Zobrazit přihlášovací formulář

7 užitečných rad, jak si najít práci po rodičovské dovolené

  • Publikováno:
7 užitečných rad, jak si najít práci po rodičovské dovolené

Návrat na trh práce po rodičovské dovolené může být velmi náročný a stresující. Byli jste pryč několik měsíců a vracíte se jako docela jiný člověk s jinými prioritami a možnostmi. Ve vašem oborou se mohlo spoustu věcí změnit. Možná zjistíte, že vaše poslední pozice vám s novým životním režimem vůbec nevyhovuje a je na čase najít si nové zaměstnání. Máme pro vás pár užitečných rad, jak si najít zaměstnání po dlouhé rodičovské pauze.

1. Zjistěte, co opravdu chcete

Pokud jasně definujete své potřeby a přání, bude snazší omezit počet volných pracovních pozic a zaměřit se na ty, které odpovídají vašim představám. Začněte tím, že se zeptáte sami sebe, jaký druh společnosti a pozice by vám vyhovoval. Například byste mohli hledat firemní pozici s možností růstu a příležitostmi na vyšší úrovni, nebo můžete preferovat jednodušší roli, která nabízí hodnotnou práci bez náročných požadavků a časových omezení. Zkuste si položit tyto otázky:

  • Pracovat na částečný nebo plný úvazek?
  • Jaký druh kariérního růstu hledám?
  • Jaké jsou mé finanční představy při opětovném vstupu do zaměstnání?
  • Jaké jsou mé vášně, dovednosti, školení, vzdělání a zkušenosti?
  • Chci si najít práci, nebo mám příležitost být svým vlastním šéfem?
  • Mohu vykonávat nezávislou práci na volné noze?
  • Jaké pozice se hodí ke zbytku mého rozvrhu a povinností?

2. Uveďte svůj životopis

Pokud se rozhodnete změnit zaměstnání a nevracet se na pozici, ze které jste odešli, určitě si aktualizujte životopis (portfolio, web, LinkedIn...). Upoutejte pozornost náborářů tak, že na úvod svého životopisu napíšete shrnutí, které je specifické pro vaše zkušenosti, je relevantní pro práci, o kterou se ucházíte a zdůrazňuje vaše úspěchy.

3. Vysvětlete mezeru v životopise

Pokud má váš životopis mezeru v období mateřské dovolené, může to být pro náboráře varovným signálem. Je důležité uvést přesná data zaměstnání i mateřské dovolené, protože to jsou informace, které zaměstnavatelé hledají. Vaši zkušenost jako rodiče můžete prezentovat jako pozici, kterou jste zastávali – a že je to pravděpodobně jedna z nejtěžších pozic na světě. Zadejte název, data a popište aktivity, dovednosti a úspěchy, které jste během této doby získali. Vyvarujte se zlehčujících názvů, jako jsou "kuchař", "domácí inženýr", "šofér" nebo "hospodyně". Místo toho zkuste použít něco jako "Kariérní výpadek kvůli péči o děti" nebo prostě "Rodič na plný úvazek". Mezi vaše dovednosti můžete zařadit například správu času a projektů, které jste získali v roli rodiče v domácnosti a které jsou snadno přenosné na jakoukoli jinou pozici, o kterou se ucházíte.

4. Osvěžte si své dovednosti

Zaregistrujte se na vzdělávací kurzy, konference nebo absolvujte certifikace. Buď osobně, nebo online, tyto aktivity jsou skvělým způsobem, jak si osvěžit své znalosti a naučit se o nových trendech v oboru. Můžete například navštívit úřad práce, který nabízí mnoho rekvalifikačních kurzů, nebo prohledat internet, kde najdete zajímavé a cenově dostupné přednášky a kurzy.

5. Networking

Networking neboli navazování kontaktů a spojování se s lidmi, může být také velmi užitečné. Lidé z okolí jsou obvykle ochotni vám při hledání práce pomoci. Někteří mohou nabízet rady a být zdrojem podpory a motivace, zatímco jiní mohou vědět o příležitostech nebo kolezích, se kterými by vás mohli spojit.

Obnovte spojení se svou stávající sítí kontaktů a vytvořte nové. Předchozí manažer nebo bývalý kolega může být dychtivý vás znovu zaměstnat nebo třeba ty rodiče chlapečka, který si hraje s vašim dítětem mohou vědět o příležitosti zaměstnání.

Nabídky práce mohou pocházet odkudkoli, takže řekněte lidem, že hledáte. Podělte se o svůj životopis s přáteli, rodinou a bývalými spolupracovníky a řekněte jim svou ideální pozici. Pozvěte někoho z oboru na kávu, abyste si popovídali o tom, co se ve vaší oblasti změnilo nebo jak se můžete připravit na novou profesi.

6. Připravte se na pohovor

Předtím než budete pozváni na pohovor, trénujte a připravujte se na něj. Seznamte se s běžnými otázkami, které se na pohovoru objevují a cvičte si odpovědi nahlas. Můžete trénovat i při každodenních aktivitách, jako je vaření či uklízení domácnosti. Požádejte svého přítele nebo manžela, aby s vámi provedl simulovaný pohovor a poskytl vám zpětnou vazbu na vaše odpovědi, řeč těla a chování.

Když máte pohovor naplánovaný, připravte se tím, že zjistíte základní informace o firmě a zaměstnání. Znalost firemní kultury a jiných důležitých informací pomůže ukázat tazateli, že jste připraveni a může odpovědět na otázku, proč chcete v této firmě pracovat.

7. Buďte trpěliví a vytrvalí

Pokračujte ve vyhledávání a odpovídání na nabídky, i když už máte pár pohovorů naplánovaných. Hledání zaměstnání může v průměru trvat několik měsíců nebo déle. A pokud hledáte flexibilní zaměstnání s vyšším platem, může to trvat ještě déle. Snažte se zůstat pozitivní, trpěliví a vytrvalí.

Jedním ze způsobů, jak vyniknout jako kandidát, je poslat po pohovoru poděkování. Při kontrole stavu náboru mějte na paměti vhodný časový rámec, abyste prokázali vytrvalost, nikoli otravování. To ukazuje, že umíte převzít iniciativu, a přitom stále chápat tlaky podnikání. Pokud vás člen rodiny, přítel nebo kolega doporučil jako kandidáta, počkejte několik pracovních dní, abyste se ujistili, že váš životopis dorazil ke správné osobě nebo oddělení, a poté se dál ptejte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Rajaaana 28. 3. 2023, 9:55
Hezky sepsané, před hledáním nové práce mi pomohlo si přečíst také samotné rady od HR https://novitim.cz/jednejte-s-uchazeci-na-rovinu-posilite-svou-znacku-dobreho-zamestnavatele/ nebo tedy jejich zkušenosti z pohovorů. Třeba tady je hezky popsané jak to funguje také na druhé straně. Nebo je dobré projít youtube. ale hlavně pak ta trpělivost. :) Držím všem mamka palce :)

Kategorie