Keto dieta: Recept na nízkosacharidový burger i s hranolky. Skvěle chutná, dietu ale neohrozí!
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Ketogenní dieta patří v posledních letech k nejpopulárnějším. Jde totiž o zaručený způsob, jak se zbavit nějakého toho kila navíc a dosáhnout vysněné figury. Stačí jen striktně omezit sacharidy. Přesto si ale nemusíte odpírat oblíbené pokrmy, jako je třeba hamburger a hranolky. Jen musíte některé tradiční suroviny vyměnit za vhodnější. Recept na keto burger včetně domácí keto bulky si oblíbíte. Pochutnejte si a hubněte!
Recept na domácí keto pečivo - bulky/housky nejen na hamburgery
Suroviny (na cca 6 kusů)
- 200 g mozzarella
- 180 g mandlová mouka
- 120 g lněná mouka zlatá (mleté zlaté lněné semínko)
- 120 g čerstvý smetanový sýr
- 2 vajíčka
- 2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
- sůl
Postup
1. Mozzarellu nastrouhejte do misky a smíchejte jí se smetanovým sýrem. Pak jí vložte do mikrovlnky na cca 30-45 sekund na plný výkon.
2. Rozehřátý sýr dobře rozmíchejte a nechte chladnout.
3. Mezitím si smíchejte mandlovou a zlatou lněnou mouku s kypřícím práškem, dochuťte trochou soli.
4. K vychladlé sýrové hmotě přidejte vajíčka a sypkou směs. Důkladně zpracujte, dokud vám nevznikne kompaktní hladké těsto.
5. To si rozdělte na 6 stejně velkých kousků a z nich vytvarujte bulky.
6. Hotové bulky přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rošlehaným vajíčkem a podle chutí posypte semínky (sezamové, slunečnicové, dýňové, mák, kmín...).
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut dozlatova.
Suroviny
- 500 g nahrubo mletého hovězího masa (nejlépe 80 % libové maso / 20 % tuku)
- 1 lžíce francouzské hořcice
- 1-2 lžičky worcesteru
- tymián (nejlépe čerstvý, ale může být i sušený)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
1. Ingredience v míse zpracujte v kompaktní hmotu a vytvořte hamburgery nejlépe tvořítkem, pokud ho nemáte, nezapomeňte placičky uprostřed promáčknout, aby se při pečení nezkroutily.
2. Připravujte buď na grilu, v horkovzdušné fritéze nebo na pánvičce. Pozor na přepečení! Maso pak přijde o šťávu a bude suché.
Recept na keto zeleninové hranolky
Suroviny
- celer, kedlubna, tuřín, vodnice
- olivový olej
- sůl
- koření dle chuti
Postup
1. Vybranou zeleninu očistěte a nakrájejte na tenčí hranolky, které papírovou utěrkou důkladně osušte.
2. Nasypte je do mísy, promíchejte je s olejem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Měly by ležet v jedné vrstvě a ideálně s mezerami mezi sebou.
3. Hranolky pečte v předem vyhřáté troubě na 210 °C cca 15 minut.
4. Až začnou zlátnout, promíchejte je s kořením, znovu rozprostřete a pečte dalších cca 10 minut. Přesná doba záleží na zvolené zelenině a také velikosti hranolků.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé