Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Miminko před lepkem nechraňte

Miminko před lepkem nechraňte

V dnešní době je moderní co nejvíce snižovat spotřebu lepku. Mnozí neceliatici se dobrovolně vzdávají lepku a výsledky tohoto rozhodnutí komentují velice pozitivně. Ale to, co může pomoct vám, nemusí prospívat dítěti. Ve starší literatuře můžeme najít informace, že lepku by se měly vyhýbat děti do jednoho roku, jiné zdroje uvádí osm měsíců. Ovšem nejnovější výzkumy ukazují, že byste s lepkem měli začít v 5. – 7. měsíci věku života vašeho dítěte. Do čtvrtého měsíce by ale váš potomek neměl lepek ani ochutnat.

 

Dávky postupně zvyšujte

Podávání lepku v kombinaci s kojením snižuje riziko vzniku celiakie u dítěte mnohem výrazněji než u nekojených miminek. Proto by bylo více než žádoucí, abyste miminku podala obilovinovou kaši obsahující lepek do 7. měsíce věku. Nijak to ale s lepkem nepřehánějte, začněte například s bezlepkovou rýžovou kaší a postupně organizmus dítěte zatěžujte obilovinami s vyšším obsahem lepku.

Zpočátku by mělo být podáváno množství maximálně do 7,5 g za den, což představují dvě lžičky pšeničné mouky nebo dva piškoty. Dávky se postupně zvyšují.

Přesný obsah lepku v obilovinách je možné přesně určit pouze rozborem konkrétní sklizně. Všeobecně je nejvíce lepku v pšenici, méně lepku obsahuje ječmen a žito.

Doktor Igor Bukovský, odborník na výživu, ve své knize Návod na prežitie pre bejby doporučuje toto pořadí: rýže – oves – jáhly – kukuřice – ječmen – špalda – žito – tritikale.

Současné výzkumy navíc upozorňují, že oddalování podávání potravin s obsahem lepku nejenže nesnižuje riziko vzniku intolerance na lepek, ale dokonce může zvyšovat riziko jejího výskytu.

 

Kdy začít s lepkem

Plně kojené prospívající dítě - v prvních týdnech 7. měsíce

Kojené dítě, méně prospívá - mezi 17. a 26. týdnem

Nekojené dítě - mezi 17. a 26. týdnem

 

Piškoty můžete dětem připravit i doma, třeba podle tohoto receptu: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=77269 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie