"Tento balíček mě zaujal asi ze všech nejvíce. Jde totiž o soubor her, který je přímo ideální na cesty a výlety, pro přípravu úkolové hry nebo k zabavení dětí v různých prostředích," říká Kamča a dodává: "Určitě bych hru 100 aktivit na výlety jen tak nehodila do batohu, před samotným výletem bych si dobře pročetla pravidla i seznam věcí, které budete k přípravě aktivit a plnění úkolů potřebovat. A že jich není málo. Jinak to ale u mě tento balíček vyhrál na plné čáře. K dokonalosti jim chybí jen to, že zrovna u nich by se hodilo, kdyby byly také voděodolné, jako karty u dalších her."

Poznávačka přírody - Zvířata a rostliny

I tato sada obsahuje 50 ilustrovaných karet, na nichž najdeme nejčastější zvířata a rostliny v České republice. Karty jsou rozdělené do 5 skupin vždy po deseti: květiny, stromy, ptáci, menší zvířata a větší zvířata. Z jedné strany karet jsou ilustrace zvířat nebo rostlin a z druhé strany jejich popis a několik zajímavostí o nich. V návodu je popsáno několik poznávacích, paměťových a šifrovacích her, které se s kartami dají hrát (např. hledání reálných rostlin nebo stromů v přírodě, hledání kartiček nebo určování rostlin a zvířat).Za zmínku rozhodně stojí také to, že karty jsou plastové, tím pádem odolné, uložené v praktické plechové krabičce a navíc si je děti mohou připnout např. ke kalhotám na karabinu a mít je tak vždy po ruce.

"U poznávačky přírody bych jako máma ráda vyzdvihla, že jsou zvířata vyobrazena velmi realisticky. Nemají přehnaně velké oči pro roztomilejší vzhled a také se neusmívají. Prostě si na nic nehrají a to bylo něco, co mě zaujalo na první pohled, protože to se například u dětských knížek vidí málokdy," zhodnotila hru Poznávačka přírody Kamča.

Bingo na cesty - Postřehovka do vlaku či auta

S touto praktickou plechovou krabičkou bude cestování dopravními prostředky obzvlášť zábavné. Jde o postřehovou hru do dopravních prostředků pro hráče od 4 let. Každý hráč dostane 1 větší kartičku s 12 obrázky a karabinu, kterou si může připnout například na kalhoty. Poté hráči hledají v reálném prostředí to, co je znázorněno na obrázku (například červené auto, budovu pošty, lavičku atp.). Ten, kdo najde předmět ze své karty, získává malou kartičku, kterou si připne na svoji karabinku. Vyhrává hráč, který jako první najde všech 12 svých obrázků z větší karty.

"Hra Bingo na cesty probudí v dětech zájem o poznávání krajiny, procvičí si postřeh, zrakové vnímání a v neposlední řadě si otestují i svou vytrvalost a koncentraci," říká Kamča. 

Kvarteto na cesty - Výlety po ČR 

5 ve je klasická hra kvarteto, ve které se snažíte nasbírat co nejvíce čtveřic karet zajímavých míst se stejným tématem. Hra je určena pro hráče od 4 let a je uložena v praktické plechové krabičce, tak si ji můžete vzít s sebou na cesty.

"Hráči mají za úkol nasbírat vždy čtyři hrady, zámky, zříceniny, skalní útvary, rozhledny, místa v podzemí, zajímavé vrcholy nebo místa s vodou. Líbí se mi, že každá karta je ilustrovaná českým autorem a obsahuje krátký popis se zajímavostmi o daném místě," prozradila blogerka.

5 venkovních bojovek - Cesty za pokladem

Sada v praktické plechové krabičce obsahuje 50 karet s pěti různými cestami za pokladem.Tématy bojovek jsou: Indiánská moudrost, Cesta do pravěku, Kouzelníkův lektvar, 10 dračích zubů a Pirátský poklad.

"V každé cestě za pokladem je krátký příběh rozdělený do deseti částí. Příběh je uveden na jedné straně kartičky, na druhé je úkol, který se k příběhu volně váže. Na konci cesty rodiče schovají dětem poklad, který děti dle instrukcí najdou. Ten hra 5 venkovních bojovek neobsahuje, rodiče ho musí připravit sami," popsala hru Kamča.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie