Zobrazit přihlášovací formulář

9 věcí, za které by se žádná máma nikdy neměla omlouvat

  • Publikováno:
9 věcí, za které by se žádná máma nikdy neměla omlouvat

Novopečené maminky s příchodem miminka často čelí velkému fyzickému, a hlavně psychickému tlaku. Studie říkají, že až 80 % čerstvých maminek se setkává s poporodním splínem. A není divu! Příčinou bývají často nerealistická očekávání, která na maminky klade hlavně dnešní doba internetu. Jedna maminka je ráda, že se v noci vyspí alespoň 3,5 hodiny, zato jiná se na sociálních sítí chlubí, jak v šestinedělí každý den peče bábovku a umývá okna.

Spousta maminek pak může propadat splínu a pocitu viny, že nejsou dostatečně dobré mámy. My víme, že mateřství rozhodně není žádný med a neměla byste se stydět za věci, které s sebou mateřství přináší. Máme, proto pro vás seznam věcí, za které by se žádná máma nikdy neměla nikomu omlouvat:

 

1. Jak a kdy krmí své dítě

Nikdo nemá právo vám říkat, jak máte krmit své dítě. Takže nedlužíte omluvu nikomu, kdo si myslí, že ví, co vaše dítě potřebuje, lépe než vy. Ať už se rozhodnete kojit nebo místo toho používat sunar – tato volba je pouze na vás. A pokud jde o to, kde krmíte své dítě, neměli byste se cítit provinile, když kojíte na veřejných místech. Koneckonců, vaše dítě potřebuje jíst a není to váš problém, když se lidé cítí nepříjemně, když vás vidí kojit.

2. Nemá tolik peněz

Nemusíte být bohatí, abyste mohli dobře vychovat své dítě. Ale když je peněz málo, můžete mít pocit, že od vás vaše dítě nedostává dost. Všechno, co vaše dítě potřebuje, je vaše láska a péče. A pokud máte dost peněz na to, abyste je nakrmili a oblékli, nemějte pocit, že selháváte, když jim nedáte více hraček, dovolené nebo určitých zážitků.

3. Potřebuje čas i na sebe

Ve chvíli, kdy porodíte se může zdát, že se svým dítětem teď „musíte“ trávit 24/7, dokud nepůjde do školy či školky. A jakmile chcete chvíli o samotě, připadáte blbě – jako byste byla špatná máma. Nicméně to prostě není pravda. Všichni si potřebujeme jednou za čas udělat čas pro sebe a je pochopitelné, že potřebujete čas o samotě, abyste se dobili.

4. Nemá doma vypucováno

Když se na podlaze povalují hračky nebo je v kuchyni nějaké špinavé nádobí, nejste automaticky špindíra nebo špatná máma. Péče o vaše dítě může být práce na plný úvazek, takže se neobviňujte, pokud nemáte čas nebo energii vše uklidit. A i když uklidíte, vaše dítě pravděpodobně za pár minut udělá další nepořádek. Takže nemějte potřebu se omlouvat za nepořádek. Takhle prostě vypadá domácnost s malým dítětem.

5. Jak vypadá

Je naprosto vaše věc, jak vypadáte, tečka! Ať už máte rozcuchané vlasy nebo nosíte stále stejné staré oblečení – nikdo nemá právo komentovat váš vzhled. Také nemusíte spěchat, abyste „získali své tělo zpět“ a zhubli hned po porodu. Milujte své tělo a skutečnost, že dokázalo přivést vaše dítě na tento svět.

6. Není pořád šťastná

Nepřetržitá péče o dítě může být fyzicky i emocionálně vyčerpávající. Nemusíte vždycky vědět, co máte dělat, a můžete cítit se bezmocní. Být mámou je extrémně těžká práce, je v pořádku se ne vždy cítit dobře, šťastně a plná energie.

7. Potřebuje pomoc

Mohlo by se zdát, že když jste rodič, měli byste vědět, jak se o své děti postarat úplně sami. Pokud tedy někoho požádáte o radu nebo o pomoc s hlídáním vašeho dítěte, můžete mít pocit, že ve výchově selháváte. Ale není na tom nic špatného a neznamená to, že jste slabá. Chcete pro své dítě jen to nejlepší, a to je důležité.

8. Jak porodila

Jen vy se můžete rozhodnout, co je pro vás nejlepší a kde a jak se budete při porodu cítit nejpohodlněji. Pravděpodobně budete obklopeni „odborníky“, kteří vám mohou říct, že vaše rozhodnutí je špatné a že znají jediný správný způsob porodu. Ale není to na nich a vy nemusíte svou volbu zdůvodňovat.

9. Nemůže se zúčastnit všech společenských akcí

Když se stanete rodičem, váš rozvrh se úplně změní. Ale pro vaše přátele se nic nezměnilo a mohou vás občas někam pozvat. Pokud jste zaneprázdněni svým dítětem nebo si jen chcete odpočinout sami doma, nemusíte se omlouvat pokaždé, když nemůžete přijmout pozvání

Zní vám některá z těchto situací povědomě? Cítili jste se někdy provinile, jako špatná máma nebo že byste se měli za něco omlouvat?

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie