Zobrazit přihlášovací formulář

Linecké cukroví 5x jinak: Mandlové, pomerančové, kakaové, makové a pudinkové

  • Publikováno:
Linecké cukroví 5x jinak: Mandlové, pomerančové, kakaové, makové a pudinkové

Cukroví z lineckého těsta promazané pikantním džemem a poprášené moučkovým cukrem patří k těm tradičním druhům, které nemohou chybět na žádném svátečním stole. Miluje ho snad každý z nás. Vyzkoušejte ale letos i jiné variace, než na které jste zvyklí. Máme pro vás pět receptů na linecké cukroví trochu jinak.

Makové linecké cukroví

Ingredience

  • 42 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • citron. kůra
  • 5 dkg mletého máku

Postup 

Z ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme na pečícím papíře. Slepujeme nejlépe meruňkovou marmeládou nebo citrónovým krémem lemon curd. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut. 

Křehké linecké pudinkové cukroví

Ingredience

  • 630 g hladké mouky
  • 420 g másla nebo Hery
  • 180 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • 3 sáčky pudinku (vanilkový, malinový, pistáciový, karamelový)

Postup 

Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném vále na sílu 2-3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. 

Linecká kakaová srdíčka

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g Hery
  • 120 g vepřového sádla (nenahrazovat máslem, ani ničím jiným)
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 polévkové lžíce mletých ořechů

Postup 

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odležet v chladničce. Těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm a vykrajujeme srdíčka. Pečeme na plechu s pečícím papírem. Po upečení a vychladnutí srdíčka spojujeme pikantní marmeládou. Vršek polijeme rozpuštěnou čokoládou.

Mandlové linecké cukroví

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 250 g másla nebo Hery
  • 1 velký žloutek nebo 2 malé
  • špetka mleté skořice

Postup

Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném vále na sílu 2-3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. 

Pomerančové linecké 

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g bramborové moučky
  • 1 vejce
  • kůra z 1 pomeranče (chemicky neošetřeného) nebo sušená

Postup

Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném vále na sílu 2-3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut. Plníme pomerančovým krémem nebo pomerančovou marmeládou. Zdobíme pomerančovou polevou (stejná jako citrónová, jen místo citrónové šťávy použijte pomerančovou).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie