Zobrazit přihlášovací formulář

9 situací, ve kterých by vás děti měly poznat

  • Publikováno:
9 situací, ve kterých by vás děti měly poznat

Všichni víme, že výchova dětí zdaleka nespočívá pouze v tom je zabezpečit, říkat, co smí, co nesmí, a starat se o pokrytí jejich potřeb. Výchova je velmi často především o tom jít příkladem. Možná si myslíme, že když před dětmi nedáme najevo svou vlastní slabost, vyrostou z nich lidé, které slabosti jen tak nepodlehnou. To je ovšem v mnoha případech chyba – jakmile děti nevidí své rodiče projevovat emoce, které jim samotný přijdou třeba nemístné, nenaučí se, jak takové emoce ventilovat.

Dobrá výchova neznamená vychovat spokojené děti, ale spokojené dospělé. Jestli se nám to daří, to se pravděpodobně od narození dítěte nedozvíme takových dvacet až třicet let. Nejistota výsledku je vždy, nikdy nevíme, co svým vlastním příkladem, slovy a chováním v dětech zanecháváme. Ale rozhodně v nich budujeme představu o tom, co je „normální“.

Pláč. Lidská bytost není robot, i když bychom si to nejednou přáli. Stále ale ještě bereme pláč jako příznak slabosti, která patří právě a pouze dětem, nikoliv dospělým. Pokud dětem neukážeme, že i dospělí mohou v adekvátních situacích cítit takový smutek, že je to dožene k pláči, odsoudíme je k tomu, že se za své slzy budou stydět.

Starosti. Obávat se a zároveň problémy řešit patří naprosto dokonale k životu každého člověka. Ukažte dětem, že máte starosti, jak je řešíte, jak odpočíváte a jak si řeknete o pomoc.

Líbání partnera. A různé další projevy lásky. Dítě by mělo vidět, že rodina je také o romantickém vztahu, který mezi sebou mají rodiče. Že rolí rodiče role partnera neskončila.

Cvičení. Pokud je pro vás normální se hýbat, bude to normální i pro vaše dítě. A pro jeho fyzické zdraví můžete udělat máloco lepšího, než mu nenásilně vštípit zdravé návyky. To ovšem neznamená, že budete děti do sportu nutit – pouze jdete příkladem, ony k tomu děti dospějí.

Finanční rozvaha. Děti by měly vidět, že finance nejsou pouze zdrojem obveselení nebo hádek, ale že plánování rozpočtu je běžná součást plánování fungování rodiny. Jakmile děti vidí, že i vy si plánujete, kolik a za co můžete utratit, bude se jim lépe nakládat s kapesným.

Nezištná pomoc. A nemusí jít zrovna o dobrovolnictví v Armádě spásy, ale o běžnou pomoc ostatním – mamince s kočárkem, sousedovi s posekáním trávy nebo těžkými taškami.

Učení. Učení se je celoživotní věc. Nekončí školní docházkou, každý den je možné se naučit něco nového, byť by mělo jít o nová slovíčka v cizím jazyce. Zvídavost je velmi dobrou vlastností pro kariérní, ale také osobnostní rozvoj. A k tomu stačí i to, aby dítě občas vidělo své rodiče číst knihu nebo si dělat poznámky ze zajímavých článků.

Kreativita. Poslouchejte hudbu, kreslete, malujte, hrajte na hudební nástroj, zpívejte si, zkoušejte nová jídla… Děti se tak naučí, že kreativní vyjádření osobnosti patří k životu a nemusí si ho odpírat ani v dospělosti.

Mějte rádi sami sebe. Nikdo není dokonalý. A jsou to maličkosti. Jakmile dítě vidí, že maminka je nespokojená s tím, jak vypadá, neustále řeší diety a podobně, tatínek nemůže uvěřit svému rostoucímu bříšku a stížnosti na sama sebe jsou na denním pořádku, nenaučí se být k sobě sebekritické, ale naopak se svými potížemi pouze žít.

Souhlasíte? Doplnili byste něco? Nebo byste naopak raději něco vynechali? Řešíte, v jakých situacích chcete nebo nechcete, aby vás vaše děti viděly? Diskutujte s ostatními na Mimibazaru!  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie