Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zhubnout: 9 tipů, díky nimž letos dodržíte své předsevzetí a dosáhnete vysněné váhy

  • Publikováno:
Jak zhubnout: 9 tipů, díky nimž letos dodržíte své předsevzetí a dosáhnete vysněné váhy

Nový rok bývá okamžikem, kdy si většina z nás dává nějaké to předsevzetí. Tím nejčastějším je zhubnout nějaké to kilo, vytvarovat postavu. Jenže většinou už po dvou třech týdnech se naše odhodlání vytratí a z našeho úmyslu sejde. Letos tomu ale tak být nemusí! Máme pro vás osvědčené efektivní tipy a triky, díky nimž si udržíte motivaci a konečně dosáhnete svých cílů.

Zamyslet se nad sebou a svými zvyky a naplánovat zlepšení můžeme kdykoliv, nejčastěji ale tím zlomovým okamžikem bývá právě začátek roku. Aychom však dokázali skutečně dosáhnout svých cílů, musíme na to tentokrát jít trochu jinak. Jen odhodlání totiž nestačí. Nemusíte se ale obávat nějakých razantních změn. Stačí se řídit osvědčenými strategiemi úspěšných koučů a poradců, které vám pomohou tentokrát dosáhnout vysněného úspěchu na cestě za štíhlejší postavou.

1. Ujasněte si, proč to děláte

Pokud chcete uspět, musíte mít motivaci. Zjistěte, proč vám na vašem cíli tolik záleží. Najděte si motivaci! Pro úspěch je důležité pochopit, proč za svým cílem jdete. Je to něco, co děláte pro sebe a své sebevědomí? Chcete zhubnout, abyste předešli případným zdravotním problémům nebo se zbavili těch stávajících? Nebo třeba proto, abyste měli víc energie na dovádění s dětmi či příští horskou tůru s kamarádkami? To všechno jsou skvělé argumenty! Jestli se ale chystáte shazovat kila jen proto, že máte pocit, že je to tak správné, že to například chce partner nebo vás do toho tlačí okolí, počítejte s tím, že vám odhodlání moc dlouho nevydrží a vaše předsevzetí opět skončí fiaskem.

! TESTOVÁNÍ !
Redukční program na 2 měsíce zdarma

Zapojte se do našeho testování a získejte zdarma redukční program na 2 měsíce! Součástí programu je vstupní konzultace, hubnoucí plán sestavený na míru, chutná a nutričně vyvážená jídla a pravidelné konzultace s odborníky. Pokud chcete pomoct shodit pár kil a o svůj úspěch se nestydíte podělit s ostatními, stačí vyplnit přihlášku k testování, kterou najdete ZDE >> 

2. Proměňte svá předsevzetí v rozumný cíl

Stanovení nereálných cílů ve vás může vyvolat zklamání a pocit selhání. Rozumný cíl je takový, který je konkrétní, měřitelný, dosažitelný, relevantní a aktuální. Nejlepší je vybrat si jen jedno nebo dvě rozlišení najednou, abyste nebyli zahlceni.  Důležité je nastavit si rychlost hubnutí tak, jak vám vyhovuje: konkrétní, měřitelný počet kilogramů. Ujistěte se, že je stanovené číslo dosažitelné a že váš cíl je skutečně relevantní. A nezapomeňte si jasně stanovit i termín pro svůj konečný cíl, abyste jej dodrželi včas. Například že budete hubnout 0,5-1 kilo týdně, dokud nedosáhnete úbytku 20 kilo za osm měsíců.

3. Identifikujte, co vám brání zhubnout

Kromě celé řady vyloženě nezdravých návyků to může být také nedostatek návyků správných a zdravých. I to může vést k nezdravému životnímu stylu. Například stres, úzkost nebo deprese vás mohou mít za následek stresovému nebo záchvatovité přejídání. Nebo vás nebaví lekce cvičení, které navštěvujete, což může mít za následek to, že je postupně přestanete navštěvovat. Zjistěte, co vás vede k přejídání (stres, úzkost, smutek, používání jídla jako odměny, když se cítíte šťastní…) a najděte si místo toho něco jiného. Jděte na procházku nebo zavolejte kamarádce a odměňte se za to, že jste to zvládli. Jen jako odměnu nevolte jídlo! 

4. Vytvořte si akční plán

Ten vám pomůže dosáhnout stanoveného cíle v hubnutí. Ideální je měsíční nebo alespoň týdenní plán, který umístíte na viditelné místo třeba na lednici nebo na stěně. Do něj si zapište jak své měsíční krátkodobé cíle, tak dny, kdy budete posilovat, a dny, kdy budete cvičit kardio. A samozřejmě ho poctivě dodržujte! Jen tak půjdete přímo za svým cílem a nesejdete z cesty. Kromě cíle hubnutí byste si měli stanovit také prostředky, díky nimž chcete zhubnout. I ty sepište, umístěte je na viditelné místo a snažte se z nich udělat rutinu. Například:

  • Každý den si doma připravím oběd místo toho, abych jedla ve fast foodech či restauracích.
  • Ke každému jídlu budu jíst čertsvé ovoce nebo zeleninu.
  • Přihlásím se na spinning (kruhový tréning, jump...) a budu lekce navštěvovat pravidelně dvakrát týdně.
  • Budu cvičit doma 45 minut třikrát týdně.

Založte si také deníček, do nějž budete ptavidelně pečlivě zapisovat vše, co jste snědli a vypili. To, že se každý den budete zodpovídat v písemné podobě, vás s největší pravděpodobností udrží na správné cestě za vysněným cílem.

5. Vzdejte se špatných návyků

Sedněte si, vezměte si papír a tužku a sepište si všechny špatné návyky, které brání vašemu úsilí zhubnout, jako je příliš sladkých limonád, sladkostí, cukru nebo třeba časté nevhodné stravování mimo domov. Vytvoření takového seznamu může pomoci zhmotnit tyto problémy a pomoci vám se jim lépe vyhnout.

6. Udělejte si z přípravy jídla denní rutinu

Každý víkend nebo na začátku každého týdne investujte nějakou tu hodinu svého času do plánování jídelníčku a přípravy co největšího množství různých jídel, která budete mít v lednici po ruce. Snáze tak dosáhnete vytyčených cílů. Výzkum ukazuje, že rozhodnutí o tom, co budete jíst s dostatečným předstihem před tím, než budete mít hlad a sníte to, co uvidíte jako první, vám může pomoci učinit zdravější rozhodnutí, která budou v souladu s vaším cílem v oblasti hubnutí. Jděte ještě o krok dál a připravené jídlo skladujete ve velikostech porcí, které jsou vhodné pro váš doporučený denní příjem kalorií. To vám pomůže udržet si své cíle.

7. Odměňte se!

Nezapomeňte se "pochválit" za své průběžné úspěchy i dosažení konečného cíle. Pokaždé, když úspěšně splníte stanovený cíl, odměňte se. Odměna nemusí souviset s jídlem, i když klidně to může být třeba kilovka oblíbených ořechů na mlsání. Raději ale třeba zajděte na nákup nového oblečení pro své měnící se tělo, dopřejte si wellness víkend nebo si třeba obarvěte vlasy pro novou image.

8. Pozor na nedostatek podpory

Nezatajujte své novoroční předsevzetí. Když budou lidé kolem vás vědět o vašich cílech, obvykle vás povedou k odpovědnosti za ně tím, že se vás budou ptát, jak jste ve své snaze úspěšní. Řekněte proto o svém rozhodnutí zhubnout přátelům a rodině a poproste je, aby vás podpořili ve vašem úsilí shodit nějaké to kilo. Ideální je najít si parťačku nebo parťáka, který sdílí vaše novoroční předsevzetí, abyste se mohli vzájemně motivovat. Pomoci vám mohou i sociální sítě. Připojte se k nějaké skupině, v níž jsou lidé, kteří mají podobné výživové cíle jako vy. Získáte tak místo, kde se můžete navzájem povzbuzovat, ptát se a rozdávat rady, čerpat nové recepty. Stejně tak můžete použít sociální média jako pozitivní odbytiště pro podporu vaší cesty. Založte si účet, jehož prostřednictvím se budete pravidelně dělit o svůj pokrok, zveřejňovat fotky, recepty a podobně.

9. Vytrvejte!

Podle odborníků trvá zhruba 21 dní, než se z nové činnosti stane návyk, a šest měsíců, než se z ní stane osobnostní rys. Kila, která jste nabírali roky, rozhodně neztratíte přes noc, buďte trpěliví a vytrvalí!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie