Zobrazit přihlášovací formulář

Jste unaveni z akné? Tipy na péči o problematickou pleť

  • Publikováno:
Jste unaveni z akné? Tipy na péči o problematickou pleť

Problematická pleť se sklonem k akné vyžaduje vysoce kvalitní každodenní péči. Nejlepší přípravky na akné by proto měly odstraňovat přebytečný kožní maz, udržovat póry čisté a urychlovat hojení ran.

Nejčastěji se akné objevuje v období puberty v důsledku hormonálních změn. Zvyšuje se sekrece kožního mazu a často dochází k seboree – kožnímu onemocnění spojenému se zvýšením množství mazu vylučovaného mazovými žlázami a změnou jeho chemického složení. Vzniká tedy ta hlavní otázka – jak se zbavit akné co nejrychleji a nejúčinněji?

Přístup k léčbě akné by měl být komplexní: dodržování dietních doporučení, správná profesionální péče o pleť, nekomedogenní dekorativní kosmetika i dokonce předepsaná medikamentózní léčba.

Nejlepší přípravky na akné, které pomohou v boji proti akné jsou představeny v širokém sortimentu na webových stránkách https://makeup.cz/.

Druhou nejčastější příčinou akné je nesprávná výživa. Je třeba poznamenat, že sýr, vejce, játra, luštěniny, nakládaná zelenina, konzervované maso, káva, čokoláda častěji než jiné produkty vedou k exacerbaci akné. Velmi často jsou kožní problémy způsobeny poruchami trávicího traktu, takže je nutné nejdřív konzultovat gastroenterologa.

Jak tedy správně pečovat o problematickou pleť?

1. Neignorujte rady dermatologů ohledně úpravy jídelníčku

20 let zkušeností v léčbě akné a péči o problematickou pleť, ukazuje, že změna stravovacích návyků zvyšuje účinnost dermatologem předepsaných léků a kosmetických přípravku o 30 až 40 %. Mezi potraviny, které mohou ublížit pleti patří hlavně trans mastné kyseliny a sacharidy (výrobky z bílé mouky, cukr, bílá rýže, sycené nápoje atd.). V důsledku jejich konzumace se mění konzistence kožního mazu, který se nemůže volně dostat na povrch pokožky a způsobuje zanícení.

2. Zajistěte pleti dostatečnou hydrataci

Problematická pleť trpí nedostatkem vlhkosti. Často se majitelé takové pleti mylně domnívají, že hydratační krémy vyvolají ještě aktivnější sekreci kožního mazu. Vlhkost je však pro kůži nezbytná, protože její nedostatek vede k narušení metabolických procesů.  Nejlepší přípravky na akné by proto nutně měly obsahovat hydratační komponenty. 

3. Chraňte pleť před UV zářením

Pod vlivem ultrafialových paprsků je spuštěn proces zvýšeného buněčného dělení, v důsledku čehož se kůže stává silnější. Na krátkou dobu může být akné méně nápadné, ale zvýšený počet zrohovatělých buněk vede k ucpání pórů, což následně způsobí tvorbu komedonů a zánětů.

4. Správné čištění je základem zdravé pleti

Každodenní čištění pleti lze provádět pouze nejlepšími přípravky na akné s jemným účinkem, které dokážou účinně, ale šetrně odstranit make-up, přebytečný maz a nečistoty. Jednou až dvakrát týdně je třeba provádět hloubkové čištění pleti pomocí masek na bázi bílého jílu, rýžové mouky nebo jiných účinných a bezpečných sorbentů. Pozor! Pokud jsou na kůži zánětlivé prvky, je přísně zakázáno používat peelingy, speciální pomůcky na čištění pokožky aneb přípravky s abrazivními částicemi.

5. Používejte jednorázové ubrousky 

Bakterie se aktivně množí ve vlhkém a teplém prostředí. Právě tyto podmínky se vytvářejí na ručníku ve vaší koupelně. Otřít si obličej jen jednou a pak vyhodit ručník do koše na prádlo není praktické, ale opakované použití zvyšuje riziko vzniku dalších kožních onemocnění.

6. Používejte jen kvalitní dekorativní kosmetiku

Vyhněte se komedogenním přísadám v kosmetice. Mezi takové látky patří barviva na bázi anilinu, mastné alkoholy, „husté“ oleje (například kokosový a kakaové máslo). Kvůli komedogenním složkám se ucpávají póry, což způsobuje vyrážky na kůži. 

Reklama

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie