Zobrazit přihlášovací formulář

Nespavost, špatné zažívání, podrážděnost?

  • Publikováno:
Nespavost, špatné zažívání, podrážděnost?

Stres, deprese, křeče, mravenčení, nesoustředěnost, bolesti hlavy, vysoký cholesterol, bolestivá menstruace… To všechno (a ještě víc) můžou být důsledky nedostatku hořčíku. Ať už za to může nadbytek vápníku v potravinách, strava obecně málo bohatá na hořčík nebo užívání některých léků, s následky jeho nedostatku se potýká mnohem více lidí, než byste si mysleli. Proč je hořčík tak důležitý pro naše tělo?

Hořčík je naprosto nezbytný pro „relaxaci“ buněk. Na rozdíl od vápníku, který je „udržuje v napětí“. Správný poměr těchto dvou prvků v těle je nezbytný ke správnému fungování vlastně všech soustav včetně té nervové. Bez hořčíku vlastně nikdy nemůžete relaxovat, a to v naprosto doslovném slova smyslu – už od buněčné úrovně.

S čím vším v těle pomáhá hořčík?

Hořčík působí doopravdy ve všech sférách našeho fyzického a částečně i psychického stavu. Jakmile jste ve velkém stresu nebo si uvědomujete, že jste vůči i banálnějším potížím mnohem citlivější, než by se vám líbilo, zkuste se podívat, jestli se u vás neprojevují i jiné příznaky nedostatku hořčíku.  

  • Hlava, psychika – tlakové bolesti hlavy, častější migrény, závratě. Zhoršená může být také pozornost a soustředění. V rámci psychiky se projevuje vnitřní napětí, nervozita, špatné zvládání stresu, strachu, deprese, nepříjemné sny, nespavost, zapomnětlivost, náladovost, popudlivost.
  • Srdeční činnost – bolest za hrudní kostí, zrychlený nebo nepravidelný srdeční tep, náhlý pocit „zadýchání“ i bez fyzické zátěže.
  • Svaly, pohybový aparát – únava i po spánku, tiky (nejčastěji očního víčka), bolest svalů a jejich špatná regenerace například po sportu, rychlá unavitelnost, křeče, necitlivé končetiny, mravenčení na periferiích těla, bolesti kloubů.
  • Další – zvýšené pocení, častější nutkání k močení, cukrovka, citlivost na změny počasí, poruchy vidění, špatný stav zubů, nehtů a vlasů, sklon ke zvracení, průjmy, zvýšený cholesterol.

Každý z příznaků může být problémem sám o sobě a je vždy dobré jej konzultovat s lékařem. Nicméně pokud je z vyjmenovaných příznaků přítomno více nebo dokonce většina, je pravděpodobné, že váš stav může hořčík výrazně zlepšit.

Od lékaře nebo z lékárny?  

Na trhu je k dispozici množství doplňků stravy, které obsahují buď čistá hořčík, nebo jeho kombinaci s některými dalšími látkami (nejčastěji vápník a zinek). Volně prodejné doplňky stravy ovšem obsahují menší koncentraci hořčíku ve vstřebatelné formě, než hořčíkové preparáty na předpis. Proto je dost dobře možné, že nedostatkem hořčíku trpíte i přesto, že ho denně užíváte v rozpustné formě nebo tabletkách.

Výhodou hořčíku na lékařský předpis je nejen jeho vstřebatelnost a dostatečná dávka, ale také samotná konzultace s lékařem. Při ní můžete objevit spoustu neduhů, které se dají vyřešit poměrně jednoduše.

Někteří odborníci z řad neurologů uvádějí, že hořčík předepisují jako předstupeň antidepresiv. Pomáhá ke svalové relaxaci, často odstraňuje nespavost i bolesti hlavy způsobené právě psychickým napětím.

Kdo potřebuje hořčík a kde ho najdeme?

Samozřejmě, že hořčík potřebujeme všichni. Jeho zvýšenou potřebu mají ale především sportovci, těhotné a kojící ženy, diabetici, lidé, jejich životní styl a práce přináší velký stres, a lidé trpící téměř jakoukoliv chorobou (nedostatek hořčíku zhoršuje průběh vlastně jakékoliv nemoci).

Pokud chcete zvýšit svůj příjem hořčíku přirozenou cestou, měli byste zařadit do jídelníčku co nejvíce těchto potravin:

  • Luštěniny
  • Banány
  • Kakao (ano, čokoláda!)
  • Ořechy
  • Mandle
  • Fíky
  • Mák
  • Ovesné vločky
  • Brambory
  • Listová zelenina

Už jste někdy užívali hořčík? Pomohl vám někdy hořčík z lékárny nebo od lékaře odstranit potíže? A jak jste poznali, že ho máte nedostatek? A zaznamenali jste nějaké vedlejší účinky jeho užívání? Podělte se na Mimibazaru s ostatními o své zkušenosti!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

bremberica 12. 1. 2018, 7:34
Dobré ráno Měla jsem potíže s mravenčením rukou a křeče nohou Hořčík užívám rozpustný Magnetrans375 mg, který se dá koupit v lékárně bez předpisu a za rozumnou cenu cca 150 kč, má příjemnou citronovou chuť a není potřeba ho zapíjet, takže se dá použít kdykoliv Jsem s ním spokojená. Jen je lepší ho užívat na noc,protože má na lačno projímavé účinky. Ale kdo má potíže s vyprazdňováním, je to zase výhoda.Renata
PeťulaČad 18. 11. 2015, 18:46
Dceři zjistili na pravidelné kontrole málo hořčíku rozborem krve a ano měla jíst především mandle a čokoládu - ale jen tu kvalitní vysokoprocentní, takže jedla čokošku se 70% kakaa a za 2 měsíce se stav upravil a upravilo se více věcí, nejen hořčík (F)
benjamínek 13. 11. 2015, 15:51
Protože jsem postupně zaznamenávala uvedené příznaky, právě dnes jsem si ho koupila v rozpustné formě a v kombinaci s vitamínem B6, tak na zdraví (D)

Kategorie