Zobrazit přihlášovací formulář

Jedinečná elegance olivínu: šperky se kterými uděláte dojem

  • Publikováno:
Jedinečná elegance olivínu: šperky se kterými uděláte dojem

Drahý kámen, který si ve starověkém Egyptě vysloužil označení „drahokam Slunce“, známe dnes velmi dobře pod označením olivín. Zatímco dříve stál často ve stínu smaragdů, topazů a jiných zelených kamenů a byl s nimi někdy i zaměňován, dnes zažívá olivín se svou svěží limetkovou barvou renesanci.

Nadpozemsky krásné olivíny

Podobně jako diamanty vznikly olivíny hluboko pod zemským povrchem. Navíc však byly objeveny i v některých meteoritech zvaných „pallasity“. I tento fakt přidává olivínu na atraktivitě a přitahuje k němu pozornost. Olivíny drahokamové kvality jsou označovány jako peridoty a vyznačují se jasnou žlutozelenou barvou, kterou způsobuje příměs železa. Čím větší množství obsahují, tím sytěji jsou peridoty zbarvené. Můžete se proto setkat s velmi světlými pastelovými peridoty, stejně jako s intenzivně zelenými kousky. Odstín může být také lehce proměnlivý působením dalších příměsí. Hnědý nádech je každopádně nežádoucí a snižuje hodnotu kamene. Za nejhodnotnější jsou považovány peridoty průzračné, zřetelně zbarvené, s méně než 15% obsahem železa a stopovým množstvím niklu a chromu. Tvrdostí je na tom stejně jako třeba granát, na Mohsově škále dosahuje stupně 6,5. Díky tomu může být vybroušen do klasických i moderních tvarů a zářit ve všech typech šperků. Trendy jsou třeba koktejlové prsteny s olivínem i drobnější peckové náušnice, které vás doslova rozzáří.

Drahokam světla a Slunce

Již ve starověkých kulturách lidé znali a nosili olivín. Vysledovat jeho stopy v historii je však nelehký úkol. Byl totiž často zaměňován za jiné drahokamy, jak jsme již naznačili v úvodu. Jedno francouzské úsloví dokonce praví: „Máte-li dva olivíny, jeden z nich je určitě něco jiného“. Někteří historici jsou například přesvědčeni, že proslulá sbírka smaragdů patřící egyptské královně Kleopatře, je tvořená právě olivíny.

O peridotu se říká, že má magickou schopnost přinášet štěstí a hojnost svému nositeli. K tomu také podpořit klid a mírnit nervozitu, žárlivost a vztek, a přispívat k dobrému spánku. Jeho teplé tóny v nás vyvolávají pocit radosti, optimismu a podněcují kreativitu. Věřilo se také, že pokud je olivín zasazený ve žlutém zlatě, jeho schopnosti zahánět negativní síly se ještě násobí. Šperk s olivínem představuje ideální dárek pro ženy narozené v srpnu a bývá také tradičně darován k 15. výročí svatby. 

Jak nosit šperky s olivínem

Vsaďte na hřejivé tóny olivínu, pokud chcete dostat do vašeho šatníku mladistvou svěžest a energii. Šperk s olivínem skvěle doplní oblečení v neutrálních barvách, jako je bílá, šedá, a samozřejmě černá. Ladit bude i k zemitým odstínům béžové a hnědé. Jestliže se nebojíte kontrastů a výrazných barevných kombinací, líbit se vám bude společně s modrou, růžovou, žlutou či fialovou.

Krása peridotu naplno zazáří na denním světle, když je vystaven slunečním paprskům. Překvapí ale i po setmění. Jasně zelená barva totiž neuvadá ani po západu slunce a na umělém světle. To dělá z olivínu výborného společníka na party. Díky této vlastnosti si olivín také vysloužil přezdívku „večerní smaragd“. Ve zlatnickém ateliéru KLENOTA, který se zaměřuje na tradiční ruční výrobu ve spojení s moderními technologiemi, zasazují nejraději olivín do minimalistických šperků, jako jsou jemné náhrdelníky s olivínem nebo peckové náušnice. V jednoduchém designu totiž jeho barva nejlépe vynikne. 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie