Zobrazit přihlášovací formulář

6 přírodních způsobů, jak se snadno a přirozeně zbavit zahlenění a s ním související rýmy a kašle

  • Publikováno:
6 přírodních způsobů, jak se snadno a přirozeně zbavit zahlenění a s ním související rýmy a kašle

Ucpaný nos, přetrvávající kašel, zalehlé uši, bolest hlavy nebo dutin, slzení očí. To všechno jsou příznaky zahlenění organismu, s nímž se v posledních měsících po prodělané viróze nebo nachlazení potýká hodně z nás, ať už z řad dospělých, ale i dětí. A není to nic příjemného. Proto pro vás máme hned několik tipů, jak se přemíry hlenu zbavit. Určitě je vyzkoušejte! Některé z nich používaly už naše babičky.

Tvorba hlenu v dýchacích cestách je pro zvlhčení sliznic, z nichž se uvolňuje, důležitá. Jde o přirozenou obranu organismu, který se tak brání před viry, bakteriemi, ale i dalšími patogeny a toxiny. Jenže když je jeho nadprodukce vysoká dlouhou dobu, je to více než nepříjemné. V takový okamžik je už třeba sáhnout po osvědčených metodách, které vám pomohou hlen vykašlat.

1. Dodržujte pitný režim

I když vám to může znít příliš jednoduše, základem pro to, abyste se zbavili nadměrného zahlenění, je dostatečný pitný režim. Ten byste měli nejen pečlivě dodržovat, ale oproti normálu ho ještě navýšit a to o 2-3 sklenice vody nebo ještě lépe bylinkového či zázvorového čaje. Vhodné je také do jídelníčku zařadit  horký vývar. Naopak vynechat byste měli kávu a samozřejmě i alkoholické nápoje, ale i veškeré sycené nápoje.

2. Vsaďte na jablečný ocet

Pokud jste o tom ještě neslyšeli, jablečný ocet je jedním z nejsilnějších přírodních antibakteriálních prostředků. Pár polévkových lžic během dne může pomoci hleny naředit a vyloučit je z těla, zabránit nadměrné produkci dalšího hlenu a podpořit zdravou rovnováhu pH v organismu. Protože je ale poměrně kyselý, je lepší přidat ho do vody nebo horkého čaje. Při pravidelném užívání navíc dochází k posílení imunity. Vždy ale sáhněte po octu kvalitním. Ten by měl být ideálně nefiltrovaný, bez jakýchkoliv stabilizátorů, vyrobený nejlépe z celých jablek.

3. Všemocný zázvor zevnitř i zvenku

Zázvor je neuvěřitelně všestranný. Je to silný přírodní antioxidant, má prokázané antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Stejně jako jablečný ocet podporuje imunitu a tím posiluje obranyschopnost organismu. Kromě toho je ale také velmi účinný při uvolňování hlenů. A to jak v podobě čaje, tak ale i ve formě obkladů. Na čaj nadrobno nakrájejte asi 2-3 centimetry velký kus čerstvého zázvoru, zalijte ho 250 mililitry vody a nechte povařit. Sceďte, přidejte přírodní med a citrón a popíjejte nejlépe pětkrát denně. Na obklad zalijte lžíci čerstvé zázvorové šťávy 200 ml horké vody, nechte trochu vychladnout a pak do roztoku namočte bavlněnou látku, kterou použijte na obklady na hrudník a oblast zad mezi lopatkami. Neděste se zčervenáním kůže, které je způsobeno silným prokrvením.

4. Uvařte si zlaté mléko

Kurkuma je úžasné koření. Bioaktivní složka kurkumy – kurkumin – má celou řadu úžasných vlastností včetně protizánětlivých, antivirových, antibakteriálních a protirakovinných. Toho už po staletí využívají například Indové, Balijci a další národy, kteří sázejí na zlaté mléko. Příprava tohoto zázračného léku ajurvédské medicíny je jednoduchá. 3x recept na zlaté mléko najdete ZDE >>

5. Kloktejte slanou vodu

Už král Pravoslav zjistil, že sůl je nad zlato. A platí to i v tomto případě. Už naše babičky sůl používaly jako lék a děje se tak dodnes. Je totiž skvělým pomocníkem nejen při zánětech horních a dolních cest dýchacích. Při zahlenění sůl pomůže uvolnit hlen, kromě toho má antibakteriální účinky, působí protizánětlivě. Stači ve sklenici vlažné vody rozmíchat 1-2 lžičky soli a se vzniklým roztokem kloktat třikrát denně po dobu 30-60 sekund. Solný roztok je také velmi účinný pro vyplachování dutin.

6. Uvařte si bylinkový čaj

I tento způsob je prověřený generacemi. Na zahlenění zabírá hned několik bylinek, které můžete využívat buď samostatně, nebo je libovolně dle chuti kombinovat. Hodně oblíbená je například směs mateřídoušky a jitrocelu, mezi další účinné bylinky patří tymián, divizna, podběl, plicník, šalvěj, heřmánek fenykl a lékořice. Bylinky zalijte vroucí vodou a louhujte 15 minut v zakrytém hrnečku. Čaj popíjejte teplý po douškách dvakrát až třikrát denně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie