Linecké cukroví 5x jinak: Mandlové, pomerančové, kakaové, makové a pudinkové
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Cukroví z lineckého těsta promazané pikantním džemem a poprášené moučkovým cukrem patří k těm tradičním druhům, které nemohou chybět na žádném svátečním stole. Miluje ho snad každý z nás. Vyzkoušejte ale letos i jiné variace, než na které jste zvyklí. Máme pro vás pět receptů na linecké cukroví trochu jinak.
Makové linecké cukroví
Ingredience
- 42 dkg hladké mouky
- 25 dkg másla
- 14 dkg moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- citron. kůra
- 5 dkg mletého máku
Postup
Z ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme odpočinout na 1 hodinu do lednice. Pak těsto vyválíme a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme na pečícím papíře. Slepujeme nejlépe meruňkovou marmeládou nebo citrónovým krémem lemon curd. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
Křehké linecké pudinkové cukroví
Ingredience
- 630 g hladké mouky
- 420 g másla nebo Hery
- 180 g cukru moučka
- 3 žloutky
- 3 sáčky pudinku (vanilkový, malinový, pistáciový, karamelový)
Postup
Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném vále na sílu 2-3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.
Linecká kakaová srdíčka
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 120 g Hery
- 120 g vepřového sádla (nenahrazovat máslem, ani ničím jiným)
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 2 polévkové lžíce mletých ořechů
Postup
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odležet v chladničce. Těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm a vykrajujeme srdíčka. Pečeme na plechu s pečícím papírem. Po upečení a vychladnutí srdíčka spojujeme pikantní marmeládou. Vršek polijeme rozpuštěnou čokoládou.
Mandlové linecké cukroví
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 160 g moučkového cukru
- 250 g másla nebo Hery
- 1 velký žloutek nebo 2 malé
- špetka mleté skořice
Postup
Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném vále na sílu 2-3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.
Pomerančové linecké
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 30 g bramborové moučky
- 1 vejce
- kůra z 1 pomeranče (chemicky neošetřeného) nebo sušená
Postup
Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny odpočinout do lednice. Připravené těsto rozválíme na pomoučněném vále na sílu 2-3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut. Plníme pomerančovým krémem nebo pomerančovou marmeládou. Zdobíme pomerančovou polevou (stejná jako citrónová, jen místo citrónové šťávy použijte pomerančovou).
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé