Zobrazit přihlášovací formulář

Testováno mámou: Jak děti naučit správně držet pero a psát? Řešením je roller STABILO EASYoriginal

  • Publikováno:
Testováno mámou: Jak děti naučit správně držet pero a psát? Řešením je roller STABILO EASYoriginal

Správný úchop je bohužel rodiči často podceňován. Jenže pokud dítě drží tužku, pastelku či pero špatně, vede to k rychlému unavení ruky a bolesti, což může mít za následek nezájem o kreslení a psaní nebo dokonce odpor k nim. Ve škole pak navíc ovlivňuje rychlost psaní a také kvalitu, úhlednost a čitelnost písma. A vliv má také na koncentraci a myšlení. A protože začal nový školní rok, rozhodla se populární youtuberka a blogerka Kamča Linda Sedláčková posvítit si tentokrát na zoubek ergonomickým perům STABILO EASYoriginal z edice EASYstart.

Důležité je především začít včas. V 1. třídě je podle slov speciální pedagožky Světlany Vrábové, kterou si Kamila Linda Sedláčková k hodnocení přizvala, vlastně už pozdě. “Když dítě nastupuje do 1. třídy, tak je důležité, aby již mělo zafixovaný úchop, protože ten správný úchop se fixuje někdy mezi čtyři a půltým a pátým rokem života,” řekla v pořadu Testováno mámou speciální pedagožka. 

Šesti až sedmi leté dítě tak má totiž již určitý úchop zažitý a pokud není správný, je těžší ho změnit a dítě přeučit. Na správný úchop byste tak měli dbát už v okamžiku, kdy váš potomek začne projevovat zájem o kreslení. Podpořit ho můžete především vhodnými psacími pomůckami jako jsou například speciální ergonomicky tvarované pastelky STABILO EASYcolors z edice EASYstart s ploškami pro intuitivně správný úchop. Ty jsou pro první dětské malůvky přímo ideální.

Na našich školách je jediným správným a vyžadovaným úchopem ten špetkový. Při něm dítě používá k držení psací pomůcky tři prsty. Těmi je palec, prsteníček a prostředníček. Palec a ukazováček jsou bříšky prstů proti sobě a svírají tužku. Prostředníček hranou bříška podpírá tužku zespoda. Prsteníček a malíček jsou přitisknuté k prostředníčku. Důležité je, aby byly při držení tužky prsty pokrčené, nikoliv prohnuté. Prohnutý ukazováček totiž znamená příliš velký tlak, který může vyústit až v bolest prstu.

Ergonomický roller STABILO EASYoriginal je skvělým řešením

Jestli jste ale náhodou nácvik správného úchopu zanedbali, nic není ztraceno. Pokud včas  sáhnete po vhodném peru, které se školákovi bude dobře držet a vlastně ho svým tvarem ke správnému úchopu navede, naučí se brzy psát správně a bez stresu. Takovým perem je ergonomický roller STABILO EASYoriginal.

"Vyrábí se ve variantě zvlášť pro leváky a praváky a byl navržen speciálně pro děti, které se učí psát. Ergonomická, neklouzavá úchopová zóna podporuje uvolněné držení a zabraňuje únavě svalstva a bolestem ruky při psaní. Roller je naplněn modrým zmizíkovatelným inkoustem a díky kuličce v hrotu náplně roller lehce klouže po papíře, nedělá kaňky a neškrábe. Navíc je znovunaplnitelný, takže po vypsání nemusíte kupovat pero nové. A z několika barev si hravě vybere každý," hodnotí pero Kamila Linda Sedláčková.

Populární blogerka a testerka se zmínila také o průzkumu, který proběhl v roce 2019. Toho se se svými třídami zúčastnilo 73 učitelů prvního stupně ZŠ z různých oblastí České republiky. "Zpětná vazba byla velmi pozitivní. Učitelé uvedly, že se pero dětem v ruce velmi dobře drží, je lehké a příjemné do ruky, snadno a plynule se s ním píše, zabraňuje tlačení, děti přirozeně navádí ke správnému úchopu a upevňuje tento návyk. Díky zahnutému tvaru rolleru děti věděly, jak si jej vzít správně do ruky a samy si kontrolovaly jeho uchopení v ruce. Děti s rollerem neměli tendenci na pero tlačit, snadno se jim drželo a tak si ani po delším psaní nestěžovaly na bolesti v ruce."

Z výsledků také vyplynulo, že děti, které měly špatný úchop, začali s rollerem psát úhledněji. Dětem se s rollerem psalo lépe a minimalizoval špatné uchopení pera. Učitelé pozitivně ohodnotili také barevné provedení a design pera, který děti okamžitě zaujal a pero se jim moc líbilo. Více než 93 % učitelů ergonomický roller STABILO EASYoriginal na základě vyzkoušení doporučuje dětem v jejich třídě. A to už o něčem vypovídá.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie