Zobrazit přihlášovací formulář

Pro a proti porodu do vody

  • Publikováno:
Pro a proti porodu do vody

Stále větší zájem o alternativní způsoby porodů vede čím dál tím víc nemocnic k tomu, aby svým pacientkám vycházely vstříc a umožnily jim prožít nejkrásnější okamžik jejich života přesně tak, jak chtějí. Jednou z rozšířených metod porodů jsou porody do vody, dnes už jej umožňují desítky nemocnic po celé republice. Nicméně i tento průběh porodu naráží na různé komplikace. Ze stran personálu, matek i dětí.

Co je porod do vody

Velmi často pobývá žena v teplé vodní lázni na tzv. první dobu porodní. Teplá voda tlumí bolest, celý proces porodu urychluje, tkáň je ve vodě pružnější, proto dochází méně často k nástřihům hráze (ovšem když už je to třeba, klasifikuje personál nastřižení hráze ve vodní lázni jako poměrně komplikovaný zákrok) i ostatním vnějších zásahům. Pobyt ve vodě na první dobu porodní je v mnoha nemocnicích vlastně rutinou, ale samotný porod miminka je spíše vzácný. A to zdaleka ne jen z důvodu nepřipravenosti nemocnice nebo personálu, často se lázeň opustit rozhodne sama matka. Proč?

Přirozená reakce

Člověk a voda mají odjakživa velmi dobrý vztah. Nic ale naplat, pro člověka jako savce není porod do vody přirozený. Mnoho žen je hnáno velmi silnou intuicí, a i když je vše zařízeno, papíry podepsané a rizika minimalizovaná, na samotné vypuzení plodu vodu opouští. A ani je k tomu nemusí nutit personál, který bývá mnohdy proti jakýmkoliv jiným, než obvyklým způsobům porodu řekněme trošku předpojatý.

Kdy ano a kdy ne

Rodit do vody může každá zdravá žena, která má normální příjmový nález, zná všechna rizika (ale i výhody) porodu do vody a podepíše tzv. informovaný souhlas. Existují ale také skutečnosti, které porod do vody naprosto vylučují. Jsou to zejména známé infekční onemocnění rodičky, tzv. tíseň plodu, epidurál a jiná analgetika, odtékání zakalené plodové vody nebo poloha miminka koncem pánevním. U ženy musí být pořád přítomna druhá osoba, kdyby bylo neodkladně třeba lázeň opustit.   

Strach vs. očekávání

Ženy, které se pro porod do vody rozhodnou, ale mají mnohdy trošku nereálná očekávání. A personál zase často neopodstatněný strach. Jednou z nejrozšířenějších (a z velké částí mylných) představ o porodu do vody je to, že utlumí bolest vlastně skoro až na nulu. Tak tomu samozřejmě není a přispívá k tomu i nemožnost použít epidurální anestezii. Další ze zkušeností matek je také například to, že se jim ve vodě špatně tlačilo, jak voda nadnášela, musely se velmi intenzivně zapřít o kraje vany. Teplá voda mimo jiné stimuluje také produkci hormonu oxytocin, který podporuje rychlost porodu nebo spouští laktaci.

Je ovšem pravdou, že při porodech do vody se obecně podává méně léků a dochází k méně nastřižení hráze. Nicméně obavy personálu jsou zejména z nemožnosti reagovat na komplikace dostatečně rychle, nebudou moci nastávající maminku dostatečně monitorovat ani kontrolovat stav plodu.   

Rizika

Jako všechno, i porod do vody má svá rizika. Mezi ty nejopodstatněnější a nejrozšířenější patří:

  • Bakteriální infekce. S porodem je spojen také samozřejmý únik moči a stolice a v tomto případě konkrétně do vody, do které se narodí miminko. Existují ovšem názory, že v tak přirozeném prostředí se naopak dítěti posiluje imunita už od jeho prvních vteřin strávených na světě.
  • Neznámá míra ztráty krve. Obecně se doporučuje rodit placentu už mimo vanu nebo bazének.
  • Komplikace na druhou. Pokud dojde k situaci, že žena nebo dítě potřebují zásadní zákrok lékaře, je její přesun na lůžko poměrně komplikovaný.
  • Vdechnutí vody miminkem. Toto je riziko přeceňované, protože miminko má přirozený reflex nadechnout se až nad vodní hladinou. A i kdyby, voda se většinou rychle vstřebá.

Máte zkušenosti s porodem do vody? Zažili jste sami nebo někoho znáte? A proběhl porod hladce? Jaká jsou podle vás další rizika? A jaký je váš názor? Řekněte to ostatním na Mimibazaru!   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nadys 8. 11. 2015, 19:49
Já mám čím dál větší pocit ,že MMB by se měl vyvarovat velkých témat ,jako jsou porody např. , protože je to někdy jen změtˇ informací a snůšek typu Blesk pro ženy a pod. , a to někdy i včetně dotazů a odpovědí jistého lékaře. (zip)
padmicka 8. 11. 2015, 19:33
Článek je dost chaotický a autor neinformovaný. Do vody jsem rodila v Centru přirozeného porodu, které funguje při porodim oddělení Izraelské univerzitní nemocnice Hadassah Ein Karen v Jeruzalémě. Byl to krásný zážitek pro všechny. První dítě se narodilo v CR, tak mohu opravdu srovnávat. Hlavně po lidské stránce máme co dohánět....Podobná centra jsou hlavně záležitostí ochoty umožnit rodit, tak jak si kdo přeje, ne strašit riziky a trvat na jediném správném, moderním, legalizovaném atd.atd. modelu porodu.

Kategorie