Zobrazit přihlášovací formulář

Advent 2022: Kdy začíná odpočítávání do Vánoc? První svíčku letos zapálíme už v listopadu

  • Publikováno:
Advent 2022: Kdy začíná odpočítávání do Vánoc? První svíčku letos zapálíme už v listopadu

Nenechte se zaskočit a pořiďte si nějaký pěkný adventní věnec, už je nejvyšší čas. První adventní neděle je tenhle rok totiž už 27. listopadu. A kromě adventního věnce k předvánočnímu času také neodmyslitelně patří dodržování některých zvyků a tradic. Jaké jsou ty nejčastější? 

V dnešní době je advent, období čtyř neděl před 25. prosincem, především dobou příprav na vánoční svátky, zdobení domácností a také nákupního šílenství. V minulosti byl ale tento čas především obdobím duchovní přípravy na Vánoce, rozjímání, dobročinnosti, ale také obdobím, kdy se lidé postili.

Kdy je železná, bronzová, stříbrná a zlatá adventní neděle

I dnes se s adventním obdobím pojí celá řada lidových i moderních tradic. Tou první je samozřejmě zapalování svíček na adventním věnci. První svíčku, tzv. svíci proroků,  zapalujeme na první adventní neděli, které se říká železná. Ta letos připadá na 27. listopadu. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. Na druhou adventní neděli, což je neděle bronzová, která letos připadá na 4. prosince, zapalujeme druhou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Třetí adventní neděle, ta je stříbrná, letos bude 11. prosince a na věnci zapálíme třetí, tzv. pastýřskou svíci, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz. Poslední čtvrtá adventní neděle neboli zlatá, letos připadla na 18. prosince. Ten den zapalujeme poslední svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. 

Kdy nařezat barborky

Tradice "barborek" se dodržuje v řadě domácností. Jde obvykle o větvičky ovocných stromů, nejčastěji třešní nebo jabloní, které do Vánoc rozkvetou. Může ale jít i o broskvoň, švestku, meruňku, ale i kaštan, dřín nebo nějaký kvetoucí keř. Jejich název je odvozen ode dne, kdy se mají nařezat, což je 4. prosinec, který je svátkem svaté Barbory. Podle tradice "barborka", která rozkvetla o vánocích, přinášela do domu štěstí a děvčatům na vdávání předpovídala svatbu. 

Nezapomeňte na větvičku jmelí

Další z tradic, která se každoročně v řadě domácností dodržuje, je zavěšení větvičky nebo svazku jmelí. To má přinášet štěstí, odvahu, plodnost a požehnání do domu. Zapomenout nesmíme ani na tradiční polibek pod jmelím, který má zajistit vzájemnou lásku až do příštích vánoc. Traduje se, že pokud svobodná žena nedostane polibek pod jmelím, zůstane následující rok sama.

Postavte betlém

Tato tradice sahá až do středověku, i když dnes jde samozřejmě spíše o vánoční dekoraci než připomenutí narození Ježíše. Přesto betlémy všech možných velikostí dodávají svátkům zvláštní a neopakovatelné kouzlo. A děti vyobrazení novorozeného Ježíška v kolíbce s padající "hvězdou" nad nimi a obklopeného zvířátky, milují. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie