Zobrazit přihlášovací formulář

10 potravin, které byste měli zařadit do jídelníčku

  • Publikováno:
10 potravin, které byste měli zařadit do jídelníčku

Když se snažíte stravovat bezlepkovými potravinami, potřebujete nabudit, doplnit vitamíny, antioxidanty a všechny ostatní látky důležité pro zdraví a psychickou pohodu, zákonitě vám jednou dojde inspirace. Oblíbili jste si některé superpotraviny, ale teď už se vám přejedly? Máme pro vás 10 tipů na potraviny, které se možná ve vašem jídelníčku ještě nezabydlely. A rozhodně stojí za zvážení.

Teff aneb milička habešská. Stejně jako quinoa nebo amarant patří i teff k plodinám nahrazujícím tradiční obilí. Protože přibývá celiaků a bezlepková dieta je součástí stravování také mnoha zdravých lidí, jsou alternativy stále žádanější. Teff obsahuje mnoho bílkovin, železa, vápníku, thiaminu a vlákniny. Je vhodný nejen pro celiaky, ale také vegany, vegetariány a alergiky. Zrníčka teffu můžete nakombinovat s jinými plodinami, používat jako přílohy, kaše, do salátů, ale také například teffovou mouku nebo vločky. Má lehce oříškovou chuť, která vynikne zejména při pražení.

Dýňová semínka. Hrst dýňových semínek pokryje až polovinu denní potřeby hořčíku a železa. Umí snižovat cholesterol, napomáhat klidnému spánku, obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, zinek, vápník a dokonce speciální oleje, které pomáhají při problémech s prostatou. A navíc jsou velmi, velmi dobrá! Zkuste si je nosit do práce nebo k televizi, takové zdravé zobání.

Pšeničné klíčky. Z celé plodiny jsou právě klíčky nejbohatší na všechny živiny. Obsahují zejména bílkoviny a esenciální mastné kyseliny. Zhruba 10 polévkových lžic pšeničných klíčků pokryje doporučenou denní dávku například kyseliny listové nebo vitamínu B1. Obsahují také velké množství vitamínu E. Mají nízký glykemický index, což je ideální pro kontrolu nebo redukci hmotnosti.

Čínské zelí neboli brukev čínská.Jednu dobu bylo v české gastronomii velkým hitem. Z našich talířů ale zmizelo neoprávněně, je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny, vitamínů B, A a C. Navíc má samo o sobě výbornou chuť, takže nejsou třeba dochucovadla a oleje.

Houby shitake. Houževnatec jedlý pochází původně z Japonska, a tam ví, co je zdraví prospěšné. Shitake jsou plné slunečního vitamínu, vitamínu D. Dále pak obsahují lentinan, který zpomaluje rakovinové bujení, a další látky, které stimulují imunitní systém.

Konopná semínka. Není konopí jako konopí, ne každé je pěstováno za nelegálními účely. Technické konopí neobsahuje THC, ale zato notnou dávku esenciálních mastných kyselin a vitamínu E, C, A a B. A také hořčík, železo, zinek a vápník. Konopná semínka tak pomáhají bojovat proti volným radikálům, regenerovat svaly a podporovat imunitní a zažívací systém.

Chmurnatka tmavá neboli Black Cod. Pokud někdy na tuto rybu narazíte v obchodě nebo restauraci, neváhejte ani chvíli. Naprosto s přehledem v obsahu nenasycených mastných kyselin konkuruje lososu i tuňáku, její jemná máslová chuť však nabízí větší spektrum přípravy.

Granátové jablko. Na světě existuje doopravdy málo silnějších antioxidantů. Výtažky z granátového jablka se používají především v kosmetice, ale jeho konzumací můžeme čerpat benefity mnohem více. Antioxidanty, vláknina, minimum kalorií. A to všechno v doopravdy chutném balení.

Para ořechy. Brazilské ořechy jsou skvělá nízkosacharidová svačina, bohatá na zdravé tuky a především vitamínu E. Para ořechy jsou také bohaté na selen, který slouží jako prevence některých typů rakoviny. A víte, kolik para ořechů je třeba k pokrytí doporučené denní dávky selenu? Jeden. A to není vtip.

Červené fazole. Obyčejné fazole sice postrádají exotický šmrnc teffu nebo hub shitake, ale zato mají všechno ostatní. Doslova všechno. Asi tři hrsti červených fazolí pokryjí z více než třetiny denní potřebu folátů, mědi, železa, manganu a vlákniny. Ve fazolích najdete skoro všechny myslitelné vitamíny, bojují proti vysokému cholesterolu a dodávají tělu také velké množství bílkovin. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Marci75 12. 11. 2015, 19:28
fajn, když člověk není alergik na polovinu uvedených věcí tak jako já.... (F)
barbinecka37 12. 11. 2015, 13:50
(Y)

Kategorie